Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών

Την πρόσληψη εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέσεις δασκάλων ιδιωτικών σχολείων, προτείνει το υπουργείο Παιδείας για την εξυπηρέτηση των σχολαρχών

Σε ένα πρωτοφανές μέτρο, που αμφισβητεί ευθέως τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και εξυπηρετεί ανοιχτά τις ανάγκες των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, προχωρά το υπουργείο Παιδείας, δίνοντας τη δυνατότητα στους σχολάρχες να προσλαμβάνουν στις τρεις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, αντί για δασκάλους, εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και ένα ακόμα βήμα αποσύνδεσης του πτυχίου από το δικαίωμα στην εργασία μετά την κατάργηση της επετηρίδας, το οποίο καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την επανασύστασή της και την αγωνιστική διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Την απόφαση καταγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν δάσκαλοι, που εργάζονταν σε ιδιωτικά σχολεία, τα εγκατέλειψαν, προκειμένου να εργαστούν ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση, καθώς οι εργασιακές σχέσεις στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι. Ετσι, το υπουργείο Παιδείας έρχεται να ...εξυπηρετήσει τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 17 Ιούνη, ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων είχε ήδη κυκλοφορήσει δική του εγκύκλιο με το ίδιο περιεχόμενο.

Στο κείμενο του υπουργείου Παιδείας, σημειώνεται ότι «δοθέντος ότι η Ιδιωτική Εκπαίδευση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη εκπαίδευση, ότι την άμεση εποπτεία και ευθύνη της ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων έχει το υπουργείο Παιδείας και το γεγονός ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εκπαίδευση και η γαλήνη του μαθητικού δυναμικού των σχολείων αυτών, ενεργοποιούμε το άρθρο 31, παρ. 2 του 682/77 και, ως εκ τούτου, επιτρέπεται στα Δημοτικά Σχολεία της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης να προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί συναφών ειδικοτήτων. Ως συναφείς ειδικότητες θεωρούνται οι των κλάδων ΠΕ2 φιλολόγων για τη διδασκαλία των μαθημάτων γλώσσας κλπ. και οι του κλάδου ΠΕ3 ή ΠΕ4 για τη διδασκαλία των μαθηματικών, φυσικής κλπ. Οι ως άνω εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται ως "αναπληρωτές" με ετήσιας διάρκειας σύμβαση και θα διδάσκουν μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων».

Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΔΟΕ καταγγέλλει «ως απαράδεκτη και παράνομη τη σκανδαλώδη, υπέρ των ιδιοκτητών ιδιωτικών δημοτικών σχολείων, απόφαση». Κάνοντας λόγο για «υπαγορευμένη απαίτηση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων για καταστρατήγηση των νόμων», σημειώνει ότι «τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδιωτικά Σχολεία είναι αποτέλεσμα των απαράδεκτων και μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων και συνθηκών εργασίας, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί σε αυτά». Χτες αργά το απόγευμα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας επικοινώνησε με το ΔΣ της ΔΟΕ και δήλωσε ότι πρόκειται για σχέδιο απόφασης και κάλεσε το ΔΣ της Ομοσπονδίας σε συνάντηση για το θέμα σήμερα το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ