Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο 50χρονος Αριστοφάνης του «Θεάτρου Τέχνης»

Μισό αιώνα με Αριστοφάνη στην Επίδαυρο, συμπληρώνει φέτος το «Θέατρο Τέχνης». Πώς θα μπορούσε να παρουσιαστεί το σύνολο του αριστοφανικού έργου σε 80` της ώρας; Η «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» υιοθέτησε την επετειακή παράσταση του «Θ.Τ.», η οποία θα παρουσιαστεί (25, 26/6) στην Επίδαυρο, με τίτλο «Μισός αιώνας Αριστοφάνης», με την οποία ανακεφαλαιώνεται η δουλιά του Καρόλου Κουν και του «Θεάτρου Τέχνης», με αποσπάσματα και των έντεκα σωζόμενων κωμωδιών του Αριστοφάνη.

Μόνο τις «Εκκλησιάζουσες» δεν ανέβασε ποτέ το «Θέατρο Τέχνης». Αλλά και απόσπασμα και αυτής της κωμωδίας περιλαμβάνει η παράσταση στην Επίδαυρο, με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Κουν για τους «Αχαρνής» (τελικά η μουσική του Σαββόπουλου δε χρησιμοποιήθηκε από τον Κουν). Η παραγωγή αυτή παρακολουθεί τους «σταθμούς» των παραστάσεων του «Θεάτρου Τέχνης», όπως τις σκηνοθέτησαν οι Κάρολος Κουν, Γιώργος Λαζάνης και Μίμης Κουγιουμτζής. Παραστάσεις, στις οποίες συνεργάστηκαν σπουδαίοι σκηνογράφοι - ενδυματολόγοι (Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Μόραλης, Διονύσης Φωτόπουλος, Δημήτρης Μυταράς, Ιωάννα Παπαντωνίου, κ.ά.), μεγάλοι συνθέτες (Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Χρήστου, Χρήστος Λεοντής, Νίκος Μαμαγκάκης, κ.ά.), κορυφαίοι μεταφραστές (Κώστας Βάρναλης, Βασίλης Ρώτας, Λεωνίδας Ζενάκος, Κώστας Ταχτσής, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, κ.ά.).

Η παράσταση αυτή, που επιχειρεί να συμπυκνώσει μισό αιώνα αναβίωσης της αρχαίας κωμωδίας από το «Θέατρο Τέχνης», με κυρίαρχο στοιχείο τα χορικά και τα τραγούδια, που εναλλάσσονται με αντιπροσωπευτικές σκηνές των έργων, προσπαθεί «να είναι ένα τρυφερό, γοητευτικό πανηγύρι, χωρίς να χαθούν οι αγωνίες του Κουν και των συνεργατών του, χωρίς να χαθεί το ύφος και η ιδιαιτερότητα κάθε ανεβάσματος, η "προσωπικότητα" των καλλιτεχνών που τα ερμήνευσαν και τα εικονογράφησαν», όπως λέει ο Δ. Φωτόπουλος, ο οποίος φιλοτέχνησε το σκηνικό και επιμελήθηκε τα 200 και πλέον κοστούμια και το πλήθος σκηνικών αντικειμένων. «Χωρίς τη δική του μαρτυρία και φροντίδα, θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί η παράσταση», επισημαίνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Λαζάνης. Σημειώνεται ότι, εκτός από τα υπάρχοντα παλιά κοστούμια, αρκετά κατασκευάστηκαν εξ αρχής, όπως και το σκηνικό (διπλό πατάρι με «μπερντέ» στο βάθος).

Τα αποσπάσματα που θα παρουσιαστούν με τη χρονολογική σειρά των παραστάσεων είναι από τα έργα: «Πλούτος» (1957), «Ορνιθες» (1959), «Βάτραχοι» (1967), «Λυσιστράτη» (1969), «Αχαρνής» (1976), «Ειρήνη» (1977), «Σφήκες» (1981), «Θεσμοφοριάζουσες» (1985), «Νεφέλες» (1991), «Πλούτος» (1994). Η παράσταση, η οποία μετά την Επίδαυρο θα περιοδεύσει στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας, συνοδεύεται από λεύκωμα με κείμενα και φωτογραφίες όλων των αριστοφανικών παραστάσεων του «Θ.Τ.». Οι συντελεστές της παράστασης είναι: Σύνθεση - σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Λαζάνης, Κωστής Καπελώνης, Θόδωρος Γράμψας. Κινησιολογική επιμέλεια: Μαρία Κυνηγού (χορογραφίες των Ζουζούς Νικολούδη, Μαρίας Κυνηγού, Νατάσας Ζούκα, Ελενας Βαροπούλου, Κωνσταντίνου Ρήγου, Ρούλας Κουτρουμπέλη). Φωτισμοί: Σάκης Μιρμπίλης. Μουσική διδασκαλία: Φίλιππος Τσαλαχούρης. Διδασκαλία κίνησης: Λία Τσολάκη. Παίζουν: Γιάννης Μόρτζος, Τάσος Περζικιανίδης, Γιάννης Καρατζογιάννης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αννίτα Σαντοριναίου, Διονύσης Ακτύπης, Πέτρος Αποστολόπουλος, Κώστας Βελέντζας, Ηλίας Γιαννάκης, Δημήτρης Δεγαΐτης, Φώτης Μακρής. κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ