Τρίτη 30 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Απλήρωτοι οι γυμναστές!

Χιλιάδες γυμναστές που απασχολούνται στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού των δήμων, παραμένουν επί δύο, σχεδόν, χρόνια απλήρωτοι, καθώς η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν αποδίδει τα κονδύλια που απαιτούνται για την πληρωμή τους! Εργαζόμενοι με ειδίκευση και διάθεση για σκληρή δουλιά και ουσιαστική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο - προπονούν παιδιά, αθλούν ηλικιωμένους, φέρνουν σ' επαφή με την άθληση και βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ. - αντιμετωπίζονται από τους αρμόδιους της πολιτείας σαν αποπαίδια. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα μας διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα έπρεπε να δείχνει περισσότερη ευαισθησία και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μαζικό αθλητισμό και τους ανθρώπους που τον υπηρετούν.

Δυστυχώς, εν προκειμένω, έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία προκλητικής κρατικής αδιαφορίας που συνεχίζεται και μετά την κυβερνητική εναλλαγή. Το αρμόδιο υφυπουργείο Αθλητισμού στεκόταν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να στέκεται, σήμερα επί κυβέρνησης ΝΔ, εκνευριστικά αδιάφορο και κυνικά ανάλγητο μπροστά στο γεγονός ότι με δική του υπαιτιότητα, χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οξύτατο οικονομικό πρόβλημα.

Πρόκειται, όμως και για μια ιστορία μεγίστης πολιτικής απατεωνιάς, καθώς ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης, επιχείρησε να εντάξει κι αυτό το πρόβλημα στην απεγνωσμένη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διατηρηθεί στην κυβερνητική εξουσία. Προς τούτο, στη διάρκεια της περασμένης προεκλογικής περιόδου, υποσχέθηκε, πάμπολλες φορές, ότι θα καταβληθούν αμέσως τα κονδύλια για την πληρωμή των γυμναστών που απασχολούνται στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού των δήμων. Βεβαίως, κι αυτές οι υποσχέσεις - όπως κι εκείνες που έδωσε για λύση του προβλήματος χρηματοδότησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων - δεν τηρήθηκαν προεκλογικά και ίσως να ήταν κι αυτός ένας από τους πολλούς λόγους που το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές.

Η νέα ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού έχει υποχρέωση ν' ασχοληθεί αμέσως με το πρόβλημα και να δώσει λύση, χορηγώντας τα κονδύλια για την πληρωμή των γυμναστών. Ταυτόχρονα, πρέπει να ικανοποιήσει και τ' άλλα δίκαια αιτήματά τους όπως π.χ. ν' αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία για το διορισμό τους ο χρόνος ενασχόλησής τους στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού των δήμων, να πληρώνονται κανονικά τα δώρα και τα επιδόματα που παίρνουν οι άλλοι εργαζόμενοι κ.ά.

Φυσικά ευθύνη για το «τρενάρισμα» του προβλήματος φέρουν και οι δήμοι. Οι Δημοτικές Αρχές αρκούνται απλώς στην αναγνώριση του προβλήματος χωρίς να προχωρούν σε καμιά ουσιαστική ενέργεια προς την κατεύθυνση επίλυσής του. Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έχει χορηγήσει στους δήμους ούτε τα κονδύλια που αυτοί πληρώνουν από το ταμείο τους για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των γυμναστών στο ΙΚΑ.

Τα μεγάλα λόγια, λοιπόν, που ακούμε για την Ολυμπιάδα από τους αρμόδιους της κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν καμία αξία, όταν δε συνοδεύονται από έργα για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Διότι η άθληση είναι λαϊκό δικαίωμα κι όχι προνόμιο λίγων πρωταθλητών, ούτε εμπόρευμα προς κατανάλωση...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ