Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Την τινάζουν στον αέρα οι εργοδότες

Βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της σημασίας και του ρόλου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποτελεί η πρόταση του ΣΕΒ και των ηγεσιών των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, που διατυπώθηκε χτες κατά την τρίτη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ για την υπογραφή της νέας σύμβασης. Επί της ουσίας η πρόταση του ΣΕΒ αρνείται την καθολική ισχύ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους, επιχειρεί ταυτόχρονα να την αποσυνδέσει από τις κλαδικές και ενδοεπιχειρησιακές συμβάσεις και μέσα από αυτόν τον τεμαχισμό αποβλέπει στην υπονόμευσή της και στη σταδιακή κατάργησή της.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΣΕΒ προβλέπει μία ποσοστική αύξηση και όχι ποσοστιαία, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο μισθός τόσο μικρότερη θα είναι η πραγματική αύξηση στην τσέπη του εργάτη. Η κλιμάκωση αυτή, που δήθεν γίνεται με πρόσχημα την ενίσχυση των κατώτερων μισθών, επιτυγχάνει το «πάγωμα» των μισθών - ακόμα και την πραγματική μείωσή τους - που βρίσκονται πάνω από τα κατώτερα όρια και συνολικά τη συγκράτηση του κόστους για τους εργοδότες. Οι ελάχιστες «αυξήσεις» στα κατώτερα μεροκάματα θα τροφοδοτούνται από το «πάγωμα» των μισθών των άλλων εργαζομένων, που έχουν ορισμένες τριετίες και επιδόματα και λαμβάνουν μισθούς πάνω από τα κατώτερα όρια. Με αυτό τον τρόπο ο ΣΕΒ υπονομεύει και την ωρίμανση των μισθών και οδηγεί σε αποκλιμάκωση των αυξήσεων σε όσους έχουν περισσότερα από τρία χρόνια εργασίας. Ταυτόχρονα, διασπά τους εργαζόμενους, μέσα από το μηχανισμό της «κλιμακωτής» αύξησης.

Ενα ευρώ και 16 λεπτά...

Το ίδιο προκλητική είναι και η πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων για το ύψος των αυξήσεων. Σύμφωνα με αυτή ο κατώτερος μισθός από 519 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί κατά 26 ευρώ και θα φτάσει τα 545 ευρώ το μήνα και αυτά μεικτά. Αντίστοιχα το κατώτερο μεροκάματο από 23,2 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί κατά 1,16 ευρώ τη μέρα. Δηλαδή, το μεικτό μεροκάματο θα φτάσει τα 24,4 ευρώ! Σε ποσοστό η αύξηση αυτή στους κατώτερους μισθούς και στα μεροκάματα διαμορφώνεται στο 4,99%. Αυτή όμως την αύξηση θα τη λάβει ένα ελάχιστο μέρος των εργαζομένων. Γιατί όσοι (και είναι η πλειοψηφία) λαμβάνουν τριετίες και επιδόματα θα δουν το ποσοστό των αυξήσεων να μειώνεται ανάλογα. Ετσι, ένας μισθωτός που λαμβάνει μεικτό μισθό 1.000 ευρώ, η αύξηση που του αναλογεί (δηλαδή τα 26 ευρώ το μήνα) θα είναι της τάξης του 2,6%. Κάτω δηλαδή και από τον επίσημο πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι οι ίδιοι οι εργοδότες εκτιμούν ότι το συνολικό κόστος θα είναι κάτω από το 4,5% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, ζήτησε αποσύνδεση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τις άλλες συμβάσεις, κλαδικές και ενδοεπιχειρησιακές. Που σημαίνει ότι η όποια αύξηση στα κατώτερα μεροκάματα που προβλέπεται, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και να καθορίζει τις άλλες συμβάσεις. Αντίθετα, πρέπει κάθε σύμβαση να εξετάζει τον κάθε κλάδο χωριστά, ανάλογα με την παραγωγικότητα, δηλαδή με την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Σε αυτή τη λογική κάλεσε τη ΓΣΕΕ να δώσει διασφαλίσεις.

Πίσω από τον ΣΕΒ στοιχίστηκε η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος της οποίας, Ν. Ασημακόπουλος, ζήτησε από τη ΓΣΕΕ να «βολευτεί» με τις συγκεκριμένες αυξήσεις στα κατώτερα μεροκάματα, ενώ για τη μείωση του χρόνου εργασίας είπε ότι πρέπει να υπάρξουν νέα κίνητρα προς τους εργοδότες.

Στο κοινό πνεύμα των εργοδοτικών οργανώσεων ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Δ. Αρμενάκης, ανέλαβε να θεμελιώσει και θεωρητικά την προκλητική τους στάση. Ετσι, αφού επικαλέστηκε την «επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικής της θέσης στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται», ισχυρίστηκε «ότι μια μεγάλη αύξηση μισθών, σε πολλές περιπτώσεις δυσβάστακτη για τις επιχειρήσεις, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη θέση τους»!

«Βελτιωτική πρόταση» χαρακτήρισε την πρόκληση των εργοδοτών ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ανοίγοντας ουσιαστικά παράθυρο στην υπογραφή μιας σύμβασης που τινάζει στον αέρα τις ελάχιστες εργατικές κατακτήσεις που έχουν απομείνει. Επί της ουσίας ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας βλέπει θετικά τη «νέα λογική» την οποία επιχειρούν να προωθήσουν οι εργοδότες που υπονομεύει τη σημασία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και περιορίζει τις «διαφωνίες του» στο ύψος και μόνο των αυξήσεων. Αν και εδώ οι «διεκδικήσεις» της πλειοψηφίας περιορίζονται σε λίγα ψίχουλα παρηγοριάς. Στην ίδια λογική και ο γγ της ΓΣΕΕ, Κ. Πουπάκης, περιορίστηκε στην προστασία του εισοδήματος από τον πληθωρισμό και σ' ένα μέρος της παραγωγικότητας.

Επικίνδυνη για τους εργαζόμενους χαρακτήρισε την πρόταση των εργοδοτών ο Γιώργος Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ενώ για το οικονομικό σκέλος έκανε λόγο για απαράδεκτη πρόκληση, αφού αυτή μεταφράζεται σε αύξηση του ενός ευρώ και 16 λεπτών στα κατώτερα μεροκάματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ