Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις

Πυρπόληση σπιτιού ενός πολέμαρχου που «φιλοξενούσε ξένους μαχητές». Χθες άρχισαν νέες επιχειρήσεις στο Ουαζιριστάν

Associated Press

Πυρπόληση σπιτιού ενός πολέμαρχου που «φιλοξενούσε ξένους μαχητές». Χθες άρχισαν νέες επιχειρήσεις στο Ουαζιριστάν
OYANA, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν με την υποστήριξη μεταγωγικών και μαχητικών ελικοπτέρων, αλλά και αεροσκαφών ξεκίνησαν χτες νέες επιχειρήσεις εναντίον «ξένων μαχητών» στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Μάχες, κατά πληροφορίες, καταγράφονταν δυτικά της μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας, Ουάνα, με αυτόπτες μάρτυρες να λένε ότι ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον θέσεων «υπόπτων ως ανταρτών».

Πρόκειται για την επανέναρξη των επιχειρήσεων που είχαν «ολοκληρωθεί» την Κυριακή με 72 νεκρούς --15 εκ των οποίων στρατιώτες--, παρότι στην πραγματικότητα οι ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή δε διακόπηκαν, αφού σε μία περίπτωση δεκάδες ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδου, σκοτώνοντας κάπου τρεις στρατιωτικούς.

Η έξαρση των επιχειρήσεων εναντίον «ξένων μαχητών», τους οποίους «φιλοξενούν» τοπικές φυλές, έρχεται μετά την αποτυχία των «διαπραγματεύσεων» με φυλάρχους, στους οποίους προτάθηκε από το στρατό να τους «παραδώσουν στις αρχές». Αυτό αντίκειται στις πολιτισμικές και ηθικές αρχές των φυλών της περιοχής, πολλοί εξέχοντες φύλαρχοι των οποίων κατηγορούν το στρατό ότι ενεργεί «για λογαριασμό των ΗΠΑ».

Η χτεσινή είδηση ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «αναβάθμισε και επισήμως» τη στρατιωτική σχέση με το Πακιστάν μάλλον δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στη λεγόμενη «άγρια Δύση» του Πακιστάν. Η κυβέρνηση υπό το στρατηγό -«πρόεδρο» Μουσάραφ χαρακτήρισε «επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής» της την εξέλιξη, που θα της επιτρέψει ευκολότερη πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα.

  • Στο Καράτσι δολοφονήθηκε χτες ένα σημαίνον στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (ΡΡΡ), από δύο αγνώστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ