Στα 6,5 δισ. ευρώ (και βλέπουμε) το κόστος και τα φέσια της Ολυμπιάδας. Στα 40 δισ. ευρώ ο νέος κρατικός δανεισμός για το 2004
«Μαραθώνια λιτότητα» σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και συμφερόντων αξιώνουν διάφορα οικονομικά κέντρα και «αναλυτές», επιχειρώντας να αξιοποιήσουν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου το κόστος και τα πανωπροίκια για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο χορό μπήκε χτες και η γνωστή εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor's, η οποία σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία χωρίς περιστροφές αναφέρει ότι «οι διαρθρωτικές επεμβάσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες φαντάζουν περισσότερο σαν Μαραθώνιος παρά σαν κούρσα των 100 μέτρων». Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν πρόσφατα και από κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι με άλλοθι και πρόσχημα τα «ελλείμματα», το κόστος και τα φέσια που χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός στους μεγαλοκατασκευαστές και εργολάβους, αξιώνουν τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να αποφευχθεί η διατήρηση της «δημοσιονομικής ανισορροπίας» (!). Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, έσπευσε να αξιοποιήσει και ταυτόχρονα να «αναβαθμίσει» το πόνημα λέγοντας ότι «επιβεβαιώνει το μέγεθος των δημοσιονομικών προβλημάτων που άφησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και δικαιώνει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, να προχωρήσει στη δημοσιονομική απογραφή».
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι προτροπές αυτές γίνονται ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2005, της προετοιμασίας των εξαγγελιών στη ΔΕΘ και της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την έκθεση, το ολυμπιακό κόστος ξεπέρασε τα 6,5 δισ. ευρώ επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Καταγέλαστη και χωρίς προηγούμενο είναι η αναφορά που κάνουν «στα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των σωμάτων ασφαλείας για ολυμπιακό επίδομα», τα οποία, όπως ισχυρίζονται, συμβάλλουν στην άνοδο του κόστους (!). Η συγκεκριμένη εταιρία που ειδικεύεται στην «αξιολόγηση» του Δημοσίου χρέους και θησαυρίζει από αυτό, προσθέτει πως ο δανεισμός της χώρας για το 2004 θα φτάσει τα 40 δισ. ευρώ έναντι 26,3 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό. Οι συντάκτες έχουν «σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχτηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 θα επαναληφτεί μετά το πέρας των Αγώνων», προβάλλοντας έτσι τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και ταυτόχρονα «τεστάροντας» την κυβέρνηση. Τονίζουν μάλιστα ότι οι «δημοσιονομικές βελτιώσεις» θα πρέπει να προέλθουν από μια περισσότερο πειθαρχημένη προσέγγιση στον τομέα των κρατικών δαπανών, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους «είναι περισσότερο αναγκαίο από τη στιγμή που η κυβέρνηση Καραμανλή σχεδιάζει να μειώσει τα φορολογικά βάρη».
Η έκθεση κινείται στο ίδιο μήκος κύματος και έρχεται να ενισχύσει τα λεγόμενα του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκα, όπως και του γενικού γραμματέα της Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κονοπυράκη, ο οποίος την περασμένη βδομάδα, με πρόσχημα πάντα τα δημοσιονομικά ελλείμματα, συνέστησε την εφαρμογή «αυστηρών μέτρων» για τα επόμενα δυο χρόνια (2005 και 2006).