Σάββατο 15 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι πλασιέ των αμερικανικών πολυεθνικών βρήκαν, μετά από κάποιες προσχηματικές αντιρρήσεις, την αγκάλη και των Βρυξελλών, οι οποίες για άλλη μια φορά έδειξαν το βαθμό ...αντίστασής τους απέναντι στην «αυτοκρατορία». Σε συνδυασμό με τα πλήρως ελεγχόμενα και καθοδηγούμενα ΜΜΕ, προσπαθούν όχι απλά να καθησυχάσουν τους καταναλωτές για τις επιπτώσεις των προϊόντων αυτών, αλλά να πείσουν και για τα τεράστια πλεονεκτήματά τους!

Ανθρωποι - πειραματόζωα

Το 1989, για πρώτη φορά, επίσημα καταγράφονται 37 νεκροί και μεγάλος αριθμός ασθενών στις ΗΠΑ (πολλοί τούς εκτιμούν σε χιλιάδες), οι οποίοι οφείλονται σε γενετικά τροποποιημένα (ΓΤ) βακτήρια, που είχαν παραχθεί στην Ιαπωνία. Επρόκειτο για διατροφικό συμπλήρωμα αμινοξέος που δόθηκε σε ανυποψίαστους καταναλωτές! Οι τοξικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό ήταν το πρώτο καμπανάκι που χτύπησε, χωρίς φυσικά να ιδρώσει το αυτί κανενός υπευθύνου. Την ίδια περίπου χρονική περίοδο στο ...παραπέντε αποσύρθηκε η σόγια, στην οποία είχαν μεταφερθεί γονίδια από ένα φυτό του Αμαζονίου. Αιτία; Επειδή εντοπίστηκε από επιστήμονες ότι υπήρχε η βεβαιότητα της πρόκλησης σοβαρών αλλεργιών.

Ενα ζήτημα ακόμα που απασχολεί την ιατρική κοινότητα είναι το ζήτημα της αύξησης της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά ασθενειών που οφείλονται σε διάφορα βακτήρια και ιούς. Αιτία η ύπαρξη αντιβιοτικών στους Γενετικά τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ), οι οποίοι βεβαίως θα βρίσκονται (ή βρίσκονται ήδη) στο πιάτο μας, τα οποία ακυρώνουν την οποιαδήποτε ιατρική αγωγή με παρόμοια αντιβιοτικά. Φυσικά, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα με τις μεταλλάξεις (καρκίνο) στον ανθρώπινο οργανισμό που καταναλώνει προϊόντα με ΓΤΟ. Μπορεί εργαστηριακά να μην έχει ακόμα καταδειχτεί, αλλά υπάρχει πλήθος ενδείξεων και πολλοί επιστήμονες ήδη το έχουν επισημάνει. Είναι θέμα χρόνου να αποδειχτεί. Το ζήτημα είναι πόσα θύματα θα υπάρξουν μέχρι τότε, θυσία στα κέρδη των πολυεθνικών. Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι ΓΤΟ ακυρώνουν πολλά θρεπτικά συστατικά στα προϊόντα που βρίσκονται όπως λ.χ. στη σόγια. Κι αυτό έχει πιστοποιηθεί και επιστημονικά.

Περιβάλλον και ΓΤΟ

Αν για κάτι δεν υπάρχουν ερωτήματα, αλλά βεβαιότητα, παρά τις αντίθετες επιχειρηματολογίες, είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που εν δυνάμει θα προκαλέσουν απροσδιόριστες ανατροπές στη φύση. Οι «εραστές του θανάτου», όπως αποκαλούνται σε πολλά κείμενα οι υπέρμαχοι των ΓΤΟ, προσπαθούν να αντιτάξουν ότι έχουν γίνει δοκιμαστικές καλλιέργειες, χωρίς παρενέργειες στο φυσικό περιβάλλον. Ομως, μιλάμε για έρευνες σε μικρή κλίμακα, με χρόνο περιορισμένο, αποκλεισμένες περιοχές που εμποδίζουν την περίπτωση διαφυγής και κυρίως την ανυπαρξία στοιχείων για τις επιπτώσεις στα ζώα και τα πτηνά που τρέφονται με προϊόντα που θα περιέχουν παρόμοιους οργανισμούς. Ας εξετάσουμε ορισμένα παραδείγματα, για να κατανοήσουμε όλες τις διαστάσεις. Η διασπορά των επικίνδυνων γονιδίων έχει εντοπιστεί σε απόσταση 2.000 μέτρων από καλλιέργειες με ΓΤΟ, ενώ σήμερα συζητείται ως «απόσταση ασφαλείας» τα 100 μέτρα! Και μόνο με τη μεταφορά της γύρης μπορεί να έχουμε επιμόλυνση ακόμα και βιολογικών καλλιεργειών, εκτός από τις παραδοσιακές, χωρίς να υπάρχουν μέτρα προφύλαξης. Η χρήση των αγροχημικών θα αυξηθεί, γιατί απλά οι εταιρίες που προωθούν τους ΓΤΟ εμφανίζουν φυτά πολύ ανθεκτικά στα αγροχημικά. Αποτέλεσμα, ενώ παλιότερα ένας αγρότης ράντιζε με ζιζανιοκτόνα τα φυτά που είχαν πρόβλημα ή κάποιο τμήμα των καλλιεργειών του, τώρα θα χρειάζεται να ραντίζει όλα τα φυτά και με μεγάλες ποσότητες. Πάνω από 50% ζιζανιοκτόνων, πολύ πιο ισχυρών από τα συνηθισμένα, χρειάζεται η γενετικώς τροποποιημένη σόγια της Mosanto, όπως γράφηκε το 1996. Ομως, μια τόσο γενικευμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει πολύ ανθεκτικά ζιζάνια, να κυριαρχήσουν νέα είδη σε βάρος άλλων και να ανατραπούν φυσικά συστήματα αιώνων.

Μεταλλαγμένα και κοινωνικοοικονομικές πτυχές

Η πρώτη παρατήρηση αφορά στη μονοπωλιακή κυριαρχία στην αγορά από μια φούχτα πολυεθνικές σε βάρος των αγροτών, αλλά και των καταναλωτών, οι οποίοι θα είναι εντελώς ανίσχυροι να αντιδράσουν. Οι σημαιοφόροι των μεταλλαγμένων έχουν ονοματεπώνυμο: Mosanto, Zeneca, Novartis, Aventis κ.ά. Η πολιτική τους, πέρα από τα πειράματα την προηγούμενη δεκαετία, ήταν να εξαγοράσουν μεγάλο αριθμό μικρών εταιριών βιοτεχνολογίας, να ελέγξουν πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων σε πανεπιστήμια και να στρέψουν την έρευνα εκεί όπου ήθελαν, για προφανείς λόγους. Οι μετοχές τους έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, αφού καλλιεργήθηκαν, με συστηματικό τρόπο και τις πλάτες των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, προσδοκίες για υψηλά κέρδη. Ετσι μπήκαν στο απυρόβλητο, επειδή μια κατάρρευσή τους θα προξενήσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ. Οπως έχει επισημανθεί, το όλο σκηνικό έχει στηθεί όχι απλά για την ανάπτυξη των εταιριών αυτών, αλλά για την πλήρη κυριαρχία τους παγκοσμίως, μέσω του ελέγχου σπόρων, ποικιλιών, αγροχημικών κτλ. Ο κίνδυνος για την εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών δεν είναι απλά πιθανός, αλλά προ των πυλών. Μια νέου τύπου φεουδαρχία με παγκόσμια χαρακτηριστικά μπορεί να επιβληθεί, αν δεν υπάρξει μαζική αντίδραση. Φυσικά, μέγας σύμμαχος του τραστ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου! Αν πριν δεκαετίες οι ελπίδες για την Πράσινη Επανάσταση διαψεύστηκαν, σήμερα η προοπτική της Μαύρης «Επανάστασης» μπορεί να αποτελέσει την ταφόπλακα μιας καλύτερης προοπτικής του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ