Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΠΑΣΟΚ
Διαμορφώνουν κλίμα υπέρ του «σχεδίου Ανάν»

Σε κλίμα σαφώς υπέρ του «σχεδίου Ανάν» και της επίλυσης που αυτό προτείνει για το Κυπριακό, φαίνεται ότι κινείται το ΠΑΣΟΚ.

Σε χτεσινή ευρεία σύσκεψη στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου στα γραφεία στη Χαριλάου Τρικούπη, συζητήθηκε η επόμενη μέρα μετά τις εξελίξεις για το Κυπριακό στη Λουκέρνη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι: Κ. Σημίτης, Ακ. Τσοχατζόπουλος, Γ. Παπαντωνίου, Τ. Γιαννίτσης, Ευαγ. Βενιζέλος, Θ. Πάγκαλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Αν. Λοβέρδος, Ν. Αθανασάκης, Αν. Διαμαντοπούλου, Π. Μπεγλίτης και Χαρ. Μπαμπούκης.

Σ' αυτή τη σύσκεψη επιχειρήθηκε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να γίνει μια ανάλυση των... θετικών και των αρνητικών παραμέτρων του σχεδίου, αλλά, σύμφωνα με κύκλους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι η πλάστιγγα γέρνει ξεκάθαρα υπέρ της αποδοχής του «σχεδίου Ανάν» από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι μέσα στη σύσκεψη ακούστηκαν φράσεις όπως «όχι στην ισοπέδωση» και να «δούμε τι θα αποφέρει ένα αρνητικό δημοψήφισμα», οι οποίες ουσιαστικά φανερώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει πιέσεις και θα αξιοποιήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να «σπείρει» διλήμματα και να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της απαράδεκτης λύσης για το Κυπριακό που προτείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Παράλληλα, από το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί η δήλωση του Φερχόιγκεν, με την οποία έστειλε τελεσίγραφο, υποστηρίζοντας: «΄Η αυτό το σχέδιο ή καμία λύση».., μια εξέλιξη που η αξιωματική αντιπολίτευση τη χρεώνει στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Σε δήλωσή του, μετά το τέλος της σύσκεψης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Είναι μία σημαντική ώρα ευθύνης για όλους μας. Είχαμε μία πολύ ουσιαστική, σοβαρή και υπεύθυνη ανταλλαγή απόψεων σε ένα επίπεδο στελεχών που γνωρίζουμε και έχουμε ασχοληθεί με το θέμα του Κυπριακού. Διαμορφώνουμε μία εθνικά υπεύθυνη στάση στο ζήτημα, που ξεπερνάει όποιες κομματικές αντιπαραθέσεις ή διαχωρισμούς, διότι αυτή τη στιγμή πρέπει με νηφαλιότητα να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον του ελληνισμού».

Σήμερα στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου θα κάνει έναν απολογισμό των χειρισμών του ΠΑΣΟΚ για το Κυπριακό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα αποφύγει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα πριν από την κυβέρνηση...

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Ανδριανόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τηλεοπτικό σταθμό αργά χτες το βράδυ, ενώ αρχικά ξεκαθάρισε τις διαθέσεις του και τάχτηκε σαφώς υπέρ του σχεδίου, στη συνέχεια επιχείρησε να... αναδιπλωθεί, υποστηρίζοντας: «Δεν παίρνω θέση για κάτι που δεν έχω διαβάσει»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ