Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Εντείνει τις πιέσεις ο Γκ. Φερχόιγκεν

Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ενημέρωσε την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, κατά τη χτεσινή πρωινή συνεδρίαση.

Ο κ.Φερχόιγκεν, ο οποίος έφθασε στο Στρασβούργο, από την Ελβετία, είπε στους ευρωβουλευτές ότι η όλη διαδικασία στη Λουκέρνη τελείωσε χτες το πρωί. Κατά τη δική του άποψη «η διαδικασία δεν έχει αποτύχει». Εξήγησε ότι ήταν και παραμένει προτίμηση της Ενωσης να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος. Στην Ελβετία πλησιάσαμε πάρα πολύ σε αυτόν τον στόχο, είπε, κατά τις τελευταίες μέρες και η διαδικασία δεν έχει αποτύχει.

Εξήγησε ότι από την αρχή είχαν προβλεφτεί διαφορετικές λύσεις: Είτε η υπογραφή μιας συμφωνίας στην Ελβετία, είτε η υποβολή ενός τελικού σχεδίου από τον ΓΓ του ΟΗΕ, το οποίο θα τεθεί στις 24 Απριλίου σε δημοψήφισμα στις δύο κοινότητες της Κύπρου. Επιλέχθηκε, τελικά, η δεύτερη εναλλακτική λύση. Διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν όλοι οι συμμετέχοντες σε θέση να υπογράψουν επιτόπου μία συμφωνία. Θα πρέπει όμως να πω ότι σημειώθηκε πάρα πολύ μεγάλη προσέγγιση. Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει αυτήν τη στιγμή σ' ένα σημείο που χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, είπε ο κ. Φερχόιγκεν και τόνισε: «Απευθύνω έκκληση στις ηγεσίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να πείσουν τους λαούς τους ότι το υπάρχον σχέδιο είναι το καλύτερο και το πιο ισορροπημένο». «Η εναλλακτική λύση δεν είναι αυτό το σχέδιο ή κάποιο άλλο, είναι αυτό το σχέδιο ή καμία λύση. Δε θεωρώ ότι στο προσεχές μέλλον θα εμφανιστεί παρόμοια ευκαιρία για να λυθεί το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Φερχόιγκεν. Σε ό,τι αφορά στην προσαρμογή του «σχεδίου Ανάν» στο κοινοτικό δίκαιο, ο επίτροπος δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία, ώστε η προσαρμογή αυτή να γίνει χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο. «Είναι κοινός στόχος όλων των θεσμικών οργάνων να μην επιτρέψουμε μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και αυτό το επιτύχαμε», είπε και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι θα ήταν καλό, εάν και το ΕΚ εκφράσει σαφώς τη βούλησή του, ότι δηλαδή τα ενδιαφερόμενα μέλη θα πρέπει ν' αναγνωρίσουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Οτι πρέπει, δηλαδή, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή που είναι αποτέλεσμα πολύ επίπονων διαπραγματεύσεων».

Στο αίτημα των ευρωβουλευτών να έχουν λεπτομερή ενημέρωση για το τι ακριβώς συζητήθηκε στην Ελβετία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε διατεθειμένος να κάνει αυτήν την ενημέρωση, τονίζοντας παράλληλα ότι «το σχέδιο Ανάν δεν αλλάζει πλέον».

  • Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία έπαιξε «εποικοδομητικό ρόλο» στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ