Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
Βιβλίο
Λόρκα - ο παγκόσμιος ποιητής της ψυχής

Ενας κορυφαίος, παγκόσμιος ποιητής του ντουέντε. Σα να λέμε της ψυχής. Μια πρωτοπόρα, πολύμορφη δημιουργία. Μια τεράστια αγάπη για ό,τι σημαίνει λαός. Ενα υψηλό, αληθινά δημοκρατικό φρόνημα. Μια ζωή που ήταν όλη «έρωτας» και τη δολοφόνησε ο φασισμός. Μια αθάνατη μορφή του 20ού αιώνα. Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Κάθε έπαινος είναι λίγος μπροστά στο μέγεθός του. Γι' αυτό και όσα βιβλία κι αν γραφτούν για τον Λόρκα της ποίησης, της δραματουργίας, της θεατρικής πράξης, της μουσικής, της ζωγραφικής και τον Λόρκα της αντίστασης του ισπανικού λαού στο φασισμό, είναι λίγα.

Πολλά βιβλία έχουν γραφεί για τον Λόρκα, κι αρκετά ξένα αριθμεί η σχετική βιβλιογραφία. Από αυτήν τη βιβλιογραφία έλειπε ένα βιβλίο, το οποίο κυκλοφόρησαν με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή και παρουσίασαν χθες οι εκδόσεις «Μικρή Αρκτος». Πρόκειται για τη φημισμένη βιογραφία «Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα», την οποία έγραψε ο 60χρονος σήμερα Αγγλος ισπανιστής και εμβριθέστατος μελετητής του έργου Λόρκα, Ιαν Γκίμσον, ο οποίος γνώρισε από πρώτο χέρι το μίσος του ισπανικού φασισμού για τον Λόρκα: Το πρώτο βιβλίο του «Η δολοφονία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα » (1971) απαγορεύτηκε αμέσως από το καθεστώς του Φράνκο, ακριβώς γιατί το αποκάλυπτε. (Το βιβλίο αυτό τιμήθηκε το 1972 με το Διεθνές Βραβείο Τύπου και «τροφοδότησε» την ταινία «Θάνατος στη Γρανάδα», ή «Η εξαφάνιση του Γκαρθία Λόρκα»).

Το έργο του Ιαν Γκίμπσον (ο οποίος από το 1978 ζει στη γενέτειρα του Λόρκα και το 1984 πήρε την ισπανική υπηκοότητα), είναι «καρπός» πολύχρονης έρευνας στα αρχεία των κληρονόμων του Λόρκα, σε κάθε γωνιά της Ισπανίας- προκειμένου να συλλεγούν μαρτυρίες φίλων του ποιητή, επιστολές, χειρόγραφα, τοπικά δημοσιεύματα, στοιχεία του σε ισπανικά και ιδιωτικά αρχεία- αλλά και όπου ταξίδεψε (Ν. Υόρκη, Μπουένος Αϊρες) και στην Κούβα όπου ο ποιητής έζησε αρκετό διάστημα (σημειωτέον η σοσιαλιστική Κούβα τιμά τον Λόρκα ως «εθνικό ποιητή» της). Η βιβλιογραφία, μεταφρασμένη από τον Σπύρο Τσούγκο και προλογισμένη από τον Παρασκευά Καρασούλο, πλαισιωμένη με φωτογραφικό παράρτημα, επίλογο, παραπομπές, σημειώσεις, πλουσιότατη διεθνή βιβλιογραφία και ευρετήριο ονομάτων (637 σελ.) χωρίζεται σε δύο μεγάλα βιβλία. Το πρώτο παρακολουθεί τη ζωή του Λόρκα από το Φουέντε Βακέρος, μέχρι το ταξίδι του στη Ν. Υόρκη (1898-1929) και αναφέρεται στα παιδικά, μαθητικά, φοιτητικά χρόνια του και στα μέχρι τότε έργα του. Το δεύτερο βιβλίο τιτλοφορείται «Από τη Νέα Υόρκη στην πηγή των δακρύων» (1929-1936). Η δολοφονία του Λόρκα από τους φρανκιστές φασίστες δεν υπήρξε μόνο «πηγή» δακρύων του ισπανικού λαού, αλλά και της παγκόσμιας πνευματικής δημιουργίας.

Να σημειώσουμε ότι οι εκδόσεις « Μικρή Αρκτος» παρουσίασαν χθες και δύο πολύ όμορφα, χαρτόδετα, παιδικά βιβλία. Το ένα, έργο του Κώστα Μάγου, με εικονογράφηση του Ανδρέα Γεωργιάδη, τιτλοφορείται «Μια νύχτα στη χωματερή». Το άλλο, γραμμένο από την Εύα Ευαγγελάκου και εικονογραφημένο από την Χρύσα Χαρατσή, τιτλοφορείται «Οι φύλακες των μυστικών».


Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ