«Βοήθεια» από τους Ευρωπαίους «συμμάχους» για τη διατήρηση της κατοχής του Ιράκ θα ζητήσει ο Πρόεδρος Μπους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά παραμένει αβέβαιο αν θα καταφέρει να τους «πείσει».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ασκήσει πιέσεις, ώστε οι συνεταίροι του στην «ατλαντική συμμαχία» να ανταποκριθούν στο αίτημα που υπέβαλε ο διορισμένος πρωθυπουργός και πρώην(;) πράκτορας της CIA Ι. Αλάουι, αίτημα που πρώτος βγήκε και έκανε ο δεκτό ο γγ του ΝΑΤΟ.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους δήλωσε χθες πως οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι οι ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ θα απαντήσουν θετικά στην επίσημη πρόταση που υπέβαλε ο διορισμένος πρωθυπουργός του, Ιγιάντ Αλάουι, για την παροχή βοήθειας στην εκπαίδευση των «νέων» δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στο ΝΑΤΟ για να υπάρξει απάντηση σε αυτό το αίτημα», είπε Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, εμφανίστηκαν προσεκτικοί, όσον αφορά στις προβλέψεις τους για το εάν θα υπάρξει αποδοχή των προτάσεων εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, καθώς, όταν προ δύο βδομάδων ο Μπους έθεσε το θέμα στη Σύνοδο του G8 στο Σι Αϊλαντ της Τζόρτζια των ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν να απορρίπτουν την πρόταση.
Ο Μπους αναχωρεί σήμερα για τη Σύνοδο ΗΠΑ - ΕΕ στην Ιρλανδία και κατόπιν για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.
Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ έσπευσε να προεξοφλήσει μια θετική απάντηση του ΝΑΤΟ στο αίτημα του κουίσλινγκ «πρωθυπουργού» του Ιράκ για βοήθεια του ΝΑΤΟ στην «εκπαίδευση» των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. «Εχω την εντύπωση ότι είναι αρκετά πιθανόν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν στην Κωνσταντινούπολη για κάποια μορφή εκπαίδευσης», είπε ο Σέφερ, σε συνέντευξή του στο Ρόιτερ. «Λάβαμε την επιστολή, αλλά δεν έχουμε ακόμα αρχίσει να τη συζητάμε», πρόσθεσε ο ντε Χουπ Σέφερ, διευκρινίζοντας ότι η ατλαντική συμμαχία θα μπορούσε να αναλάβει την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών φρουρών μέσα και έξω από τη χώρα.
Καθαρό «ναι» στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, είπε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, δηλώνοντας ότι επικοινώνησε χθες με τον γγ του ΝΑΤΟ και του είπε πως η Ιταλία «στηρίζει το αίτημα του Ιρακινού πρωθυπουργού για παροχή βοήθειας στον τομέα της εκπαίδευσης». «Ελπίζουμε, πρόσθεσε, πως στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης θα συμφωνήσουμε για την αποστολή αυτή». Σημείωσε, όμως, ότι την εκπαίδευση αυτή θέλει να την κάνει στην Ιταλία, γιατί εκεί «διαθέτουμε ένα κέντρο εκπαίδευσης για τις ειρηνευτικές αποστολές στην Αφρική», ενώ έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ότι η χώρα του δε σκοπεύει να στείλει περισσότερα στρατεύματα στο Ιράκ.
Γερμανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος επισήμανε, από την πλευρά του, πως το ΝΑΤΟ θα συμφωνήσει στο αίτημα για εκπαίδευση των ιρακινών στρατευμάτων, στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης. Ο ίδιος απέκλεισε την πιθανότητα να σταλούν γερμανικά στρατεύματα στο Ιράκ, διευκρινίζοντας πως το Βερολίνο θα συμμετάσχει μόνο σε προγράμματα εκπαίδευσης που θα πραγματοποιηθούν εκτός Ιράκ.
Γάλλοι και Γερμανοί εμφανίζονται να εκτιμούν ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται «στα όρια των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων», ειδικά σε μια στιγμή που προβάλλει πιεστικό το ζήτημα της ενίσχυσης των δυνάμεων του Συμφώνου στο Αφγανιστάν.