Παρασκευή 25 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγώνας για τη ζωή

Παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών και μια μέρα μετά την έκθεση - κόλαφο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), η κοινωνική μάστιγα που θερίζει νέους ανθρώπους έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Ο μακρύς κατάλογος των νέων ανθρώπων που πέφτουν στη χρήση συνεχώς διευρύνεται, ενώ προωθούνται από πολλές μεριές οι θεωρίες, που θέλουν να ρίξουν τις ευθύνες γενικά ...στους πολίτες και να απενοχοποιήσουν το κοινωνικό σύστημα.

Ομως, και τα προχτεσινά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ είναι αμείλικτα: Το 80% των χρηστών είναι άνεργοι. Η ηλικία έναρξης της χρήσης έχει κατέβει στα 15,5 χρόνια και συνδέεται με εγκατάλειψη του σχολείου. Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει και η έρευνα, που παρουσιάστηκε χτες από το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Αθηναίων. Σύμφωνα με την έρευνα, ανεργία και ναρκωτικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, αλληλοεξαρτώμενα. Το παζλ της τραγικής πραγματικότητας συμπληρώνουν λίγο παλιότερα στοιχεία άλλων φορέων, σύμφωνα με τα οποία το 10,1% των μαθητών του Λυκείου και το 1,4% των μαθητών του Γυμνασίου κάνουν χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, συνήθως κάνναβης. Αυτής, δηλαδή, της ουσίας, που κάποιοι θεωρούν «μαλακή», αλλά αποδεικνύεται από πολλές έρευνες ότι πρόκειται για τον προθάλαμο ένταξης στον «κόσμο» των ουσιών.

Τα πράγματα για τους κομμουνιστές, για τους ριζοσπάστες αγωνιστές, είναι ξεκάθαρα. Ανεργία, υποαπασχόληση, αλλοτρίωση και αποξένωση, εμπορευματοποίηση ιδεών και αξιών είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους και αποτελούν τα κοινωνικά αίτια, που γεννούν και αναπαράγουν το πρόβλημα. Το καπιταλιστικό σύστημα στην κρίση του και το σάπισμά του βγάζει στο προσκήνιο μια από τις πιο απάνθρωπες μορφές του. Σπρώχνει ευάλωτους ανθρώπους στη χρήση, δημιουργεί τους πιο ευνοϊκούς όρους για την επιλογή ουσιών, «τραβάει το χαλί» της ζωής χιλιάδων νέων, κάτω από τα πόδια.

Και τη στιγμή που 15χρονα παιδιά «μπαίνουν στο λούκι» των ναρκωτικών, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να πετύχουν την ελεγχόμενη διαιώνιση της τοξικοεξάρτησης και να πείσουν ότι τα ναρκωτικά είναι ένα μη αναστρέψιμο και αναγκαίο κακό. Ενας φόβος, που απλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Προωθούν και θεσμοθετούν τη χορήγηση υποκαταστάτων ως θεραπευτική πανάκεια, βάζουν από το παράθυρο την ιδιωτική πρωτοβουλία, οδηγούν σε μαρασμό τα κέντρα πρόληψης και τα «στεγνά» προγράμματα, όπου εξαρτημένοι, ερευνητές και γονείς δίνουν καθημερινή μάχη, αποδεικνύοντας ότι με συλλογικό αγώνα πετυχαίνονται νίκες, νέα παιδιά ξαναβρίσκουν τη ζωή.

Αυτή η προσπάθεια είναι που πρέπει να στηριχτεί. Αυτή η πάλη, για ζωή χωρίς ουσίες, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, συμβαδίζει αναγκαστικά με την πάλη για το μεροκάματο, για την υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων, για λαϊκή Παιδεία και Υγεία. Είναι αγώνας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, με προοπτική μια κοινωνία ανθρώπινη, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στη ζωή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ