Associated Press |
Συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων προσπαθούν να ελέγξουν μια περιοχή στη Μοσούλη όπου γίνονται συγκρούσεις |
Σκληρές μάχες συγκλόνισαν χτες τη συνοικία Μπαμπ αλ Τουμπ της Μοσούλης. Ιρακινοί αστυνομικοί και αντάρτες συγκρούονταν επί ώρες στους δρόμους και στις γέφυρες της περιοχής. Από τις μάχες σκοτώθηκαν συνολικά 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 38, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για αντάρτες ή για αστυνομικούς. Είχε προηγηθεί βομβιστική επίθεση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, τελικά, 2 Ιρακινοί.
Αλλος 1 Ιρακινός σκοτώθηκε στη Μπαακούμπα από έκρηξη βόμβας την ώρα που περνούσε αυτοκίνητο της Εθνοφρουράς. Στο Ραμάντι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης και συνέλαβαν τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Ιρακινό συνταγματάρχη Ιμάντ Σουλεϊμάν Φάλα. Δε δόθηκαν σχετικές διευκρινίσεις, όμως, έντονη ήταν η αίσθηση ότι οι κατοχικές δυνάμεις υποπτεύονται τον Φάλα για σχέσεις με τους αντάρτες.
Στην Καρμπάλα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 315 Ιρανούς και Αφγανούς με πλαστά διαβατήρια. Οι περισσότεροι απελάθηκαν, ενώ ορισμένοι κρατούνται ακόμη και ανακρίνονται «καθώς υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται με τρομοκράτες».
Την ίδια ώρα, τέλος στην ομηρία 4 Ιορδανών οδηγών μεταφορικής εταιρίας έδωσε ο Σέικ Χατζ Ιμπραχίμ Τζεσάμ, ένας από τους ισχυρότερους άνδρες της Φαλούτζα, όταν εισέβαλε στο σπίτι που κρατούνταν από τους απαγωγείς τους με δεκάδες ενόπλους άνδρες του και τους απελευθέρωσε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή έγινε όταν διασταυρώθηκε ότι οι απαγωγείς δεν είχαν καμία σχέση με την ιρακινή αντίσταση. Ελεύθεροι αφέθηκαν από άλλη οργάνωση και 2 Τούρκοι οδηγοί μετά την ανακοίνωση όλων των τουρκικών μεταφορικών εταιριών ότι αποσύρονται από το Ιράκ.
«Ο μεγαλύτερος εχθρός του Ιράκ είναι το Ιράν» επανέλαβε, σε νέα συνέντευξή του, ο υπουργός Αμυνας της δοτής κυβέρνησης. Ο Χαζέμ Σααλάν κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι «επιδιώκει να υπονομεύσει τη δημογραφική δομή του Ιράκ, να αλλοιώσει την εθνική του ταυτότητα και να καταστρέψει το δρόμο προς τη δημοκρατία». Ο Σααλάν κάλεσε, επίσης, το Ιράν να επιστρέψει στο Ιράκ τα 113 στρατιωτικά αεροσκάφη και τα 33 πολιτικά που της είχε δώσει η Βαγδάτη, λίγο πριν τον πόλεμο του Κόλπου, προκειμένου να τα διασώσει. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι διαθέτει 22 αεροσκάφη και ότι περιμένει σχετική εντολή του ΟΗΕ.