Αν υπήρξε κάποιο όφελος από την παρουσία των καλλιτεχνών και των λογής - λογής... περιηγητών από χώρες της ολέθριας για το λαό μας «Ιεράς Συμμαχίας» στη σκλαβωμένη και μετεπαναστατική Ελλάδα, σίγουρα το μόνο ήταν η καλλιτεχνική αποτύπωση από αυτούς των αρχαίων, βυζαντινών και νεοτέρων μνημείων μας - ιδιαίτερα των μνημείων της Αθήνας - τότε που δεν τα είχε προσβάλλει ακόμα το πολεοδομικό χάος και το οικοδομικό τέρας με το οποίο ζούμε σήμερα. Μεταξύ των ξένων αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών περιηγητών που απαθανάτισαν μνημεία μας το 18ο αιώνα ήταν και οι Αγγλοι Τζέιμς Στιούαρτ και Νίκολας Ριβέλτ.
Χαρακτικά των δύο Αγγλων περιλάμβανε το συλλεκτικό, πανόδετο λεύκωμα με τίτλο «Χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτη» που κυκλοφόρησε το 1997 από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθήνας. Η έκδοση εκείνη αποτέλεσε τον Α' τόμο της σειράς εκδόσεων με γενικό τίτλο «Μνημεία των Αθηνών», από τις οποίες κάθε μία θα αφορά σε ένα από τα κορυφαία μνημεία της Αθήνας.
Χτες ο δήμαρχος Αθήνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσίασε το Β' τόμο της σειράς. Ενα, επίσης καλαίσθητο, συλλεκτικό (1.000 αντίτυπα) λεύκωμα με χαλκογραφίες των Τζέιμς Στιούαρτ- Νίκολας Ριβέλτ και θέμα το περίοπτο «Ωρολόγιο του Ανδρόνικου Κυρρήστου» με τα πανέμορφα ανάγλυφα, που το αποκαλούμε και «Πύργο των Ανέμων» ή «Αέρηδες». Τα κείμενα (ιστόρηση της ανέγερσης και ωρολογιακής λειτουργίας του μνημείου, η περιγραφή των ανάγλυφων που εικονίζουν τους ανέμους, η σχέση του μνημείου με την ελληνική μυθολογία), η σχεδίαση και η επιμέλεια του λευκώματος υπογράφονται από την κεραμίστρια Μαρικαίτη Καμβασινού. Η φιλολογική επιμέλεια των κειμένων έγινε από τον Σαράντο Καργάκο, στον οποίο ο δήμαρχος απένειμε χτες τιμητική πλακέτα για την εκπαιδευτική και συγγραφική προσφορά του.