ICON |
Οι πολυεθνικές παίζουν τα παιχνίδια τους σε βάρος της Δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος. Στη φωτό μεταλλαγμένα καλαμπόκια |
Αναμφισβήτητα, η δυνατότητα γενετικής τροποποίησης διαφόρων οργανισμών αποτελεί μία επαναστατική ανακάλυψη στο χώρο της επιστήμης, που παράλληλα όμως εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Και μέχρι τώρα οι έρευνες που έχουν γίνει και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, βασίζονται στα ευρήματα μερικών μόνο χρόνων. Τι μπορεί να γίνει όμως μετά από 30 ή 50 χρόνια και ποιοι θα πληρώσουν, αν αποδειχτεί ότι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας;..
Επιχειρήματα, όπως ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί μπορούν να εξαλείψουν την πείνα στις - αποκαλούμενες - χώρες του Τρίτου Κόσμου αποδεικνύονται ανυπόστατα, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, ενώ ακόμα και η δήθεν σήμανση στα προϊόντα, ή τα όρια στη χρήση ΓΤΟ επιβεβαιώνουν απλά την προσπάθεια παραπλάνησης των καταναλωτών. Γιατί ήδη η αγροτική παραγωγή του πλανήτη είναι υπεραρκετή για να θρέψει τον ανθρώπινο πληθυσμό. Επίσης τίθεται και το ερώτημα: Οι μεταλλαγμένοι σπόροι θα δίνονται δωρεάν από τις πολυεθνικές στους αγρότες του Τρίτου Κόσμου για να τους καλλιεργήσουν και να τραφούν χορταίνοντας την πείνα τους;..
Καλλιέργεια μεταλλαγμένης σόγιας στην Αργεντινή, ψεκάζεται με ισχυρό παρασιτοκτόνο |
Ο Βασίλης Οψιμος, διδάκτωρ Βιολογίας, μιλώντας στο «Ρ» για το θέμα είπε χαρακτηριστικά ότι «μεταλλαγμένοι ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι φυτικά είτε ζωικά είδη, στα οποία έχουν, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους της βιοτεχνολογίας, εισαχθεί γονίδια, τα οποία δε βρίσκονται στο συγκεκριμένο είδος και στη συνέχεια, εκφραζόμενα, δίνουν νέες ιδιότητες στο φυτικό είτε ζωικό είδος, τις οποίες δεν τις έχει από την ίδια του τη φύση».
Σημείωσε δε ότι «πρόκειται για την αξιοποίηση κάποιων καινούριων και εξελιγμένων τεχνικών της βιολογίας, οι οποίες όμως αφήνουν ένα μεγάλο κενό στη χρήση τους, αφού δεν είναι σίγουρο πώς θα εκφραστεί στην πράξη η εισαγωγή των γονιδίων στο κάθε είδος, δηλαδή πώς αυτά τα γονίδια θα μεταμορφωθούν σε πρωτεΐνες, δηλαδή σε ουσίες που θα δώσουν νέες ιδιότητες σ' αυτό τον οργανισμό. Επομένως, προκύπτει μεγάλη αναγκαιότητα να υπάρξουν αναλυτικές πειραματικές έρευνες, ώστε να διαπιστωθεί ποιες επιδράσεις υπάρχουν από τα καινούρια γονίδια που εκφράζονται στο κάθε είδος, στο φυσικό περιβάλλον και μέσω της τροφικής αλυσίδας και στον ίδιο τον άνθρωπο».
Καταλυτικό ρόλο στην εισαγωγή των μεταλλαγμένων στη γεωργία, παίζουν οι πολυεθνικές, που ελέγχουν την παραγωγή και εμπορία φυτοφαρμάκων. Αυτές, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, αγνοούν ακόμα και τους ελάχιστους περιορισμούς που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - οι MONSANTO, BAYER, AGREVO, DUPOND, ZENECA, SYNGENTA κ.ά.
Ο Β. Οψιμος επισημαίνει ότι «επειδή η αξιοποίηση όλων αυτών των καινούριων τεχνικών και η εισαγωγή των γονιδίων στους οργανισμούς βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια των μεγάλων πολυεθνικών μονοπωλίων, οι έρευνες αυτές που γίνονται, πραγματοποιούνται μέσα στα εργαστήρια των ίδιων των πολυεθνικών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σ' ένα ελάχιστο επίπεδο, ή να εξυπηρετούν σαν επιστημονική δραστηριότητα την επιθυμία των πολυεθνικών να εισαγάγουν αυτούς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στο περιβάλλον όσο πιο γρήγορα γίνεται». Αλλωστε οι εταιρίες που ελέγχουν την παραγωγή γεωργικών φαρμάκων κλπ. είναι σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες ή βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τις εταιρίες που προωθούν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Σχετικά με την «αναγκαιότητα» δημιουργίας ΓΤΟ χρησιμοποιούνται διάφορα ψευδή προπαγανδιστικά επιχειρήματα, με στόχο τον αποπροσανατολισμό. Κυριότερο από αυτά η δήθεν λύση του επισιτιστικού προβλήματος στις λεγόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου. «Ουσιαστικά πρόκειται για ένα επιχείρημα εκτός πραγματικότητας, επισημαίνει ο Β. Οψιμος, αφού η εμπειρία δείχνει ότι και η συμβατική γεωργία, που δε χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, μπορεί να θρέψει ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό και ακόμα περισσότερο. Το πρόβλημα της εξάλειψης της πείνας, τονίζει, δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά βαθιά πολιτικό».
Σημασία, επομένως, έχει ο τρόπος που γίνεται η κατανομή των τροφίμων και η ίδια η ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα. Τέτοιου είδους ισχυρισμοί καταρρέουν και από τους τόνους τροφίμων που καταστρέφονται κάθε χρόνο στην ΕΕ, αλλά και από τα πλαφόν ή τα όρια που τίθενται ετησίως στην παραγωγή και θα μπορούσαν κάλλιστα να καλύψουν τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού, αφού το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, ουσιαστικά, καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με το Β. Οψιμο, «ένα άλλο επιχείρημα είναι ότι η εισαγωγή των ΓΤΟ στη φυτική παραγωγή θα μειώσει τη χρήση εντομοκτόνων και χημικών φαρμάκων. Η εμπειρία από την εισαγωγή και την κυριαρχία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στις ΗΠΑ έχει δείξει ότι όχι μόνο δε μειώθηκε η χρήση χημικών φαρμάκων, τα τελευταία πέντε χρόνια - μετά την εισαγωγή των οργανισμών αυτών - αλλά αντίθετα αυξήθηκε κατά εκατομμύρια τόνους. Αρα και αυτό το επιχείρημα ουσιαστικά χρησιμοποιείται σαν προκάλυμμα της προσπάθειας να εισαχθούν αυτοί οι οργανισμοί».
Υπάρχουν ενδείξεις όχι αποδείξεις ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί έχουν παρενέργειες διαφόρων ειδών στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ εικάζεται ότι ευθύνονται και για διάφορες αλλεργίες και μορφές καρκίνου.
Οπως λέει ο Β. Οψιμος, στη χώρα μας «όχι μόνο κυκλοφορούν τέτοια τρόφιμα στην αγορά σαν εισαγωγές, αλλά έχουν εισαχθεί και σε φυτικές καλλιέργειες».
Η Ελλάδα επίσημα κρατά την ίδια στάση με την ΕΕ, της ήπιας εισαγωγής των μεταλλαγμένων στην πορεία κάποιων χρόνων, η οποία με διάφορες κοινοτικές οδηγίες επιταχύνεται. «Οι όποιες αναστολές υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τονίζει ο Β. Οψιμος, είναι αποτέλεσμα των λαϊκών αντιδράσεων για την κατανάλωση και χρήση γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων στη γεωργική παραγωγή».
Επομένως, η αντίδραση των αγροτών, αλλά και του καταναλωτικού κοινού στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν αναχρονιστική και σκοταδιστική τάση, αλλά σαν μία απόλυτα υγιής αντίδραση.