Πέμπτη 1 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Ανατιμήσεις χωρίς τέλος

Με ακόμα ακριβότερες τιμές ετοιμάζονται να «χτυπήσουν» τα σούπερ μάρκετ

ICON

Νέες ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης, που έρχονται να προστεθούν στις αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών όλου του προηγούμενου διαστήματος, συνθέτουν το σκηνικό για τους επόμενους μήνες, σε μια αγορά, που, έτσι κι αλλιώς, μαστίζεται από την ακρίβεια. Τα σούπερ μάρκετ ετοιμάζονται να «χτυπήσουν» τις νέες ανατιμήσεις σε δεκάδες προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια τους, ανατιμήσεις, που, όπως δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δηλώνουν οι εκπρόσωποι του μεγαλεμπορίου, «δε σταμάτησαν ποτέ», γιατί, όπως εξήγησε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, «εάν γινόταν κάτι τέτοιο, η αγορά δε θα λειτουργούσε»!

Οι νέες αυξήσεις τιμών, τις οποίες σε κάθε περίπτωση ...παρακολουθεί και καταγράφει το υπουργείο Ανάπτυξης, έρχονται να προσθέσουν μερικές ακόμα ψηφίδες στο μωσαϊκό των κυμάτων ανατιμήσεων, που επιβάλλονται ασταμάτητα τα τελευταία χρόνια με ή χωρίς προσχήματα - πότε ήταν η μετατροπή των τιμών σε ευρώ, πότε οι «παραδοσιακές» περιοδικές ανατιμήσεις, πότε οι «αναμενόμενες» μετά από περιόδους υποτιθέμενου παγώματος τιμών. Ενδεικτική των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων των τελευταίων τριών μόνο χρόνων είναι η έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), σύμφωνα με την οποία στην τριετία Ιούνης 2001 - Ιούνης 2004 οι αυξήσεις τιμών στα εννέα από τα δέκα είδη νοικοκυριού που παρακολουθεί έφτασαν στο ποσοστό του 23,48% κατά μέσον όρο, ενώ σε τριάντα πέντε τυποποιημένα είδη διατροφής οι ανατιμήσεις ανέρχονται κατά μέσον όρο στο 23,88%. Τα πιο πρόσφατα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποτυπώνουν μαζικές ανατιμήσεις τον προηγούμενο Απρίλη στα βιομηχανικά είδη και συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τόσο τον Απρίλη, όσο και το Μάη. Μεταξύ άλλων, κατέγραψε αυξήσεις τιμών στο ελαιόλαδο κατά 17,2%, στο ψωμί κατά 9,4%,

Ορισμένες μόνον από τις ανατιμήσεις, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβληθούν στη διάρκεια του Ιούλη και του Αυγούστου είναι στα ζαχαρώδη 5%, στα υγρά πιάτων 4,5%, στα αυγά 5% - 6%, στα μπαχαρικά 3,3%, στους χυμούς χορταρικών 3%, στις κονσέρβες έτοιμων φαγητών 3,3%, σε μουστάρδα - μαγιονέζα - κέτσαπ 3% - 6%, στο τσάι 3,2%, στους ξηρούς καρπούς 3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ