Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στο έλεος των καιρικών φαινομένων

ΣΑΝΓΚΑΗ - ΑΒΑΝΑ - ΜΟΝΑΧΟ.--

Το ξέσπασμα της οργής της φύσης πιο θανατηφόρα και από «οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια»... Περισσότερους από 115 νεκρούς και 1.800 τραυματίες άφησε πίσω του ο ισχυρός ο τυφώνας Ρανανίμ, ο οποίος έπληξε τις παραθαλάσσιες επαρχίες Ζεϊτζάνγκ και Γουενλίνγκ στην Κίνα.

Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 415.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες του, προκειμένου να βρουν καταφύγιο σε ασφαλέστερα μέρη από εκείνα που έπληξαν με τη μανία τους οι άνεμοι και τα κύματα. Οι περισσότεροι νεκροί προέρχονται από καταρρεύσεις κτιρίων. Περισσότερα από 40.000 σπίτια θεωρούνται πλέον μη κατοικήσιμα, ενώ άλλα 90.000 έχουν υποστεί ζημιές.

Το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο της Ζεϊτζάνγκ θεωρεί ότι ο τυφώνας Ρανανίμ ήταν ο χειρότερος που έπληξε την περιοχή από το 1997, όταν 236 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε ανάλογη θεομηνία. Το κινεζικό υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει την άμεση οικονομική ζημία σε 1,85 δισ. δολάρια. Επιπλέον, περισσότερα από 270.000 εκτάρια καλλιεργειών έχουν καταστραφεί. Πάνω από 650 Κινέζοι έχουν σκοτωθεί εφέτος από φυσικές καταστροφές, οι οποίες έχουν προξενήσει ζημιές που υπολογίζονται σε 4 δισ. δολάρια, όπως μεταδίδει το BBC.

Την ίδια στιγμή, ο τυφώνας Τσάρλι έπληξε δριμύτατα την Κούβα. Καταστροφικές θύελλες έπληξαν τη νότια ακτή της Κούβας και κατευθύνθηκαν προς την πρωτεύουσα, Αβάνα, εξαναγκάζοντας περίπου 200.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι τουρίστες που βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σε πιο ασφαλή μέρη. Υπήρξαν διακοπές του ηλεκτρικού, ενώ οι δρόμοι της κουβανικής πρωτεύουσας για πολλές ώρες ήταν απολύτως έρημοι. Εντούτοις, δεν υπήρξε κανένα θύμα, ούτε τραυματισμός.

Ο τυφώνας Τσάρλι, που προκάλεσε τις σφοδρές θύελλες, κατόπιν κατευθύνθηκε προς την πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών, Φλόριντα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη Γερμανία, τέλος, 21 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια καταιγίδας που έπληξε τη Βαυαρία και ήταν τόσο σφοδρή, ώστε στο αεροδρόμιο του Μονάχου ένα σταθμευμένο Μπόινγκ 737 που εκείνη την ώρα ήταν άδειο, παρασύρθηκε από τους ανέμους και προσέκρουσε σε μία εξέδρα. Στη Βάδη - Βιρτεμβέργη της νοτιοδυτικής Γερμανίας σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν δύο τραυματισμούς και σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ