Κοψοχρονιά αγοράζουν από τους ροδακινοπαραγωγούς το προϊόν εμπορομεσάζοντες και βιομηχανίες. Δύσκολη και η φετινή χρονιά για τους ροδακινοπαραγωγούς
Avaton |
Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν τη τεράστια διαφορά που υπάρχει μεταξύ της τιμής καταναλωτή και παραγωγού για το συγκεκριμένο προϊόν. Ακόμη και σε χωριά που βρίσκονται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα Γιαννιτσά, οι αγρότες πωλούν στους εμπόρους τα ροδάκινα προς 30 και 40 λεπτά και στην αγορά της πόλης αυτά πωλούνται σε τριπλάσια και πάνω τιμή.
Οσον αφορά το (συμπύρηνο) βιομηχανικό ροδάκινο οι τρεις τέσσερις βιομηχανίες που ουσιαστικά κανονίζουν τις τιμές, προσφέρουν μόλις 0,18 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι ακόμη πιο χαμηλή και από αυτήν που αγόραζαν πρόπερσι οι μεταποιητές (22 λεπτά). Υπολογίζεται ότι η τιμή στήριξης δε θα ξεπεράσει τα 5 λεπτά το κιλό. Αρα με τα 0,25 ευρώ σύνολο που θα λάβει ο αγρότης, είναι αδύνατο να καλύψει τα υπέρογκα έξοδα παραγωγής που αυξάνουν συνεχώς. Αν μάλιστα ξεπεραστεί, όπως αναμένεται, το πλαφόν των 300.000 τόνων ροδάκινων, τότε η τιμή στήριξης θα είναι ακόμη χαμηλότερη.
Αυτό δε σημαίνει, τονίζουν συνεταιριστές της περιοχής, ότι υπάρχει φέτος υπερπαραγωγή ροδάκινων, όπως θέλουν να λένε ορισμένοι στους δύο νομούς, με προφανή στόχο να πιεστούν οι αγρότες και να παραδώσουν αγόγγυστα τα προϊόντα τους στις χαμηλές τιμές που τους τα ζητούν. Οπως τονίζουν οι ίδιοι συνεταιριστές, δεν υπάρχει ζήτηση από το εξωτερικό εκτός από ορισμένες ανατολικές χώρες. Μέχρι τώρα οι μοναδικές χώρες που ενδιαφέρθηκαν, αλλά κι αυτές παραγγέλλουν μικρές ποσότητες, είναι η Πολωνία, η Αλβανία, η Κροατία και η Ρωσία. Το ελληνικό ροδάκινο όμως βρίσκεται εκτός της αγοράς του Μονάχου, που κατακλύζεται από ισπανικά και ιταλικά προϊόντα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έλλειψης κάθε σχεδιασμού στην προώθηση των ροδάκινων στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.
Παράλληλα, στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας δημιουργήθηκε φέτος ένα πρόσθετο πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών. Αιτία είναι οι αυστηρότερες ρυθμίσεις του σχετικού θεσμικού πλαισίου, που αφορά την έγκριση των αδειών των «μετακλητών» αλλοδαπών εργατών, λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Για τη διεκπεραίωση των αγροτικών εργασιών για τα σπαράγγια, κεράσια, ροδάκινα κλπ. απαιτούνται κάθε χρόνο περίπου 30.000 μετακλητοί εργάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την Αλβανία. Φέτος όμως ο αριθμός των αδειών που έχουν εγκριθεί είναι πολύ μικρότερος (σχεδόν το 1/5) από τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών.