Πέμπτη 20 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
«Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ βρίσκονται, πλέον, ενώπιον ιστορικών ευθυνών»

Βαρύ «κατηγορώ» από τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα, Μαρουάν Αμπντελχαμίντ, για την απραξία ΕΕ - διεθνούς κοινότητας απέναντι στην «Γκουέρνικα» της Μέσης Ανατολής

«Ως εγκληματική συμμορία που περιφρονεί κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου και κάθε ανθρωπιστική αρχή επιμένει να συμπεριφέρεται η κυβέρνηση του σφαγέα της Σάμπρα και Σατίλα» υποστήριξε, με δήλωσή του, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Αμπντελχαμίντ, σχολιάζοντας το χτεσινό μακελειό στη Ράφα. Ο Παλαιστίνιος πρέσβης εκτιμά ότι πίσω από τη «δήθεν απόσυρση από τη Γάζα, κρύβεται μια συνειδητή, προμελετημένη εκστρατεία εθνοκάθαρσης, από τους πιο αντιδραστικούς κύκλους του σιωνισμού εναντίον των Παλαιστινίων».

Ο Μ. Αμπντελχαμίντ τονίζει ότι «...η μετατροπή της Ράφα σε σύγχρονη "Γκουέρνικα" της Μέσης Ανατολής και η ανέγερση του τείχους της ντροπής... φέρνουν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ ενώπιον ιστορικών ευθυνών», καθώς... «καλούνται σήμερα να μην αφήσουν να εξελιχθεί η Μεσόγειος... σε μια λίμνη αίματος και εθνοτικού μίσους». Η δήλωση του Παλαιστινίου πρέσβη κλείνει με τη διαπίστωση ότι «σε αυτές τις κρίσιμες ώρες οι Παλαιστίνιοι μετρούν τους φίλους τους. Χρειάζονται την αλληλεγγύη όλων των πολιτισμένων εθνών του πλανήτη και ιδιαίτερα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του...».

Νωρίτερα, ο Μαρουάν Αμπντελχαμίντ είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε εκτενώς στα τεκταινόμενα στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ημέρες, εκτιμώντας ότι στόχος του σχεδίου Σαρόν περί «μονομερούς αποχώρησης» ήταν περισσότερο ένας ελιγμός για τα μάτια της διεθνούς και ισραηλινής κοινής γνώμης, ο οποίος, μάλιστα, κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση του Προέδρου Μπους. Μάλιστα, «ο Αμερικανός Πρόεδρος δεσμεύτηκε σε δύο βασικά σημεία, τα οποία δεν ανατρέπουν απλώς τον οδικό χάρτη, αλλά και δύο βασικά σημεία, μέχρι σήμερα, της αμερικανικής πολιτικής που αφορούσαν στο δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων και στην αρχή της πλήρους ισραηλινής αποχώρησης από τη Δ. Οχθη».

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης παρουσίασε εντενή στοιχεία για τη συστηματική τακτική των κατεδαφίσεων σπιτιών Παλαιστινίων. Σύμφωνα με αυτά, μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, το 2001 καταστρέφονταν, κατά μέσο όρο, 11 σπίτια το μήνα, αριθμός, που το 2004, έφθασε τα 140. Συνολικά, ο ισραηλινός στρατός έχει ισοπεδώσει περισσότερα από 7.000 σπίτια και έχει προκαλέσει σοβαρότατες ζημιές σε 70.000 σπρώχνοντας, ουσιαστικά, βήμα - βήμα, τους Παλαιστινίους στην προσφυγιά για πολλοστή φορά.

Ο Μ. Αμπντελχαμίντ κατέστησε σαφές ότι για την παλαιστινιακή ηγεσία είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι η τωρινή ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί καμία ειρήνη και ότι δεν τίθεται θέμα ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μόνο στη Γάζα. Επίσης, τόνισε ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις βρίσκονται σε διαρκείς επαφές μεταξύ τους με στόχο τη δημιουργία ενωτικής ηγεσίας υπό την ΟΑΠ, ξεκαθάρισε, όμως, κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση εμφύλιας σύρραξης στους κόλπους του παλαιστινιακού λαού, όπως πολλοί έχουν εκτιμήσει.

Τέλος, ο Παλαιστίνιος πρέσβης αναφέρθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την προσφορά συμμετοχής της Σοφίας Σακοράφα εκ μέρους της παλαιστινιακής αποστολής, ενώ συμπλήρωσε ότι η Π. Αρχή έχει δώσει ρητές εντολές σε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να «προστατεύσουν» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ομαλή διεξαγωγή τους. Ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, τα κόμματα, την κυβέρνηση και τα ελληνικά ΜΜΕ για την αλληλεγγύη τους και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων στην Παλαιστίνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ