Κλιμάκωση των επιθέσεων αυτοκτονίας σε διάφορες ιρακινές πόλεις
Associated Press |
Ενώ κάποιοι από τους κατοχικούς παίρνουν θέσεις μάχης κάποιοι άλλοι βοηθούν τραυματισμένους που δέχτηκαν επίθεση από την ιρακινή αντίσταση |
Με ορισμένες λεκτικές τροποποιήσεις φαίνεται ότι υπερσκελίστηκαν οι «διαφωνίες» που είχαν προκύψει μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την «επόμενη μέρα» στο Ιράκ. Λιγότερο ή περισσότερο ικανοποιημένα, όλα τα μέλη του Συμβουλίου αναμενόταν να ψηφίσουν την τέταρτη εκδοχή του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης ή τουλάχιστον να μην ασκηθεί κανένα βέτο. Ετσι, και με τη βούλα του ΟΗΕ, νομιμοποιείται η παράταση της κατοχής, ουσιαστικά, μέχρι τις αρχές του 2006 και αφήνεται το περιθώριο σε περίπτωση που ζητηθεί από την ιρακινή κυβέρνηση να συνεχιστεί επ' αόριστον.
Αν και δεν είναι πλήρως ευχαριστημένες με την προδιαγραφόμενη τελική μορφή του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης, οι εκπρόσωποι Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας (και κατ' ακολουθίαν οι Κίνα, Αλγερία και Χιλή) δήλωναν ότι «έχουν γίνει βελτιώσεις και για το καλό του Ιράκ και της επίτευξης σταθερότητας στη χώρα» θα συναινέσουν στην έγκρισή του. Αμερικανοί διπλωμάτες εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι δεν αποκλείεται η απόφαση να είναι ομόφωνη.
Οπως έγινε γνωστό, από διπλωματικές πηγές, ΗΠΑ - Βρετανία αποδέχτηκαν, τελικά, την προσθήκη μιας πρότασης που θα διευκρινίζει ότι «η πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ευαίσθητες περιοχές από την πολυεθνική δύναμη που θα παραμείνει στη χώρα, χρειάζεται την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης, η οποία έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο». Επίσης, προστέθηκε ότι η αποστολή της «πολυεθνικής δύναμης» (καθώς έτσι μετονομάστηκαν οι δυνάμεις κατοχής) θα εκπνεύσει στις αρχές του 2006, εκτός και αν ζητηθεί η αποχώρησή τους από την ιρακινή κυβέρνηση.
Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας ετοιμαζόταν, για άλλη μια φορά, να νομιμοποιήσει την κατοχή, το Ιράκ φλεγόταν από αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Στη Μοσούλη, παγιδευμένο ταξί με 3 επιβαίνοντες, εξερράγη μπροστά στο δημαρχείο της πόλης όταν περνούσε η αυτοκινητοπομπή του δημάρχου συνοδευόμενη από τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας. Ο τελευταίος απολογισμός ανέφερε 9 νεκρούς και 38 τραυματίες, αν και ο αρχηγός της αστυνομίας δεν τραυματίστηκε.
Στη Μπαακούμπα, από επίθεση παγιδευμένου αυτοκινήτου στην είσοδο αμερικανικής στρατιωτικής βάσης σκοτώθηκαν 1 Αμερικανός στρατιώτης και 5 Ιρακινοί πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 15 Ιρακινοί και 10 Αμερικανοί στρατιώτες. Στο Ραμάντι, άγνωστοι άνοιξαν πυρ, σύμφωνα με ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων, σε κομβόι «δυτικών» οι οποίοι ανταπάντησαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 3. Δε διευκρινίστηκε η εθνικότητα αλλά και η ιδιότητα των «δυτικών» ενόπλων, που πιθανότατα επρόκειτο για μισθοφόρους εταιριών ασφαλείας.
Επίθεση δέχτηκε και αμερικανική αυτοκινητοπομπή έξω από τη Φαλούτζα χωρίς να αναφερθούν θύματα. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια προσπάθειας εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, σκοτώθηκαν, νοτίως της Βαγδάτης, 2 Πολωνοί, 3 Σλοβένοι και 1 Λετονός στρατιώτης.
Τέλος, έγινε γνωστό, χτες το μεσημέρι, ότι μετά από επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων απελευθερώθηκαν οι 3 Ιταλοί μισθοφόροι, ιδιωτικής αμερικανικής εταιρίας ασφαλείας, καθώς και 1 Πολωνός, που είχαν απαχθεί από οργάνωση που αυτοπαρουσιάστηκε ως «Πράσινες Ταξιαρχίες». Σε λακωνικές δηλώσεις του, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Ρικάρντο Σάντσες, αρκέστηκε να τονίσει ότι συνελήφθησαν οι απαγωγείς και όλοι οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους.