Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές δαπανών

Τη λογική της «καμένης γης» καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ στον οικονομικό τομέα, με προφανή στόχο να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι για τη μη ικανοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων προς διάφορες κοινωνικές κατηγορίες, αλλά το κυριότερο, να δικαιολογήσει την πολιτική της σκληρής λιτότητας στα δημόσια οικονομικά με περικοπές των κοινωνικών δαπανών και πιθανότατα αύξησης των φορολογικών εσόδων, για τη μείωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων.

Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός και οι τρεις υφυπουργοί (Δούκας, Ρεγκούζας, Φώλιας), όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Γ. Αλογοσκούφης έδωσε κατευθύνσεις στους υφυπουργούς του για συγκράτηση των δημόσιων δαπανών, αύξηση των δημόσιων εσόδων και επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί τη συνέχεια του αντίστοιχου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στον Απρίλη, η νέα κυβέρνηση προτίθεται να βγάλει στο σφυρί μέσω διάθεσης μετοχών στο Χρηματιστήριο, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ, ενώ για τη ΔΕΠΑ προτίθενται απλώς να ανεβάσουν το τίμημα της πώλησης του 35% των μετοχών της εταιρίας, σε ένα νέο κύκλο επαφών που θα επιδιώξουν να έχουν υποψήφιους αγοραστές, μεταξύ των οποίων και την ισπανική Gas Natural, με την οποία είχε έρθει σε συμφωνία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...

Για τα ΕΛΠΕ, η νέα κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει την παρουσία του ομίλου Λάτση, με την πώληση και νέου πακέτου μετοχών. Τέλος, η παράδοση της «Ολυμπιακής» σε ιδιώτες, είχε χαρακτηριστεί σαν θέμα άμεσης προτεραιότητας από τον υπουργό Οικονομίας, σε δηλώσεις που είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν, μετά την εμπλοκή που προέκυψε από την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους όρους πώλησης της εταιρίας, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στον τομέα αυτό φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης είναι να παραδώσει σε ιδιώτες ό,τι δεν πρόλαβε να ξεπουλήσει η προηγούμενη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ