Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
Τηλεόραση
ΕΣΡ
Πρόστιμα και ηθικές κυρώσεις για τη «ροζ» ενημέρωση

Επεβλήθηκαν χρηματικές ποινές: 20 εκατ. στον ALPHA και από 10 εκατ. στους τηλεοπτικούς σταθμούς ANTENNA, MEGA, STAR, ALTER 5

Χρηματικά πρόστιμα εκατομμυρίων και ηθικές κυρώσεις επιβλήθηκαν χτες από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στους τηλεοπτικούς σταθμούς ALPHA, MEGA, ANTENNA, STAR, ALTER 5, για τη «ροζ» σκανδαλολογία στην οποία αναλώθηκαν μέσα από τα δελτία ειδήσεων οι εν λόγω ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ομόφωνη ήταν χτες η απόφαση του ΕΣΡ για την επιβολή κυρώσεων. Κατά πλειοψηφία ελήφθησαν οι αποφάσεις για το ύψος των χρηματικών ποινών, καθώς και για την επιβολή ηθικών κυρώσεων. Η απόφαση ελήφθη για την προσβολή της προσωπικότητας πολιτών μέσα από τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών. Συγκεκριμένα, στα δελτία ειδήσεων της 14ης Φεβρουαρίου 2000, προβλήθηκαν «ροζ» θέματα που αφορούσαν τους τραγουδιστές Γιώργο Μαζωνάκη, Δημήτρη Κόκοτα και τον σχεδιαστή μόδας Φιλήμονα, το ΕΣΡ αποφάσισε και επέβαλε χρηματικές ποινές και ηθικές κυρώσεις. Στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA επεβλήθη η χρηματική ποινή των 20 εκατομμυρίων και ηθική κύρωση, ενώ στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA, STAR και ALTER 5. επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές 10 εκατομμυρίων και ηθικές κυρώσεις. Οι συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί κατά τη διάρκεια των κεντρικών δελτίων ειδήσεων και προς άγραν τηλεθέασης, ασχολήθηκαν «επιμελώς» και εκτενώς με την ποινική δίωξη σε βάρος των δύο τραγουδιστών και του Φιλήμονα, για «παρά φύσιν ασέλγεια μεταξύ αρρένων».

Το ΕΣΡ επέβαλε επίσης την ποινή της κύρωσης - σύστασης καθώς και ηθική κύρωση στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER 5 για την εκπομπή του Σπύρου Καρατζαφέρη «Dum spiro spero», που μεταδόθηκε στις 26 του Φλεβάρη. Ο Σπύρος Καρατζαφέρης στην εν λόγω εκπομπή έμπλεξε σε «ροζ» σκάνδαλα και πολιτικά πρόσωπα, προσδιορίζοντας μάλιστα συγκεκριμένο πρόσωπο. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί στους οποίους έχουν επιβληθεί ηθικές κυρώσεις είναι υποχρεωμένοι μετά από δέκα μέρες από τη στιγμή που θα τους επιδοθεί η απόφαση και για δύο συνεχείς μέρες πριν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων να μεταδίδουν κάρτα στην οποία θ' αναγράφεται η περίληψη της απόφασης του ΕΣΡ.

Να σημειωθεί βέβαια ότι ο έλεγχος της νομιμότητας της απόφασης του ΕΣΡ θα γίνει από τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος και έχει και τον τελικό λόγο. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι το ΕΣΡ το Φλεβάρη επέβαλε πρόστιμο ύψους 60 εκατ. καθώς και ηθική κύρωση στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, για τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος», που ασχολήθηκαν με το «ροζ» θέμα που αφορούσε τον Στέφανο Κορκολή και τον Μιχάλη Ασλάνη.

Το ΕΣΡ ενόψει και των γιορτών του Πάσχα παίρνει μέτρα και για τις παιδικές διαφημίσεις. Ηδη απέστειλε προς όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας επιστολή με το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινούνται οι παιδικές διαφημίσεις. Με άλλη επιστολή του ζητά από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Αττικής τα κείμενα των διαφημιστικών παιδικών σποτ που μεταδίδονται από τα ραδιόφωνα προκειμένου να ελέγξει εάν υπάρχει λόγος κυρωτικής παρέμβασής του, αφού ορισμένες παιδικές διαφημίσεις εμπεριέχουν και σεξουαλικά υπονοούμενα.

Σήμερα, επίσης, συνεδριάζει η Επιτροπή Ελέγχου Εκπομπών Προεκλογικής Περιόδου, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου σχετικά με τον τρόπο κάλυψης της προεκλογικής περιόδου από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Το ΕΣΡ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, θα ελέγξει αν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικής ισότητας για την προβολή των κομμάτων. Στο αμέσως επόμενο διάστημα τα στοιχεία αυτά, όπως άλλωστε έγινε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα δοθούν στη δημοσιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ