Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η «ΑΝΑΤΟΜΙΑ» ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ρωτάνε οι φοιτητές και λαϊκοί άνθρωποι ποια είναι η ειδοποιός διαφορά της πρότασης της ΠΚΣ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Πώς θα ξεπεραστεί η σημερινή άσχημη κατάσταση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ;

Οταν μιλάμε για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση εννοούμε εκπαίδευση στο ανώτατο επίπεδο που να εξασφαλίζει επιστημονική ειδίκευση για όλους αδιάκριτα τους φοιτητές. Εδώ ενδεικτικά θα δούμε τις πιο βασικές πλευρές. Η εκπαίδευση αυτή έχει ενιαίο χαρακτήρα πάνω στα συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα, χωρίς τις αναχρονιστικές διακρίσεις σε πανεπιστημιακή και μη πανεπιστημιακή - τεχνολογική εκπαίδευση. Δεν κατηγοριοποιεί τα ιδρύματα, τα τμήματα και τους αποφοίτους. Καταργεί τον αντιεπιστημονικό, ταξικό διαχωρισμό των προπτυχιακών σπουδών από την επιστημονική ειδίκευση. Καταργεί τους κύκλους σπουδών. Οι προπτυχιακές σπουδές είναι ενιαίες για όλους τους φοιτητές ενός τμήματος και οι μεταπτυχιακές σπουδές οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό δίπλωμα.

Θεμελιώδες ζήτημα για να είναι ανώτατη η εκπαίδευση είναι να έχει πραγματικά επιστημονικό αντικείμενο, επιστημονικό πρόγραμμα σπουδών και σύνδεση με την έρευνα. Σήμερα με τη διαδικασία της ψευτοανωτατοποίησης των ΤΕΙ υπάρχουν απίθανα τμήματα π.χ. Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων, Αισθητικής και Κοσμετολογίας. Η διαστρέβλωση της έννοιας ανώτατης επεκτείνεται και στα Πανεπιστήμια. Υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές που εντάσσονται στην ανώτατη, χωρίς να προσδιορίζεται συγκεκριμένο επιστημονικό αντικείμενο, π.χ. Τμήμα Τεχνών Ηχου, Εικόνας, Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων, Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Γίνεται φανερό ότι σήμερα κατασκευάζονται διάφορα υποτίθεται επιστημονικά αντικείμενα, με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες της αγοράς για την παραγωγή απασχολήσιμων ή το πολιτικάντικο δόγμα κάθε πόλη και πανεπιστήμιο.

Η πρόταση για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, που δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια και δωρεάν, συνδέει την πραγματική επιστήμη με τις κοινωνικές ανάγκες. Γιατί κάτι που υπηρετεί το κέρδος και την αγορά, δεν μπορεί να είναι πραγματικά επιστημονικό. Η συγκεκριμένη πρόταση αναδεικνύει την κοινωνική αποστολή της επιστήμης στην υπηρεσία των πολλών και διαμορφώνει επιστήμονες καλλιεργημένους και με γενική παιδεία, που μπορούν να δράσουν επιστημονικά σε όλα τα επίπεδα και όχι μονοδιάστατα στο αντικείμενό τους. Διαμορφώνει, δηλαδή, επιστημονικό προσωπικό που μπαίνει στην υπηρεσία της κοινωνίας και μιας ανάπτυξης σχεδιασμένης για τις ανάγκες της.

Βεβαίως, η ρήξη με τη σημερινή πραγματικότητα θα επιβληθεί από τις ίδιες τις λαϊκές δυνάμεις. Για την εφαρμογή της πρότασης θα απαιτηθούν σταδιακά βήματα και κυρίως άλλη πολιτική. Θα πρέπει να καταργηθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλα τα τμήματα με στενό καταρτισιακό ή γενικόλογο σεμιναριακό χαρακτήρα. Δεν μπορεί να υπάρχει εξατομικευμένο πρόγραμμα σπουδών (κύκλοι σπουδών, πιστωτικές μονάδες, κινητικότητα, διά βίου κατάρτιση), όλοι δηλαδή οι μηχανισμοί που υποβαθμίζουν τις σπουδές, για παραγωγή όχι επιστημόνων, αλλά απασχολήσιμων ειδικευμένων εργαζομένων. Αυτή η άλλη πολιτική, πολιτική ρήξης και ανατροπής, είναι και η μόνη που κατοχυρώνει το μέλλον της νεολαίας. Σε αυτό το δρόμο καλεί η Πανσπουδαστική.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ