Σάββατο 5 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χορός παραιτήσεων στη CIA

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι παραιτήσεις στην Κεντρική Υπηρεσία των Πληροφοριών συνεχίζονται και παρά την απουσία του Αμερικανού προέδρου... Ετσι μετά την αναμενόμενη αλλά χρονικά αιφνίδια παραίτηση του επικεφαλής της CIA, Τζορτζ Τένετ, ακολουθεί η αποχώρηση του αναπληρωτή διευθυντή των επιχειρήσεων κατασκοπίας Τζέιμς Πάβιτ έπειτα από θητεία 31 ετών.

Κατά το BBC, ο Τζέιμς Πάβιτ εμφανίζεται να είχε λάβει προ εβδομάδων την απόφαση παραίτησης από τη CIA, η οποία και επιμένει πως δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με την απρόσμενη αποχώρηση του αρχηγού της υπηρεσίας. Η διαβόητη υπηρεσία κάνει λόγο για μη συνδεόμενες εξελίξεις, αλλά δεν πείθει. Την ίδια στιγμή οι New York Times συνδέουν την παραίτηση Τένετ με εμπιστευτική έκθεση της Γερουσίας για την υπηρεσία που πιθανώς ήταν καταπέλτης για τον αρχηγό της CIA και συνολικά εξαιρετικά επικριτική για το έργο των πρακτόρων της. Στην αποτελούμενη από 400 σελίδες έκθεση επικρίνονται ειδικά οι πληροφορίες της υπηρεσίας για το ιρακινό οπλοστάσιο.

Το κυριότερο όμως στοιχείο που προκαλεί κραδασμούς στο κατεστημένο των ΗΠΑ, δεν είναι τόσο η παραίτηση του Τένετ και χτες του Πάβιτ, αφού θεωρείται αναμενόμενη εν πολλοίς. Τόσο η CIA και κυρίως ο αρχηγός της βρισκόταν εδώ και καιρό σε πολιορκία από τις ασφυκτικές πιέσεις εξαιτίας των συνεχών αποκαλύψεων των ψευδολογιών για το οπλοστάσιο του Ιράκ αλλά και την 11η Σεπτεμβρίου. Συνεπώς το να γίνει κάποια στιγμή ο Τένετ αποδιοπομπαίος τράγος, ήταν δεδομένο. Ο χρόνος ήταν ουσιαστικά το κλειδί. Κατά τους αναλυτές, ο χρόνος της παραίτησής του αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τον Μπους σε μία μάλιστα δύσκολη περίοδο, που η δημοτικότητά του είναι σε ελεύθερη πτώση. Επίσης, η χρονική συγκυρία και της νέας αποχώρησης θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση και σύγχυση στη CIA.

Ως προς τον Τζέιμς Πάβιτ, εργαζόταν τα πέντε τελευταία χρόνια ως αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της CIA. Η ταυτότητά του ήταν άγνωστη έως τον περασμένο Απρίλη όταν σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση εμφανίστηκε δημοσίως ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής που διερευνά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Επισημαίνεται ότι τη σφοδρότερη κριτική σχετικά με τη συλλογή λανθασμένων πληροφοριών για τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν είχε δεχτεί το τμήμα που διηύθυνε ο Πάβιτ. Πάντως, εκπρόσωπος της CIA επέμεινε πως πρόκειται για αποχώρηση από ενεργό υπηρεσία, και όχι για παραίτηση.

Νέες αποκαλύψεις για την 11η Σεπτεμβρίου

Το NBC και η εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψαν ότι ενάμιση χρόνο πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, Βρετανός μουσουλμάνος είχε ενημερώσει το FBI ότι είχε εκπαιδευτεί από την Αλ Κάιντα να κάνει αεροπειρατείες και βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να πάρει μέρος σε επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Νιάζ Χαν, Βρετανός υπήκοος πακιστανικής καταγωγής, δήλωσε σε συνεντεύξεις του ότι αντί να συναντήσει τις επαφές του με την Αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη, πήγε στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ, έπαιξε τα χρήματά του σε στοιχήματα και στη συνέχεια παραδόθηκε και ομολόγησε. Πρόσθεσε ότι στρατολογήθηκε από ομάδα εξτρεμιστών ισλαμιστών στη Βρετανία, οι οποίοι προσφέρθηκαν να του αποπληρώσουν τα χρέη του από τον τζόγο και στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε, για να κάνει αεροπειρατείες σε στρατόπεδο στο Πακιστάν. Στη συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο Χαν έδειξε κάρτες δύο πρακτόρων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του FBI με τους οποίους «πέρασε δύο βδομάδες το 2000» ενώ το NBC, επικαλούμενο πρώην πράκτορα του FBI, ανέφερε ότι οι πράκτορες στο Νιούαρκ πίστεψαν τον Χαν, αλλά πήραν εντολή από την κεντρική υπηρεσία «να τον στείλουν στο Λονδίνο και να ξεχάσουν την υπόθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ