Σε μια γενικόλογη κριτική, που άφηνε όμως στο απυρόβλητο τη βαθιά νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ κατά τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και που συνεχίζει να πρεσβεύει σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναλώθηκαν για δυο ολόκληρες μέρες κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια των εργασιών του εθνικού συμβουλίου του κόμματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου τόσο στην πρώτη του ομιλία, την Παρασκευή, όσο και στη δευτερολογία του, το Σάββατο, μπροστά στα μέλη του εθνικού συμβουλίου, εγκωμίασε το «τεράστιο έργο» των κυβερνήσεων του κόμματός του. Χωρίς να αναθεωρήσει ούτε στο ελάχιστο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε ότι όραμά του στη «νέα εποχή είναι η αναδιανομή των κοινωνικών πόρων»!
Μάλιστα, το Σάββατο, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα διαμορφώσει «μια νέα ισχυρή ταυτότητα, προοδευτική, σοσιαλιστική, σύγχρονη και δημοκρατική»... Την ίδια στιγμή, βέβαια, που μιλούσε για ...σοσιαλισμό υπεραμύνθηκε της νεοφιλελεύθερης διεύρυνσης, στην οποία προχώρησε προεκλογικά, αναφέροντας: «Η διεύρυνση θα μας δώσει μια δυνατότητα αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε το διάλογο και σε άλλες απόψεις».
Τη συγκεκριμένη άποψη έσπευσε να υιοθετήσει και ο πρώην γραμματέας και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε: «Δεν μπορούμε να χαρίσουμε τον πολιτικό φιλελευθερισμό στη συντηρητική παράταξη. Η σοσιαλδημοκρατική παράδοση πρέπει να παντρευτεί με τον πολιτικό φιλελευθερισμό».
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του εθνικού συμβουλίου τα μέλη του προχώρησαν σε ανάλυση των αιτιών που οδήγησαν στην ήττα και μεταξύ άλλων υποστήριξαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έλυσε τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Πολλοί ήταν αυτοί που απέδωσαν την ήττα στη «διεύρυνση» και άλλοι στην «τροπολογία Πάχτα». Επιμελώς, όμως, όλοι απέφυγαν να ασκήσουν ουσιαστική κριτική στην πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου, στη δευτερολογία του, προχωρώντας στην περιβόητη «αυτοκριτική», επέρριψε ...ευθύνες στη «μακρόχρονη κυβερνητική θητεία» του ΠΑΣΟΚ, στις «εσωτερικές συγκρούσεις», «στο κυνήγι των καρεκλών», γεγονότα τα οποία, όπως είπε, οδήγησαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη «μη επαφή με τον πολίτη». Ακόμα όμως και αυτή η δήθεν κριτική από τον Γ. Παπανδρέου έγινε για να «πείσει» τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει ν' αλλάξουν «για να είμαστε νικηφόροι»...
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνόδου του εθνικού συμβουλίου τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την έναρξη της προσυνεδριακής περιόδου για το συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη.
Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε «συστράτευση» ενόψει των ευρωεκλογών και συγχρόνως ανέφερε ότι «η διαδικασία των εκλογών συμπίπτει κατά ένα μέρος με την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου», ζήτησε δε την αξιοποίηση αυτής της περιόδου προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, το ΠΑΣΟΚ «να επανασυνδεθεί με το λαϊκό κίνημα, με τους πολίτες, σε αυτή τη διαδικασία».
Μπαίνοντας σε προεκλογική περίοδο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τις «οργανωτικές αλλαγές» που, όπως είπε, «απαιτούνται», έσπευσε να ...θυμηθεί τα λαϊκά κινήματα και τους πολίτες, για ευνόητους βέβαια ψηφοθηρικούς σκοπούς...