Ως «ανεπίτρεπτο αποδεικτικό μέσο» που δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη, χαρακτήρισε χτες το δικαστήριο που δικάζονται οι κατηγορούμενοι για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ, απομαγνητοφωνημένο κείμενο, στο οποίο ο καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας στο Πολυτεχνείο, Παναγιώτης Καρύδης, συνομιλεί με το δημοσιογράφο Χρήστο Βασιλόπουλο, σύζυγο της επί πολλές μέρες παγιδευμένης στα ερείπια του εργοστασίου Ευδοκίας Σοφίλου και το συνεργάτη στο δικηγορικό γραφείο του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, δικηγόρο Χάρη Σαλούστρο. Το δικαστήριο δέχτηκε την άποψη του καθηγητή ότι η μαγνητοφώνηση της συνομιλίας τους έγινε χωρίς τη δική του συναίνεση.
Υπενθυμίζουμε ότι προχτές ο Χρ. Βασιλόπουλος καταθέτοντας στη δίκη, είχε πει ότι η συνομιλία έγινε στο γραφείο του Π. Καρύδη, μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος της Επιτροπής που συμμετείχε ο καθηγητής η οποία εξέτασε τα αίτια της κατάρρευσης του εργοστασίου, προκειμένου να συνταχθεί η αγωγή της συζύγου του σε βάρος της ΡΙΚΟΜΕΞ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η βοήθεια εκ μέρους του Π. Καρύδη στα τεχνικά θέματα και όρους που υπάρχουν στο πόρισμα, προκειμένου να συνταχθεί η αγωγή της συζύγου του σε βάρος της ΡΙΚΟΜΕΞ. Στη συνομιλία αυτή ο καθηγητής εκφράζει απόψεις σχετικά με την κατάρρευση του κτιρίου που, όμως, ανασκεύασε με την κατάθεσή του στη δίκη.
Η εξέταση του Π. Καρύδη από τους συνηγόρους τόσο της πολιτικής αγωγής, όσο και της υπεράσπισης, έγινε σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, ενώ το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση αρκετές φορές. Στην αρχή της κατάθεσής του ο καθηγητής επιβεβαίωσε τη συνομιλία.
Ανδρέας Αναγνωστάκης (πολ. Αγωγή): «Τι νόημα είχε η συνάντηση;».
Π. Καρύδης: «Διαμαρτύρομαι γιατί πρώτη φορά αντιμετωπίζω τέτοια κατάσταση. Σήμερα αντιλαμβάνομαι ότι η συνάντηση είχε άλλο σκοπό και άλλα κίνητρα από αυτά που μου παρουσιάστηκαν».
Συνήγορος: «Αν ξέρατε ότι σας ηχογραφούν θα λέγατε άλλα πράγματα;».
Π. Καρύδης: «Δεν ξέρω αν θα έλεγα διαφορετικά, αλλά δε συναίνεσα στη μαγνητοφώνηση».
Υπεράσπιση: «Η συνάντηση που έγινε;».
Π. Καρύδης: «Στο Πολυτεχνείο. Εγιναν και άλλες στο σπίτι του κ. Βασιλόπουλου».
Υπεράσπιση: «Είχατε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Βασιλόπουλο;».
Π. Καρύδης: «Είχαμε και μου έβαζε πολλά ερωτήματα».
Ο εισαγγελέας Χρήστος Σατλάνης ζήτησε να ληφθεί υπόψη η μαγνητοταινία σαν αποδεικτικό μέσο, επειδή η δικαζόμενη υπόθεση είναι κακούργημα. Επικαλέστηκε μάλιστα αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Στρασβούργο, σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και παράνομα κτηθέντα αποδεικτικά στοιχεία μπορούν να λαμβάνονται υπόψη από το δικαστήριο σε υποθέσεις κακουργημάτων.