Παρασκευή 2 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Τρομο-ασφάλεια»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο «Ριζοσπάστης» το είχε σημειώσει από την πρώτη στιγμή. Τα διαβόητα μέτρα «Ολυμπιακής ασφάλειας», τα οποία άρχισαν από χτες να ισχύουν και σταδιακά να εφαρμόζονται, δεν αφορούν μόνον ή κυρίως τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποτελούν, ταυτόχρονα, μια τεράστια επιχείρηση εθισμού των εργαζομένων και του λαού σε πρωτόγνωρα μέτρα αστυνομοκρατίας και «τρομο-ασφάλειας». Μια πολύμορφη επιχείρηση δοκιμασίας της ανοχής και της ευαισθησίας των λαϊκών στρωμάτων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η επιζητούμενη ασφάλειά τους, βέβαια, είναι ένα υπαρκτό ζήτημα. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελούν την κατάλληλη αφορμή και πρόσχημα, για το ανάλογο «σμίλευμα» των συνειδήσεων, την καλλιέργεια της τρομοϋστερίας και την αποδοχή της δήθεν αναγκαιότητας του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, χάριν της ασφάλειας.

Και μπορεί, τώρα, να λένε διάφορα οι κάθε λογής αρμόδιοι, επιχειρώντας να κρύψουν τα πραγματικά σχέδια και επιδιώξεις τους, αλλά το εμπλουτιζόμενο συνεχώς αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο («τρομονόμοι», ευρωεντάλματα κλπ.) απαιτεί και τα ανάλογα πρακτικά μέτρα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Με δυο λόγια, θέλει τις ηλεκτρονικές κάμερες παρακολούθησης, τα μέτρα «καθαρισμού» των πόλεων, τους ανάλογους μηχανισμούς καταστολής και χαφιεδισμού, τα σύγχρονα ηλεκτρονικά αρχεία, που αντικατέστησαν τους παλιούς «φακέλους» κλπ., κλπ. Κι όλ' αυτά δε γίνονται για κάποιους «ισλαμιστές τρομοκράτες», αλλά για να θωρακίσουν την εξουσία του κεφαλαίου, από τον οποιοδήποτε θελήσει να την αμφισβητήσει.

Αυτή είναι η αλήθεια και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει και αντιμετωπίσει το μαζικό λαϊκό κίνημα, τόσο το καλύτερο.

Επίσκεψη επιβράβευσης;

Το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, όπου πριν λίγες μέρες ένας νεαρός Αλβανός μετανάστης, μαθητής νυχτερινού και εργαζόμενος, δέχτηκε τις... χειρωνακτικές περιποιήσεις αστυνομικών οργάνων, επέλεξε χτες για επίσκεψη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, πρώτη μέρα εφαρμογής του σχεδιασμού των μέτρων ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Περιδιάβηκε, μάλιστα, και την πλατεία, που κατά... σύμπτωση ήταν άδεια από τους «αθλίους», που πεθαίνουν κάθε μέρα από την ηρωίνη.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης τα έκτακτα αστυνομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη στην Αττική, θα είναι αυστηρά. Κάμερες, ένστολοι και μυστικοί αστυνομικοί θα επιτηρούν και θα ελέγχουν ό,τι κινείται, αλλά και ό,τι διαμαρτύρεται. Οπως ήταν και η περίπτωση του 20χρονου Αντρέα Μπίκολι, που φορτώθηκε με κάμποσες κατηγορίες, όταν τόλμησε να διαμαρτυρηθεί σε αρμόδιο τμήμα της νομαρχίας για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην τακτοποίηση των εγγράφων παραμονής του στη χώρα μας.

Στην Ελευσίνα μια φορά...

Τον τρόπο, που λειτουργούν οι δυνάμεις της αγοράς σε αγαστή συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το περιστατικό που ακολουθεί (από το χτεσινό «Βήμα»). «Στον Ασπρόπυργο υπάρχουν οκτώ βιομηχανικές μονάδες που παράγουν ασβέστη, ασφαλτικά και λιπαντικά και λειτουργούν με καύση κοκ το οποίο ρυπαίνει τα μέγιστα το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής. Εκ του νόμου, οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να αλλάξουν την πρώτη ύλη και να λειτουργήσουν με φυσικό αέριο, γεγονός που συνεπάγεται επένδυση, άρα έξοδα γι' αυτές, αλλά και ανάσα για το περιβάλλον. Αφού καθυστέρησαν όσο μπορούσαν την εγκατάσταση, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και κάποιος υπάλληλος της νομαρχίας τους έκανε έγγραφη σύσταση. Η σύσταση τους τρόμαξε, γι' αυτό οι διευθύνοντες σύμβουλοι συναντήθηκαν σε ψαροταβέρνα στην Ελευσίνα για να δουν τι θα κάνουν. Μετά τα μπαρμπουνάκια, το λόγο πήρε ο μάνατζερ της μεγαλύτερης από αυτές τις βιομηχανίες, που παράγει λιπαντικά, και ήταν σαφής: "Στα παλιά μας τα παπούτσια οι συστάσεις της νομαρχίας, εμείς θα καθαρίσουμε και με τη νέα κυβέρνηση, όπως τα καταφέρναμε και με την παλιά!"». Αμα, βρίσκεις και «καθαρίζεις» με την κυβέρνηση, σιγά μην ενδιαφέρεσαι για την υγεία και τη ζωή του «λαουτζίκου»...

«Ξέχασε» το κύριο...

Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη μας κάνει σοσιαλιστές, στην Ευρώπη είμαστε σοσιαλδημοκράτες, είμαστε προοδευτικοί, αριστεροί, κεντροαριστεροί, κεντρώοι... Ετσι απάντησε, προχτές, ο Γ. Παπανδρέου, όταν ρωτήθηκε για την πολιτική φυσιογνωμία του «νέου» ΠΑΣΟΚ, «ξεχνώντας», βέβαια, το σπουδαιότερο: Πως είναι δεξιοί, ιδιαίτερα, όταν βρίσκονται στην κυβερνητική εξουσία και καλούνται να κάνουν πράξη τα όσα λένε...

Τα ... ακριβά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΠΟΡΕΙΤΕ να επιρρίψετε οποιαδήποτε κατηγορία θέλετε στην κυβέρνηση αναφορικά με την ακρίβεια, εκτός από το ότι δε γνωρίζει τι συμβαίνει! Οπως μας λένε οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, το ...παρακολουθούν το πράγμα.

Τα «Παρατηρητήρια Τιμών» δουλεύουν στο φουλ και όποιος θέλει να μάθει ...ποιες και πόσες ανατιμήσεις έχουμε, μπορεί να το κάνει, εκμεταλλευόμενος την οργάνωση του «κράτους στρατηγείου».

Επίσης οι κρατικοί μηχανισμοί μπορούν να μας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες, προκειμένου να αναπτύξουμε ...κριτική καταναλωτική σκέψη. Να μάθουμε, δηλαδή, να διαλέγουμε το φθηνότερο (όχι το φθηνό) από όσα μας διατίθενται.

Φυσικά, στο ερώτημα, τι μπορεί να κάνει το κράτος για όλα αυτά που «εξατμίζουν» σε χρόνο μηδέν μισθούς και συντάξεις, η απάντηση είναι το ...απόλυτο τίποτα. Η αγορά, βλέπετε, είναι ελεύθερη.

Μόνο, που - όπως είναι πλέον ολοφάνερο - δε γίνεται να είμαστε όλοι ελεύθεροι. Οταν η αγορά απελευθερώνεται, τότε οι καταναλωτές σκλαβώνονται. Γιατί, βέβαια, αποτελεί στέρηση της ελευθερίας, το να μην μπορείς να τα βγάλεις πέρα.

Η ΕΥΡΩΠΗ θα προχωρήσει μπροστά, τώρα που έχει και συνταγματική συνθήκη. Ετσι είπε ο Κ. Καραμανλής στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, μάλιστα, ήταν ενθουσιασμένος. Τώρα, το τι σημαίνει αυτό το «μπροστά», είναι μια άλλη ιστορία...

Γιατί με ένα «σύνταγμα», όπου το μόνο πράγμα που κάνει είναι να θεσμοθετεί την «ελεύθερη αγορά» και τη λειτουργία ευρωστρατού για «παρεμβάσεις» σε κάθε μέρος του κόσμου, μάλλον προς τα πίσω φαίνεται να κινείται η ευρωπαϊκή ήπειρος. Πολύ πίσω σε σχέση με την ιστορία της.

Οσο για την ελληνική κυβέρνηση, ας μην αισθάνεται και ...οδηγός σ' αυτήν την ιστορία. Οπως έχει αποδειχθεί, ακολουθεί και μάλιστα ...δεμένη.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η αποκαλυπτική «κορύφωση»

Σε ...κορύφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας έχει αναγάγει, ούτε λίγο-ούτε πολύ, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων η πολιτική που συνδέει ακόμα περισσότερο το Λύκειο με την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια «κορύφωση», που έρχεται να κάνει περισσότερο χειροπιαστή την ταξικότητα του σύγχρονου σχολείου με τη λαϊκή οικογένεια να συνθλίβεται κάτω από το οικονομικό φορτίο της εμπορευματοποιημένης εκπαίδευσης, τους μαθητές να ασφυκτιούν μέσα στο σχολείο της στείρας απομνημόνευσης, του εξεταστικού άγχους και των προσωπικών θυσιών, και τους εκπαιδευτικούς να έχουν μετατραπεί σε θεματοφύλακες της ταξικής επιλογής των μαθητών. Και με την κυβέρνηση, τέλος, εκμεταλλευόμενη τα παραπάνω, να επιχειρεί την εμφάνιση φιλολαϊκού προσώπου, αμβλύνοντας τις οξείες γωνίες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής με επιμέρους αλλαγές στο εξεταστικό, που δεν καταργούν ούτε καν τον εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του συστήματος. Πόσο, μάλλον, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης...

Τώρα, λοιπόν, που οι προβολείς είναι στραμμένοι για μια ακόμα φορά στην Παιδεία εν αναμονή πλέον των αποτελεσμάτων εισαγωγής και με τις ρυθμίσεις για το εξεταστικό να συζητούνται στη Βουλή, είναι απαραίτητο να έρθει ακόμα πιο δυναμικά στο προσκήνιο το ζήτημα της Παιδείας που πραγματικά έχει ανάγκη ο λαός. Και, μάλιστα, όταν αφήνουμε πίσω μια σχολική χρονιά που χαρακτηρίστηκε από εξαγγελίες για ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση, με ανοιχτή επίθεση στο δικαίωμα των εκπαιδευτικών στη μόνιμη και σταθερή δουλιά, με ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας. Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, που μιλούν για μείωση των μαθητών κατά 160.000 την τελευταία δεκαετία, με τη μείωση πιο έντονη στο μαθητικό πληθυσμό των γυμνασίων και λυκείων, όπου φέτος σε σχέση με πέρσι μειώθηκε κατά 3,2%. Παράλληλα, 353 σχολεία έκλεισαν σε μία χρονιά, από τα οποία 190 γυμνάσια και 100 λύκεια, δείχνοντας ότι η μαθητική διαρροή αυξάνεται όσο ανεβαίνουν οι εκπαιδευτικές βαθμίδες. Και με τα ΤΕΕ, τα γνωστά σχολεία «δεύτερης κατηγορίας», να εξακολουθούν να απορροφούν τη μεγάλη μάζα των παιδιών της εργατικής τάξης.

Κομμάτι αυτής της πραγματικότητας αποτελούν και οι εξετάσεις επιλογής για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Μιας πραγματικότητας που οι εργαζόμενοι δεν μπορούν παρά να δουν κατάματα και να προτάξουν την ανάγκη για μια άλλη Παιδεία, μια άλλη κοινωνία. Γιατί ο τρόπος επιλογής για τα ΑΕΙ έχει αξία σχετική, αντίστοιχη με την εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα. Γιατί τόσο αυτός, όσο και το εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα, θα είναι πάντα αντίστοιχα των επιλογών και των επιδιώξεων των κυρίαρχων δυνάμεων της κοινωνίας. Η διέξοδος από το σημερινό σχολείο της μιζέριας, της ταξικής διαλογής και της χειραγώγησης βρίσκεται στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές της έντασης της εκμετάλλευσης, των ταξικών φραγμών, της περιστολής των δικαιωμάτων. Στον αγώνα για γενικότερες ριζικές αλλαγές και μια συνολικά διαφορετική πορεία της χώρας, όπου θα κυριαρχούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ

Ο Σαντάμ Χουσεΐν και...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με αφορμή την παράδοση του Σ. Χουσεΐν στη διορισμένη από τους Αμερικανούς κυβέρνηση του Ιράκ και τη χτεσινή προσαγωγή του στο Ειδικό Δικαστήριο, θεωρήσαμε σκόπιμο να σας θυμίσουμε ορισμένα σημαντικά στοιχεία από τη δράση του. Εχουμε και λέμε λοιπόν:

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 το Ιράκ συγκαταλέγονταν ανάμεσα στις χώρες, που είχαν αποκτήσει πρόσφατα την ανεξαρτησία τους από το ζυγό της βρετανικής αποικιοκρατίας και επιχειρούσαν να σταθούν στα πόδια τους. Πρόεδρος της χώρας ήταν ο στρατηγός Κασέμ, ο οποίος είχε ανατρέψει τη μοναρχία που εγκατέστησαν φεύγοντας οι Βρετανοί. Το 1959 πραγματοποιείται πραξικόπημα κατά του προέδρου Κασέμ. Ο Σ. Χουσεΐν ήταν μέλος της ομάδας που θα τον δολοφονούσε. Το πραξικόπημα, όμως, αποτυγχάνει και ο Χουσεΐν υποχρεώνεται να εγκαταλείψει τη χώρα, με προορισμό την Αίγυπτο του Γκ. Νάσερ. Εκεί έμεινε τα επόμενα χρόνια και σύμφωνα με το υπ' αρ. D/1689 έγγραφο της Αιγυπτιακής Ασφάλειας, με ημερομηνία 19 Ιουνίου 1961, έγινε έρευνα στο σπίτι του, επειδή από καιρό είχε ύποπτα πάρε - δώσε με την αμερικανική πρεσβεία και τη ΣΙΑ. Το Φλεβάρη του 1963 ο Κασέμ δολοφονείται με τη βοήθεια της ΣΙΑ και ο Σαντάμ επιστρέφει στη Βαγδάτη. Λίγα χρόνια μετά πρωταγωνιστεί στην επάνοδο του κόμματος Μπααθ στην εξουσία και από το 1970 είναι ο ουσιαστικός ηγέτης του Ιράκ.

... οι σημερινοί διώκτες του

Στη δεκαετία του 1970 παίρνει ορισμένα φιλολαϊκά μέτρα (κρατικοποίηση πετρελαιοπηγών και διυλιστηρίων, βελτίωση βιοτικού επιπέδου Ιρακινών, ξεπέρασμα αναλφαβητισμού και αναχρονιστικών αντιλήψεων για τη θέση της γυναίκας, κλπ.), σε συνδυασμό, όμως, με την οικοδόμηση ενός αυταρχικού καθεστώτος και τη συστηματική εφαρμογή άγριων διώξεων σε βάρος των κομμουνιστών.

Το Σεπτέμβρη του 1980 κηρύσσει τον πόλεμο ενάντια στο Ιράν του Χομεϊνί. Γεγονός, που «συμπίπτει» με τα σχέδια των ΗΠΑ και συντελεί στη νέα άνοιξη των αμερικανο-ιρακινών σχέσεων. Σε όλη τη διάρκεια του 8ετούς αυτού πολέμου, που στοίχισε ένα εκατομμύριο νεκρούς, το καθεστώς του Σ. Χουσεΐν ενισχύεται πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία).

Τον Αύγουστο του 1990, πιστεύοντας πως έχει την ανοχή των ΗΠΑ (ή, κατ' άλλους, πέφτοντας στην παγίδα τους) προσαρτά το Κουβέιτ και μετατρέπεται στον απαραίτητο για την εξάπλωση των Αμερικανών στη Μέση και Εγγύς Ανατολή εχθρό. Το Γενάρη του 1991 αρχίζει ο πρώτος πόλεμος του Κόλπου και έπεται η γνωστή σε όλους συνέχεια...

Αραγε, ο Ντ. Ράμσφελντ, σημερινός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και συνομιλητής του Σ. Χουσεΐν στη δεκαετία του 1980, ως ειδικός απεσταλμένος του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, θα παραστεί ως μάρτυρας στη δίκη του Σ. Χουσεΐν; 'Η, ο πατέρας Μπους και ο νυν αντιπρόεδρος Ντ. Τσέινι; Ολοι αυτοί, όπως και αρκετοί ακόμη, γνωρίζουν τον Σ. Χουσεΐν από παλιά...

Στείρα διαχείριση...

«Πιστεύουμε ότι η σύγχρονη αριστερά δεν προσαρμόζεται, αμφισβητεί και αναζητεί εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Σκάι». Τι αμφισβητεί όμως η «σύγχρονη αριστερά»; Τι εναλλακτικές λύσεις αναζητά; Από τη συνέντευξή του δεν προκύπτει καμία απάντηση. Προκύπτουν μόνο μερικές απελπιστικά φτωχές και αναμενόμενες προτάσεις, που ούτε τα όρια της διαχείρισης της σημερινής πραγματικότητας δεν εξαντλούν. Οπως για παράδειγμα η πρότασή του για την Παιδεία, που χρειάζεται «χάραξη πολιτικής και κατανομή πόρων» ή η έγνοια του για την κρίση του πολιτικού συστήματος που διαφαίνεται κι από το ότι «δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι συνταγματικές επιταγές» ή η εφ' όλης της ύλης πρότασή του - εν είδει πανάκειας - περί των «αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στους θεσμούς, στη λειτουργία του κρατικού μοντέλου και στο μοντέλο διακυβέρνησης». Δυστυχώς, για τον πρόεδρο του ΣΥΝ οι «εναλλακτικές» αυτές «λύσεις» της «σύγχρονης αριστεράς» είναι ξεπερασμένες από την ίδια τη ζωή, πίσω από τις απαιτήσεις των καιρών και τις προσδοκίες του λαού μας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι ένοχοι για την ακρίβεια

Με αφορμή τις επικείμενες αυξήσεις στα ναύλα των ναυτιλιακών εταιριών και σε σειρά ειδών πρώτης ανάγκης, τις τελευταίες ημέρες επανήλθε στην επικαιρότητα το θέμα της ακρίβειας. Βέβαια, το πρόβλημα της ακρίβειας - το οποίο έχει κυριολεκτικά κονιορτοποιήσει τα λαϊκά εισοδήματα - βρίσκεται συνέχεια στην επικαιρότητα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ανατιμήσεις και ο τρόπος αντιμετώπισής τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων στις πρόσφατες εθνικές εκλογές τον προηγούμενο Μάρτη. Αν σήμερα αναγνωρίζεται, σχεδόν απ' όλους, ότι η ανεξέλεγκτη ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, αυτό δε σημαίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν και στις αιτίες που δημιουργεί και εκτρέφει το φαινόμενο. Αντίθετα, έχουν διατυπωθεί απόψεις που αγγίζουν τον απόλυτο πολιτικό και ιδεολογικό αμοραλισμό.

Ετσι, σε πείσμα της κάθε πραγματικότητας, βγαίνουν ανερυθρίαστα οι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Ελλάδας, του ΣΕΒ κλπ., και υποστηρίζουν ότι για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα... φταίνε οι μισθοί! Μάλιστα, Ο κ. Γκαργκάνας - με περγαμηνές λιτότητας - είχε έτοιμη και τη λύση. Για τη μείωση του εγχώριου πληθωρισμού στα επίπεδα της Ευρωζώνης πρότεινε να τεθεί πλαφόν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα καθορίζει τις μισθολογικές αυξήσεις στα επίπεδα της παραγωγικότητας και του... κοινοτικού πληθωρισμού. Το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ της χώρας έχει υποχωρήσει κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, προς όφελος των καπιταλιστικών κερδών, δεν απασχολεί διόλου τον κ. Γκαργκάνα και όσους ενστερνίζονται την άποψη ότι η ακρίβεια στη χώρα μας έχει τις ρίζες της στους... υψηλούς μισθούς.

Τελικά τι έχουμε στην Ελλάδα, πληθωρισμό μισθών ή πληθωρισμό κερδών; Μια ματιά στους ισολογισμούς των μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων και των εταιριών στο χώρο των υπηρεσιών, δείχνει το μέγεθος της απροκάλυπτης ληστείας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Από πού να ξεκινήσουμε και πού να τελειώσουμε. Από το γεγονός ότι 5 τραπεζικοί όμιλοι μάς ληστεύουν με την πολιτική των επιτοκίων και τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις προσφερόμενες υπηρεσίες (ασφάλιστρα ΙΧ). Οτι δύο γαλακτοβιομηχανίες, πέντε εταιρίες τροφίμων και πέντε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μας αρπάζουν καθημερινά τα χρήματα από τις τσέπες μας. Οτι δύο διυλιστήρια και 5 εταιρίες διακίνησης καυσίμων, έχουν θησαυρίσει σε βάρος μας;

Η καταγραφή της κατάστασης μας βοηθάει να καταλήξουμε και στο ανάλογο πολιτικό συμπέρασμα, που λέει, ότι με την πολιτική απελευθέρωσης των αγορών, οι τιμές εκτινάχτηκαν στα ύψη. Οι τιμές της βενζίνης από 90 δρχ. το λίτρο το 1990 έφτασαν σήμερα τις 300, τα ναύλα των ναυτιλιακών εταιριών απογειώθηκαν, το ίδιο και τα τιμολόγια του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ. Στον αγροτικό τομέα, η «απελευθέρωση» των γεωργικών φαρμάκων και των λιπασμάτων, οδήγησε επίσης σε εκτίναξη των τιμών τους. Ας μην ψάχνουν επομένως με το φανάρι του Διογένη να ανακαλύψουν τις αιτίες της ακρίβειας. Η πολιτική τους, πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου, την πυροδοτεί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ