Μόνο 6.232 τόνοι μπορούν φέτος να πάνε στην παρέμβαση, ενώ από του χρόνου η ποσότητα πέφτει στους 4.500 τόνους και στη μισή τιμή
Τις ολέθριες επιπτώσεις των αποφάσεων που πάρθηκαν πέρσι στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ αρχίζουν να πληρώνουν από φέτος κιόλας οι ρυζοπαραγωγοί. Με απόφαση της αρμόδιας διαχειριστικής επιτροπής της ΕΕ, εξαφανίζεται πλέον στην πράξη η παρέμβαση, που προσέφερε μια ελάχιστη προστασία στο εισόδημα των ρυζοπαραγωγών. Παρέμβαση είναι ένας μηχανισμός όπου όταν οι τιμές αγοράς πέφτουν κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, τότε παρεμβαίνει η ΕΕ κι αγοράζει τις ποσότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί και στη συνέχεια τις εμπορεύεται η ίδια μέσω των μηχανισμών της. Ομως, τα τελευταία χρόνια η ΕΕ ξεκίνησε μια πολιτική απαξίωσης και κατάργησης αυτής της διαδικασίας σχεδόν σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, όπου ήταν καθιερωμένη η παρέμβαση.
Ετσι, στο ρύζι μπαίνει από σήμερα σε εφαρμογή ένα πενιχρό «πλαφόν» στις ποσότητες που μπορούν να πάνε την παρέμβαση, ενώ μέχρι πέρσι δεν υπήρχε κανένα όριο. Συγκεκριμένα, για την τρέχουσα τετράμηνη περίοδο από 1/4 μέχρι 31/7, επιτρέπεται να πάνε στην παρέμβαση μόνο 6.232 τόνοι για την Ελλάδα. Για του χρόνου τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αφού θα μπορούν να πηγαίνουν στην παρέμβαση μόνο 4.500 τόνοι. Οσο για την τιμή παρέμβασης για φέτος είναι 101,53 δρχ./κιλό (30 λεπτά), ενώ από του χρόνου και μέχρι νεωτέρας η τιμή παρέμβασης στο ρύζι θα είναι μόλις 51,11 δρχ./κιλό (15 λεπτά).
Με βάση τα όσα αποφασίστηκαν από την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, η παρέμβαση χωρίστηκε σε τρεις υποπεριόδους. Η πρώτη υποπερίοδος ξεκινά την 1η του Απρίλη και «χωράει» το μισό του πλαφόν παρέμβασης, δηλαδή 3.116 τόνοι. Οι σχετικές αιτήσεις πρέπει να γίνουν από 1 μέχρι 9 του Απρίλη. Η δεύτερη υποπερίοδος θα ξεκινάει από 1η του Μάη και αφορά στους υπόλοιπους 3.116 τόνους. Εδώ οι αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται από 10 έως 14 του Μάη. Η τρίτη υποπερίοδος, από Ιούνη και μετά, λέγεται κοινοτική υποπερίοδος κι εδώ θα «εξετάζεται» τι έχει μπει και τι περισσεύει σε κοινοτικό επίπεδο προκειμένου να γίνουν ξανά αιτήσεις για παρέμβαση, σε ποσοστό που δε θα ξεπερνάει το 40% του κοινοτικού πλαφόν, το οποίο για φέτος είναι 100.000 τόνοι και για του χρόνου 75.000 τόνοι.
Το ζήτημα βέβαια είναι πως η λειτουργία της παρέμβασης προσέφερε, όπως αναφέραμε, έστω και μια ελάχιστη προστασία στο εισόδημα των ρυζοπαραγωγών καθώς επίσης συγκρατούσε τις τιμές σε υποφερτά επίπεδα. Από φέτος κιόλας και πιο πολύ από του χρόνου, οι ρυζοπαραγωγοί χάνουν ένα «βοήθημα» και μένουν στο έλεος των νόμων της «ελεύθερης αγοράς». Για παράδειγμα, πέρσι πήγαν στην παρέμβαση 35.000 τόνοι, έστω και αρκετούς μήνες μετά τη συγκομιδή της παραγωγής. Φέτος, όπως λέγεται, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον να πάνε στην παρέμβαση 12.000 τόνοι περίπου, αλλά επιτρέπονται πλέον μόνο 3.116 τόνοι για τον Απρίλη και άλλοι τόσοι για το Μάη και μετά ό,τι δεήσουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν και οι υπόλοιποι κοινοτικοί εταίροι... Και φέτος μπορεί η τιμή παρέμβασης να είναι 101,53 δρχ./κιλό, ενώ οι τιμές μέχρι τώρα στην Ελλάδα κυμαίνονται βασικά από 81 μέχρι 86 δρχ./κιλό. Του χρόνου, που η τιμή παρέμβασης γίνεται 51,11 δρχ., ποιον ρυζοπαραγωγό συμφέρει και εξυπηρετεί η παρέμβαση και ποιος έμπορος θα πιέζεται να δώσει καλύτερες τιμές;...
Αυτό που φαίνεται είναι πως η Κομισιόν με τα τελευταία πεπραγμένα της στο ρύζι επιδιώκει να ικανοποιήσει τα «αιτήματα» μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, στο όνομα του ΠΟΕ, «δείχνει» ένα ακόμα χαρτί μείωσης της προστασίας της κοινοτικής παραγωγής... Οσο για τους ρυζοπαραγωγούς, το σίγουρο είναι ότι θα εξαναγκαστούν σε νέα μείωση του εισοδήματός τους και σε εγκατάλειψη της ρυζοκαλλιέργειας. Αν κι αυτό, ανεξαρτήτως τιμών και παρέμβασης, προβλέπεται ήδη από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και τον κανονισμό 1782/2003, όπου το νέο εθνικό στρεμματικό πλαφόν από 248.000 στρέμματα που ήταν, γίνεται 203.000 στρέμματα!