Τρίτη 25 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
«Ερχονται» 800 απολύσεις

Μεθοδεύεται η «εθελουσία έξοδος» εκατοντάδων εργαζομένων για να γίνει το ναυπηγείο πιο ...δελεαστικό για ξεπούλημα

Σε 800 «οικειοθελείς» απολύσεις αναμένεται να προχωρήσει σύντομα η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προκειμένου να καταστούν, ως επιχείρηση, πιο...«ευέλικτα» και «δελεαστικά» ενόψει του επικείμενου ξεπουλήματός τους. Το συγκεκριμένο σενάριο, που είχε αποκαλύψει πριν δύο μήνες ο «Ρ», είναι έτοιμο για εφαρμογή και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από μέρα σε μέρα θα ανακοινωθεί το μέτρο της αποχώρησης εκατοντάδων εργαζομένων, με «δόλωμα» κάποια οικονομικά «κίνητρα» αποχώρησης ή και με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Μάλιστα, πέρα από τη διοίκηση του ναυπηγείου, το συγκεκριμένο αντεργατικό μέτρο το προωθεί και το στηρίζει και η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων «Η ΤΡΙΑΙΝΑ».

Αν και το συγκεκριμένο μέτρο έχει εξεταστεί εδώ και αρκετό καιρό με «ιθύνοντα νου» το Σ. Εμμανουήλ, στον οποίο πρόσφατα ανατέθηκε η διοίκηση των ναυπηγείων προκειμένου να τα ξεπουλήσει, εντούτοις επιλέχθηκε να δημοσιοποιηθεί μετά τις εκλογές για ευνόητους λόγους. Με την εφαρμογή του μέτρου της «οικειοθελούς» αποχώρησης, θα ανοίξει πιο εύκολα ο δρόμος για την εκποίηση των ναυπηγείων, που χρονικά υπολογίζεται περί το Σεπτέμβρη, μια και η ΕΤΒΑ, που κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των ναυπηγείων, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα πουλήσει το μερίδιό της.

Παράλληλα, κύκλοι της ΕΤΒΑ αλλά και εργαζόμενοι που συνδικαλιστικά πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν σίγουροι ότι μαζί με το ποσοστό της ΕΤΒΑ που θα πουληθεί, θα είναι και τμήμα των εργαζομένων που θα πουλήσουν το ποσοστό τους. Είναι σίγουρο, ότι σημαντικός αριθμός των εργαζομένων θα δεχτεί μεγάλη πίεση για να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει στο ναυπηγείο, προκειμένου έτσι να εμφανιστούν και οι εργαζόμενοι ότι συμφωνούν με το ξεπούλημα του ναυπηγείου.

Την ίδια στιγμή που η ηγεσία του ΔΣ, αλλά και το μάνατζμεντ αποφεύγουν επίσημα να παραδεχτούν ότι έχουν έτοιμο το σχέδιο για την αποχώρηση των 800 εργαζομένων, εντούτοις όμως αφήνουν σαφείς αιχμές ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί. Μάλιστα πριν δύο μήνες περίπου, ο ίδιος ο Γ. Κασμάς, διοικητής της ΕΤΒΑ και πρόεδρος του ΔΣ των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, είχε επιβεβαιώσει ότι στα πλαίσια εξορθολογισμού του προσωπικού, επειδή υπάρχει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, η διοίκηση εξετάζει την αλλαγή των ειδικοτήτων εκατοντάδων εργαζομένων και αν δεν τη δεχτούν θα εφαρμόσουν «οικειοθελείς» αποχωρήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση τα «χαρίζει» στο γερμανικό γκρουπ HDW(2001-10-12 00:00:00.0)
Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους(2000-08-03 00:00:00.0)
Χτες ήταν η σειρά της ΕΤΒΑ...(2000-06-08 00:00:00.0)
Ο ένας κόβει, ο άλλος... ξηλώνει(1997-08-30 00:00:00.0)
Η πολυεθνική "κατέλαβε" το ναυπηγείο(1996-09-03 00:00:00.0)
Παραιτείται τη Δευτέρα ο διοικητής της ΕΤΒΑ(1995-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ