Κυριακή 11 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Καλοκαίρι πολιτικών μεταλλάξεων

Ενα βουβό καλοκαίρι, εκτός από τις ποδοσφαιρικές αναταράξεις. Μια μεγαλοϊδεάτικη Ολυμπιάδα, με ξεπουλημένη τη διαδρομή της φλόγας. Πολιορκημένη πολιτεία. Χιλιάδες οι πολυώνυμοι ξένοι ράμπο στη γη, στη θάλασσα, και στον αέρα. Ο Αμερικάνος λαμπαδηδρόμος της «νέας τάξης» μεταλαμπαδεύει τη μισόσβηστη φλόγα από το άγαλμα του Μανχάταν και μαζί τις εντολές του μεγάλου αφεντικού.

Στις γειτονιές των πετρελαίων, στην αρχαία γη της Μεσοποταμίας εκατοντάδες χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα και οι νέοι κουίσλιγκς-συνεργοί, υπόσχονται συνέχιση της τρομοκρατίας του μεγάλου αφεντικού και τη δική τους.

Στα καθ' ημάς, ένα καλοκαίρι με τον ολυμπιακό μεγαλοϊδεατισμό και τη μεταολυμπιακή αύξηση της ανεργίας και των σκληρότερων οικονομικών μέτρων. Με αιωρούμενο το ερώτημα: «Θα φύγουν ή δε θα φύγουν οι κάμερες και οι ξένοι πράκτορες» μετά τους αγώνες. Με ηρτημένη την κυβερνητική παρότρυνση να προσφεύγουμε σ' ένα τετραψήφιο τηλεφώνου και να χαφιεδίζουμε, το γείτονα, τον φίλο, ακόμη και τον συγγενή, όπως εκείνα τα χρόνια του ναζισμού και του εγχώριου δοσιλογισμού, εκπρόσωποι του οποίου κατέχουν και σήμερα επίκαιρες θέσεις σε κρατικούς μηχανισμούς.

Στη θολή και επικίνδυνη αυτή εποχή η ένταση των αγώνων αποτελεί τη δική μας δύναμη αντίστασης, πάνω στο τρίπτυχο σύνθημα του ΚΚΕ που συναντά την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή και την προώθηση του Μετώπου.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμες να αντικαταστήσουν το ψωμί - με την ευρύτερη έννοια, του «άρτος και θεάματα» - με τις παραληρηματικές εικόνες των γηπέδων, συμπεριλαμβανομένης της ολυμπιακής φιέστας.

Θα αντισταθούμε στα σχέδια για μια πόλη - στρατόπεδο, που όπως και μερικές προσόψεις κτιρίων, μακιγιάρεται για να κρύψει την πραγματικότητα.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ