Πέμπτη 22 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Συμβολική» η έκκληση κατεδάφισης του Τείχους...

Πανεπιστήμιο αλ Κουντς, Αμπού Ντις: Το Τείχος το έκοψε στη μέση. Η κυβέρνηση Σαρόν έκανε σαφές ότι θα αγνοήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που την κάλεσε να το κατεδαφίσει...

Associated Press

Πανεπιστήμιο αλ Κουντς, Αμπού Ντις: Το Τείχος το έκοψε στη μέση. Η κυβέρνηση Σαρόν έκανε σαφές ότι θα αγνοήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που την κάλεσε να το κατεδαφίσει...
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Οι 150 ψήφοι υπέρ της κατεδάφισης του Τείχους του Αίσχους στα παλαιστινιακά εδάφη έναντι 6 κατά και 10 αποχών είναι απλώς και μόνο μια «συμβολικής αξίας» εξέλιξη. Και αυτό διότι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που επιβεβαιώνει το αυτονόητο --το ότι το Τείχος παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός λαού υπό κατοχή, και θα όφειλε να κατεδαφιστεί άμεσα, όπως έκρινε και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης-- δεν έχει «δεσμευτικό» χαρακτήρα από νομικής πλευράς. Οταν η απόφαση θα παραπεμφθεί, δε, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν βασίζεται στο δικαίωμα βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μη εφαρμογή της απόφασης κατεδάφισης ή την επιβολή κυρώσεων στο ισραηλινό κράτος. Οι δηλώσεις των Παλαιστινίων αξιωματούχων, όπως του πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής Νάσερ αλ Κίντι που μίλησε για «ιστορική» απόφαση, και του διαπραγματευτή Σάεμπ Ερεκάτ που έκανε λόγο περί επανεπιβεβαίωσης «του παράνομου χαρακτήρα της ισραηλινής κατοχής» δεν αλλάζουν αυτό το γεγονός.

Παρ' όλ' αυτά, η ηθική και πολιτική καταδίκη του Τείχους ενόχλησε πολύ Ισραήλ και ΗΠΑ, ειδικά το γεγονός πως όχι μόνο το μπλοκ της ΕΕ ψήφισε υπέρ, αλλά και συνδιαμόρφωσε το κείμενο (έστω για να «μετριάσει» τις διατυπώσεις του). Στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης «εξερράγησαν», ενώ το Τελ Αβίβ κάλεσε τους πρεσβευτές Βρετανίας και Ολλανδίας και τον επιτετραμμένο της ΕΕ για να τους επιδώσει νότες διαμαρτυρίας. Στην ίδια τη Γενική Συνέλευση, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Νταν Γκίλερμαν δήλωσε σε μια επίδειξη γκεμπελικού τύπου προπαγάνδας ότι «Ευχαριστούμε το Θεό που η μοίρα του Ισραήλ και του ιουδαϊκού λαού δεν αποφασίζεται σ' αυτή την αίθουσα».

Πλην, ΗΠΑ και Αυστραλία, οι υπόλοιπες χώρες που ψήφισαν υπέρ της παράνομης πρακτικής του Ισραήλ ήταν τα... Νησιά Μάρσαλ, το Ναούρου, το Παλάου και η Μικρονησία. Μεταξύ των δέκα αποχών, ξεχώρισε αυτή του Καναδά. Παρ' όλ' αυτά, το Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι, κόντρα στο διεθνές δίκαιο και τη θέληση της Γενικής Συνέλευσης, θα συνεχίσει την κατασκευή του Τείχους. Οσο για τις ΗΠΑ, προώθησαν εμμέσως πλην σαφώς την ατζέντα του Σαρόν, κάνοντας λόγο διά χειλέων του αναπληρωτή πρέσβη τους στον ΟΗΕ για «ανάγκη» να ξαναρχίσει «η πορεία για την ειρήνη» με την «μονομερή αποχώρηση», δηλαδή τη μερική απόσυρση των δυνάμεων κατοχής και την οριστικοποίηση της παράνομης αρπαγής της γης των Παλαιστίνιων.

Την ίδια ώρα, η κρίση που προκαλεί η διαμάχη για την εξουσία στο εσωτερικό της παλαιστινιακής ηγεσίας καλά κρατεί. Χτες, η παλαιστινιακή Βουλή κάλεσε τον Γιάσερ Αραφάτ να αποδεχτεί την παραίτηση του Αμπού Αλα (κατά κόσμον Αχμέντ Κορέι) από τη θέση του πρωθυπουργού και να διορίσει νέο, για να εφαρμοστούν «μεταρρυθμίσεις». Αργά το βράδυ της Τρίτης, η κρίση, που αποκορυφώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο απανωτά κρούσματα ανεξέλεγκτης ένοπλης βίας, κλιμακώθηκε με την επίθεση κατά του πρώην υπουργού πληροφοριών Ναμπίλ Αμρ, ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ