Πέμπτη 29 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μεθοδεύει συρρίκνωση προσωπικού

Νέα συρρίκνωση προσωπικού μέσω προγράμματος «εθελούσιας εξόδου» προτίθεται να κάνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τους επόμενους μήνες. Την πρόθεσή της ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Σύλλογο των εργαζομένων για την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας. Την επίσημη γραπτή της πρόταση για το πρόγραμμα, η διοίκηση της Εθνικής θα την καταθέσει στα τέλη Αυγούστου.

Με το πρόγραμμα αυτό, η Εθνική επιδιώκει τη συρρίκνωση του προσωπικού, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων που οδηγούν στο παραπέρα χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για το σύνολο των εργαζομένων. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι σε Εθνική, Κτηματική, Στεγαστική και ΕΤΕΒΑ, πριν τις συγχωνεύσεις αυτών, αριθμούσαν τους 17.540. Σήμερα, μετά τη συγχώνευσή τους, οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 17%, φθάνοντας στους 14.500. Τώρα με το νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» αναμένεται νέα μείωση που, ίσως, φθάνει και το 10%! Στόχος της Εθνικής είναι η μείωση του λεγόμενου «λειτουργικού κόστους».

Συγκεκριμένα, η πρόταση της διοίκησης της Εθνικής είναι οι εργαζόμενοι, που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τα τέλη του 2004, «μπορούν» να μπουν στο πρόγραμμα, με αντάλλαγμα στη θέση τους να προσληφθεί ένα παιδί τους (οι όροι παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστοι) ή να τους δοθούν κάποια οικονομικά κίνητρα. Με αυτόν τον τρόπο, η Εθνική αντικαθιστά μέρος του προσωπικού που, λόγω της πολύχρονης υπηρεσίας του, παίρνει υψηλότερους μισθούς (ανάλογα υψηλές είναι και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές γι' αυτό το προσωπικό) με προσωπικό που θα παίρνει το κατώτερο βασικό μισθό και θα στοιχίζει λιγότερο σε ασφαλιστικές εισφορές.

Η συρρίκνωση του προσωπικού θα επιφέρει αντικειμενικά την εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς λιγότεροι εργαζόμενοι, είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν σε πέρας τον ίδιο ή και μεγαλύτερο όγκο εργασιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ