Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Παραδίνονται και επίσημα στο καρτέλ

Αφού οι δύο επιχειρήσεις παραδόθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στην ιταλική «Calcemento International», τώρα προστίθενται στο χαρτοφυλάκιο της  αγγλικής πολυεθνικής «Blue Circle», με επόμενο σταθμό το πέρασμα  στη γαλλική πολυεθνική «Lafarge»

Στα χέρια του ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου, στη βρετανική πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία «Blue Circle», περνάνε τελεσίδικα και με την έγκριση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η «ΑΓΕΤ Ηρακλής» και τα «Τσιμέντα Χαλκίδας». Ενα ξεπούλημα που οι διαδικασίες του διήρκεσαν περίπου ένα χρόνο και έμενε μόνο η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ανακοινώθηκε χτες στα ενδιαφερόμενα μέρη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν προέβαλε κανένα όρο για την πώληση των δύο ελληνικών τσιμεντοβιομηχανιών, ενώ το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στο ότι, με την αγορά των δύο τσιμεντοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, από μία πολυεθνική, δε δημιουργεί ζήτημα συγκέντρωσης! Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από δύο μήνες η ίδια Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζοντας το θέμα της μεταβίβασης των δύο επιχειρήσεων στην ίδια πολυεθνική, είχε αποφανθεί πως μια τέτοια αγοραπωλησία δεν είναι σύννομη επειδή είχε κρίνει ότι με την απόκτηση της ΑΓΕΤ και των «Τσιμέντων Χαλκίδας», δημιουργείται -στα πλαίσια της «Blue Circle»- υπέρμετρη συγκέντρωση κεφαλαίου και μονοπώληση της αγοράς.

Η ουσία, μετά από τη νέα εξέλιξη, είναι ότι οι δύο ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες, «ΑΓΕΤ Ηρακλής» και «Τσιμέντα Χαλκίδας», αφού πρώτα ξεπουλήθηκαν στους Ιταλούς, η πρώτη επί ΝΔ και η δεύτερη επί ΠΑΣΟΚ, τώρα μέσω της «Calcemento International», στην οποία ανήκαν, περνάνε στα χέρια των Αγγλων. Πρέπει να δε να σημειωθεί ότι, η αγοράστρια αγγλική πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία υφίσταται την «επιθετική εξαγορά» από τη γαλλική πολυεθνική «Lafarge» και θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο, ότι μετά τους Ιταλούς και τους Αγγλους, οι δύο ελληνικές ετιαρίες θα περάσουν στα χέρια των Γάλλων (και συγκεκριμένα στη «Lafarge»).

Αυτή τη στιγμή, ζητούμενο παραμένει σε ποιον θα πουλήσει Εθνική Τράπεζα το ποσοστό του 27% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει, μια και έχει δηλώσει ότι θα το πουλήσει. Στο μεταξύ με δήλωσή του ο Michael Schofield, περιφερειακός διευθυντής της «Blue Circle» για την Ευρώπη και την Αφρική, σημειώνει πως «είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με την απόφαση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και επιθυμούμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τις διαδικασίες και την εις βάθος έρευνα που ακολουθήθηκαν. Προχωρούμε άμεσα στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα ανακοινώσουμε τις αλλαγές στη διοίκηση της εταιρίας. Η πρόθεσή μας είναι να υπάρχει ευρεία ελληνική εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του "Ηρακλή" και να διατηρήσουμε τη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Ετσι, με τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το σύνολο της άλλοτε πανίσχυρης ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας περνάει στα χέρια του ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου. (Μόνο ο ΤΙΤΑΝ δεν έχει παραδοθεί ακόμα στο ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο). Ενας κλάδος που μέχρις τις αρχές της δεκαετίας του '90 κατείχε σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές τσιμέντου, σε πολλά σημεία του κόσμου. Με το πέρασμα και των δύο αυτών τσιμεντοβιομηχανιών στα χέρια του καρτέλ (ήδη και ο ΧΑΛΥΨ ανήκει στον όμιλο «Italcimenti») παραμένει άγνωστο, αλλά και εξαιρετικά αμφίβολο το μέλλον των δύο τσιμεντοβιομηχανιών. Αν πάρουμε υπόψη μας ότι πάντα μετά από συγχωνεύσεις και εξαγορές έχουμε και μείωση του προσωπικού, αλλά και με το δεδομένο ότι οι Ιταλοί είχαν εξαγγείλει εκατοντάδες απολύσεις στις δύο τσιμεντοβιομηχανίες, τότε βάσιμα μπορούμε να πούμε ότι το μέλλον των εταιριών αυτών, αλλά και των εργαζομένων είναι εξαιρετικά δυσοίωνο.

Το βέβαιο όμως είναι ότι ο ορυκτός πλούτος και η παραγωγική βάση της χώρας περνάει με ταχύτατους ρυθμούς και συγκεντροποιείται στα χέρια του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου, σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ