Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να ξεσκεπαστούν τα αμερικανικά σχέδια

Ανακοίνωση της ΠΕΔΥΕ για την ίδρυση του αμερικανικού - ελληνικού κέντρου τεχνών στο Χαλάνδρι

«Ο λαός της Αθήνας δεν έχει ανάγκη τη χορηγία των Αμερικανών, τα βαμμένα στο αίμα των λαών δολάριά τους. Οι λαοί στενάζουν κάτω από το ζυγό της "νέας τάξης". Είναι πρόκληση και ύβρις για την αντίστασή τους η ανεμπόδιστη προώθηση των "πολιτιστικών πρωτοβουλιών" από τους ιμπεριαλιστές».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) με ανακοίνωσή της, εκφράζοντας την αγανάκτησή της στην προσπάθεια της αμερικάνικης πρεσβείας να δείξει ένα άλλο πρόσωπο, ιδρύοντας το «Αμερικάνικο - Ελληνικό Κέντρο Τεχνών», στο Χαλάνδρι, με επίτιμο πρόεδρο τον Αμερικανό πρέσβη Τόμας Μίλερ.

Συγκεκριμένα, με προκάλυμμα ιδιώτες - από το σχολείο της αμερικάνικης παροικίας στην Αθήνα - και τις χορηγίες τους, προχώρησαν στην ίδρυση του Κέντρου. «Σκοπός - σύμφωνα με τους δικούς τους ισχυρισμούς - η "ανάπτυξη και προβολή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, η προώθηση νέων καλλιτεχνών..." κλπ. Ο πραγματικός σκοπός - στόχος, ο εξωραϊσμός του απάνθρωπου προσώπου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, η άμβλυνση του αντιιμπεριαλιστικού πνεύματος του ελληνικού λαού, η εξοικείωση με τους εκπροσώπους του. Οι ιμπεριαλιστές, με επικεφαλής - "πρωτοπόρο" σήμερα τις ΗΠΑ, είναι εκτεθειμένοι. Μέσα σ' αυτόν τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων όμως διάλεξαν - στην Ελλάδα, στην Αθήνα πιο συγκεκριμένα - να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο, φιλικό στον άνθρωπο, τα γράμματα και τις τέχνες», επισημαίνει η ΠΕΔΥΕ στην ανακοίνωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι οι Επιτροπές Ειρήνης Αγ. Παρασκευής και Χαλανδρίου, της ΠΕΔΥΕ έδωσαν μια πρώτη απάντηση στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, κατά την έναρξη των «πολιτιστικών εκδηλώσεων» την Παρασκευή 14 Μάη. Με πορεία από την πλατεία Αγ. Παρασκευής μέχρι το κέντρο αυτό διατράνωσαν την αντίθεσή τους με κεντρικό σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι είστε ανεπιθύμητοι».

Η ΠΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης τόσο στη συγκεκριμένη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας να ξεσκεπάσουν τα αμερικανικά σχέδια και επιδιώξεις, να φράξουν το δρόμο σε ανάλογες ενέργειες, όπου και όποτε εμφανιστούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ