Κυριακή 16 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ινστιτούτα Εκμετάλλευσης Καθηγητών

«Η κατάσταση που επικρατεί σε μερικά ιδιωτικά σχολεία είναι επιεικώς απαράδεκτη: Αποδοχές πολύ κατώτερες των νομίμων, με παράλληλη πίεση στους εκπαιδευτικούς να υπογράφουν ότι παίρνουν τα νόμιμα. Προχρονολογημένες παραιτήσεις, προκειμένου να προσληφθούν. Αυθαίρετη επιμήκυνση του διδακτικού ωραρίου, χωρίς άδεια από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Απασχόληση χωρίς ΙΚΑ. Μη έκδοση διοριστηρίου για τους διδάσκοντες. Μη αμοιβή τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρεμβάσεις στο διδακτικό έργο. Πιέσεις για αλλαγή βαθμολογίας κ.ά.».

Ορισμένα μόνο από τα σημεία που θίγει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) - σε μια από τις επιστολές που κατά καιρούς στέλνει στο υπουργείο Παιδείας - είναι αρκετά για να περιγράψει κανείς τον εργασιακό μεσαίωνα, που βιώνει σήμερα ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός. Ο εργαζόμενος, που αντιμετωπίζει συνεχώς την ασυδοσία του εργοδότη.

Μια ασυδοσία, που δεν προκύπτει αφ' εαυτής, αλλά βασίζεται και στα «στραβά μάτια», που ενίοτε κάνουν τα όργανα του υπουργείου. Τα υπεύθυνα για τον έλεγχο των σχολαρχών και την τήρηση της όποιας νομοθεσίας. Και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η ίδια η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ - προσκείμενη, στην πλειοψηφία της, στο ΠΑΣΟΚ - αναγνωρίζει πως «δεν ασκούν όλα τα Γραφεία Εκπαίδευσης τους επιβαλλόμενους ελέγχους. Σε μερικές, μάλιστα, περιπτώσεις, αγνοούν επιδεικτικά τις παρανομίες των ιδιοκτητών».

Σε αυτές τις συνθήκες, τα προβλήματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αυξάνονται. Και αυξάνονται παράλληλα με τη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα της εκπαίδευσης, που τα τελευταία χρόνια - ειδικά με τη διαβόητη «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ - γνωρίζει δόξες. Με νέα ιδιωτικά σχολεία να ανοίγουν και τις εγγραφές μαθητών να πληθαίνουν.

Εργασιακός μεσαίωνας

Εκλογές για το Σύλλογο Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών
Εκλογές για το Σύλλογο Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών
Στα γραφεία της ΟΙΕΛΕ συγκεντρώνονται καταγγελίες για σχολάρχες, που δεν τηρούν τη νομοθεσία. Από έναν μακρύ κατάλογο, σταχυολογούμε:

- Στο ιδιωτικό σχολείο ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ στο Παλαιό Φάληρο: Οι αποδοχές των εκπαιδευτικών είναι πολύ κατώτερες των νομίμων, ενώ υποχρεώνονται από τον ιδιοκτήτη να υπογράφουν τις μισθολογικές καταστάσεις, όπου αναγράφουν τα νόμιμα ποσά.

Οι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να παραμένουν στο χώρο του σχολείου καθημερινά από 7.30 π.μ. μέχρι 2.30 μμ. Υποχρεώνονται σε συχνές απογευματινές και βραδινές παρουσίες στο σχολείο και σε παρουσία ακόμα και κάποια Σαββατοκύριακα. Γι' αυτές τις παρουσίες δεν υπάρχει υπερωριακή αμοιβή.

Η εργοδοσία έχει επιμηκύνει το ωράριο, προσθέτοντας διδακτικές ώρες μέχρι τις 3.30 μ.μ., για τις οποίες δεν έχει πάρει άδεια από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Δεν έχει ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές το απαραίτητο διοριστήριο για τους διδάσκοντες. Οι διδάσκοντες δεν πληρώνονται γι' αυτές τις ώρες. Μάρτιο και Απρίλιο, οι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται σε πρόσθετη, ενισχυτική διδασκαλία (5.00 μ.μ. - 6.30 μ.μ.), χωρίς αμοιβή.

Σε όλους τους χώρους (τάξεις, γραφείο καθηγητών κ.α.) υπάρχουν μικρόφωνα, σε εμφανή σημεία, από όπου ο ιδιοκτήτης παρακολουθεί τα πάντα. Οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να υπογράψουν σε λευκό χαρτί, το οποίο χρησιμεύει σε περίπτωση που ο εργοδότης θέλει να τους «παραιτήσει», προκειμένου να ανανεώσει αργότερα τη σύμβασή τους.

Από κινητοποίηση ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Από κινητοποίηση ιδιωτικών εκπαιδευτικών
- Στο ιδιωτικό σχολείο Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ στο Περιστέρι: Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έχουν διορισμό αναπληρωτή - αναπληρώτριας. Δηλαδή προσλαμβάνονται και αμείβονται για εννέα μόνο μήνες παράνομα, εφόσον δεν υπάρχουν νομίμως απουσιάζοντες συνάδελφοί τους, τους οποίους να αναπληρώνουν.

Υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που διδάσκουν χωρίς τον προβλεπόμενο νόμιμο διορισμό από το Γραφείο Εκπαίδευσης. Τα διοριστήρια που εκδίδονται, δεν επιδίδονται στους εκπαιδευτικούς. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι πολύ κατώτεροι των νομίμων.

- Στο σχολείο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ στον Πειραιά: Γίνεται παρέκκλιση από το νόμιμο ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα, χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια παρέκκλισης από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές έχουν καθημερινή 7ωρη διδασκαλία, δηλαδή μέχρι τις 2.20 μ.μ.

Οι δάσκαλοι υποχρεώνονται να διδάσκουν 23 - 28 ώρες τη βδομάδα (και μάλιστα χωρίς υπερωριακή αμοιβή), αντί των νομίμων 21 - 24 ωρών (στη χρονιά 1998 - '99 δίδασκαν 30 ώρες).

Οι καθηγητές ειδικοτήτων δεν είναι διορισμένοι, όπως οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί και δεν αμείβονται σε 12μηνη βάση (πουθενά στο νόμο 682/77 δεν προβλέπονται 9μηνες συμβάσεις).

- Στο ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟ παρατηρείται το φαινόμενο της πρόσληψης εκπαιδευτικών με 9μηνες συμβάσεις (διοριστήριο αναπληρωτού), ακόμη και όταν δεν υπάρχει νομίμως απουσιάζων εκπαιδευτικός, τον οποίο να αναπληρώνουν. Ετσι, υπάρχουν εκπαιδευτικοί, που εξακολουθούν να είναι διορισμένοι ως αναπληρωτές και μετά από αρκετά χρόνια υπηρεσίας.

- Παλαιότερα υπήρξαν καταγγελίες και για το ιδιωτικό σχολείο ΑΕΤΕΙΟΝ, ιδιοκτησίας Κ. Γεωργακάκη, στη Βάρη. Αφορούσαν πρόσληψη εκπαιδευτικών, αφού είχαν υπογράψει προχρονολογημένη παραίτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχολείο αυτό τον Ιούλη του 1998 δεν είχαν καταβληθεί ακόμα οι μισθοί Ιούλη και Αυγούστου του 1997 και το επίδομα αδείας του ίδιου χρόνου. Επίσης, δεν καταβαλλόταν το οικογενειακό επίδομα.

- Τέλος, καταγγελίες υπήρξαν στο παρελθόν και για το ιδιωτικό ΤΕΛ ΚΕΛΕΣΟ. Οι καθηγητές δεν πληρώνονταν για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ιδιοκτήτης τούς πίεζε να υπογράφουν παραίτηση κάθε Ιούνη και τους επαναπροσλάμβανε το Σεπτέμβρη. Δεν τους έδινε τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και τα χρήματα των ημερών αργίας. Οι αποδοχές τους υπολείπονταν κατά πολύ των νομίμων. Υπήρχε συστηματική καθυστέρηση - πέραν του μηνός - στην καταβολή των αποδοχών τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ