Σάββατο 7 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ
Τσούζουν οι ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Πολλαπλάσια από το μέσο όρο αύξησης του τιμάριθμου (3% τον Ιούλη) ήταν - σύμφωνα με την ΕΣΥΕ - η αύξηση των τιμών σε μια σειρά είδη και υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (ψωμί, λάδι, υγρά καύσιμα, νερό κλπ.)

Η «εικονική πραγματικότητα» του επίσημου τιμάριθμου βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κύμα της ακρίβειας που κατατρώει τα χαμηλά, έτσι κι αλλιώς, εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Ετσι, ενώ το επίσημο «καλάθι της νοικοκυράς» εμφανίζεται - με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για τον πληθωρισμός- ότι ακρίβυνε τον τελευταίο χρόνο κατά 3%, οι τιμές σε μια σειρά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης (όπως το ψωμί, το νερό, το λάδι, τσιγάρα, ρούχα, παπούτσια κλπ.) παρουσιάζουν στην ίδια περίοδο αύξηση διπλάσια και τριπλάσια του πληθωρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά εισοδήματα. Αν και από φθινόπωρο, αναμένεται νέο κύμα ανατιμήσεων (λόγω της μεγαλύτερης απελευθέρωσης των τιμών και της αγοράς που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, την ανοδική πορεία των τιμών πετρελαίου αλλά και την αναμενόμενη ένταση της κερδοσκοπίας με τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων), ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Μ. Κοντοπυράκης δήλωσε πως είναι «εφικτή» η συγκράτηση του πληθωρισμού στο 3,2%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τον Ιούλη του 2004 ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα έτους «έτρεχε» με ρυθμό 3% (από 3,1% τον Ιούνη), ενώ σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Ιούνη 2004 με Ιούνη 2003) η αύξηση ήταν 2,9% (από 2,8% τον Ιούνη). Η διαφορά (στο μέσο όρο αύξησης του τιμάριθμου και τα επιμέρους είδη και υπηρεσίες) οφείλεται, στο γεγονός ότι παράλληλα με τις μειώσεις τιμών στα οπωροκηπευτικά, καταγράφονται μεγάλες όσο και αδικαιολόγητες ανατιμήσεις σε ολόκληρη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση των τιμών ανάμεσα στον Ιούλη του 2004 και τον Ιούλη του 2003 προκύπτουν οι εξής μεγάλες ανατιμήσεις:

Ψωμί 9%, λάδι 16,8%, γαλακτοκομικά και αυγά 3,7%, αρνί και κατσίκι 4,6%, καπνός 8,1%, είδη ένδυσης 7,3%, υπόδηση 7,7%. Στις υπηρεσίες έχουμε αυξήσεις στα νοίκια 5,5%, ύδρευση - αποχέτευση 7,8%, δημοτικά τέλη 4,3%, κοινόχρηστα 4,1%, ιατρικές υπηρεσίες 7,1%, ταξί 6,1%, δίδακτρα 4,4%, φαγητό εκτός οικίας 4,8%, ξενοδοχεία 6,3%. Οι τιμές της βενζίνης εκτοξεύτηκαν κατά 10,9%. Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών εμφανίζονται στα φρούτα 29,3%, πατάτες 42% και στα λαχανικά με 21,9%. Τα τρία αυτά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά και πατάτες) αθροιστικά έχουν αρνητική επίπτωση στον πληθωρισμό που ξεπερνά τη μια εκατοστιαία μονάδα. Σε αυτό αποκλειστικά οφείλεται και η στατιστική συγκράτηση των τιμών στα, έτσι κι αλλιώς, ψηλά επίπεδα των προηγούμενων μηνών.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΥΕ Μ. Κοντοπυράκης παρουσιάζοντας τα σχετικά στοιχεία εκτίμησε ως «απόλυτα εφικτό» να κλείσει ο πληθωρισμός για το 2004 στο 3% με 3,2% και χαρακτήρισε «ανυπόστατη» την εκτίμηση του ΙΟΒΕ για 3,7%. Σύμφωνα με τον ίδιο, «μοναδικό αγκάθι» είναι οι τιμές στα καύσιμα, προσθέτοντας πως στην περίπτωση που οι αυξήσεις οφείλονται στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές (το Νοέμβρη) θα «πρέπει» να υποχωρήσουν.

Τέλος, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή για το μήνα Ιούλη του 2004 - μέσα επίπεδα έτους - εμφανίζει αύξηση 3,1% από 3,5% κατά την ίδια σύγκριση του 2003 προς το 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ