Η σημερινή όψη της οικίας Σούτζου |
Σύμφωνα με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, δε χαρακτηρίζεται το καπνεργοστάσιο στη Νίκαια, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Ι. Σαπόρτα, και επομένως θα συνεχιστεί η κατεδάφισή του. Σχεδιάστηκε και κτίστηκε το 1933-'34, αποτελεί την πρώτη μεγάλη κελυφωτή κατασκευή στην Ελλάδα (αίθουσα 2.000 ατόμων) και έχει σχολιαστεί διεθνώς από τον Erich Mendelson και τον Martin Wagner.
Ακόμη, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων επιβεβαίωσε την απαράδεκτη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη διατήρηση μόνο της όψης και οικοδόμηση τεράστιου μεγάρου πολυκαταστήματος πίσω και πάνω από αυτήν του ιστορικού κτιρίου του «Grand Hotel d' Athenes», έργο του Τσίλερ του 1895, στην οδό Κοραή και Σταδίου.
Κατεδάφιση του εργοστασίου Σαπόρτα |
Η Σχολή Αρχιτεκτόνων διαμαρτύρεται έντονα για την ως άνω κατάσταση και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού και ΥΠΕΧΩΔΕ: α) Να σταματήσουν τις κατεδαφίσεις αυτές και γενικότερα τις «ειδικές ρυθμίσεις» του ΥΠΕΧΩΔΕ και β) να ελεγχθούν όσοι παράνομα έχουν συνεργήσει στις πράξεις αυτές, είτε είναι ιδιώτες, είτε είναι υπάλληλοι και στελέχη των υπουργείων αυτών.
Τέλος, η Σχολή Αρχιτεκτόνων θέτει θέμα συνταγματικότητας της Σύνθεσης των ως άνω Συμβουλίων του ΥΠΠΟ, δεδομένου ότι τους εκπροσώπους των ΑΕΙ και συγκεκριμένα του ΕΜ Πολυτεχνείου, τους επιλέγει ο υπουργός (άρθρο 49, παρ. 1 και άρθρο 50, παρ. 1ε και 2ε), αντί να τους προτείνει το ΑΕΙ (η κατάσταση αυτή αντιβαίνει στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των ΑΕΙ).