Σάββατο 15 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Κάποτε στη Δύση...

Στην άγνωστη ιστορία του Ελληνα συνδικαλιστή Λούις Τίκας, που σκοτώθηκε σε συμπλοκή στη μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων στο Λάντλοου του Κολοράντο στις 20 Απρίλη 1914, θα αναφερθεί η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Την 1η Δεκέμβρη του 1914 το συνδικάτο κατέθεσε τα όπλα. «Δε θα συμφωνήσουμε ποτέ να παραδοθούμε και θα εξακολουθήσουμε να διακηρύσσουμε τις αρχές του ανθρωπιστικού κινήματός μας σε όλες τις ανθρακοφόρες περιοχές του Κολοράντο», έγραφε η σχετική προκήρυξη, την οποία ακολούθησε το «σκόρπισμα» των Ελλήνων που άρχισαν να περιπλανώνται σε όλη τη Νότια Ανθρακοφόρα Περιπέτεια ψάχνοντας για δουλιά.

«Οι ιστορίες τους δεν υπάρχουν στους τόμους των στατιστικών εργασίας και μετανάστευσης και μόλις που σκιαγραφούνται στα ζοφερά εκείνα λείψανα, τους απολογισμούς θανόντων και ακρωτηριασμένων από τις καταστροφές στα ορυχεία και τα ατυχήματα στις στοές, ή στις γυμνές σειρές ταφόπλακες στα κοιμητήρια των βιομηχανικών πόλεων, (...) καθώς δουλειά τους ήταν να επιβιώσουν και όχι να γράψουν ιστορία». Αυτό σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του θαυμάσιου βιβλίου του Ζέσε Παπανικόλας «Αμοιρολόϊτος - Ο Λούις Τίκας και η σφαγή στο Λάντλοου», (Εκδόσεις «Κατάρτι»), το οποίο, παράλληλα με την ιστορία του Λούις Τίκας, αποτελεί και μια θαυμαστή χαρτογράφηση της κατάστασης των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα και πάνω στο οποίο βασίζονται τα κείμενα της εκπομπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ