Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ξεκίνησε η φλόγα της «Coca - Cola»

Με τις γνωστές αναφορές και ρητορείες στο «αρχαίο πνεύμα αθάνατο», με τρισευτυχισμένους τους υψηλούς «χορηγούς», με πρώτη την «Coca - Cola», πραγματοποιήθηκε ανήμερα της 25ης Μάρτη η τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας, που αποτελεί την εναρκτήρια διαδικασία για Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, το φετινό Αύγουστο.

Η συγκεκριμένη τελετή, που υπενθυμίζουμε αναβίωσε στην Ολυμπιάδα του 1936 μετά από πρόταση του διαβόητου υπουργού προπαγάνδας του Χίτλερ, Γκέμπελς, αξιοποιήθηκε για να περάσει μέσω των τηλεοράσεων η εικόνα της χώρας μας ανά τον κόσμο και η λεγόμενη προώθηση των ολυμπιακών αξιών. Βέβαια, η σημερινή εικόνα των αγώνων, που έχουν εμπορευματοποιηθεί πλήρως και στους οποίους κουμάντο κάνουν οι πολυεθνικές, καμιά σχέση δεν έχει με την ευγενή άμιλλα και το συναγωνισμό που προσφέρει ο αθλητισμός. Αλλωστε το γεγονός ότι και τη λαμπαδηδρομία σπονσοράρουν μεγάλες πολυεθνικές και δεδομένου πως η αγορά της δάδας (για όποιον το επιθυμεί) της μεταφοράς της φλόγας στοιχίζει 300 ευρώ, είναι αποκαλυπτικά του όλου εγχειρήματος.

Σε ό,τι αφορά την προχτεσινή διαδικασία της τελετής, στις 12 το μεσημέρι παρουσία επίσημων, «αθανάτων» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής η φλόγα άναψε στα χέρια της πρωθιέρειας Θάλειας Προκοπίου και μετά από ένα σύντομο τελετουργικό παραδόθηκε στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον ακοντιστή Κώστα Γκατσιούδη, αρχίζοντας το παγκόσμιο ταξίδι της. Ακολούθησαν άλλοι διάσημοι αθλητές, ανάμεσά τους και ο μεγάλος επικοντιστής Σεργκέι Μπούμπκα, πολλοί ανώνυμοι, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Πελοποννήσου. Στις δηλώσεις των παραγόντων, όπως αυτή της προέδρου του «ΑΘΗΝΑ 2004» Γιάννας Αγγελοπούλου ή του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις σχετικά με την καθυστέρηση των έργων και παράλληλα να δοθεί το μήνυμα αισιοδοξίας ότι την κρίσιμη ώρα θα είναι όλα έτοιμα. Πάντως αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι οργανωτές της τελετής ξέχασαν (!!!) να καλέσουν τα μέλη του Συλλόγου Παραολυμπιακών Αθλητών. Κάτι, που ανάγκασε τον πρόεδρο της ΕΟΕ, Λάμπη Νικολάου, να ζητήσει συγνώμη.

Πάντως η προβολή της όλης διαδικασίας προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον πλήθους κόσμου, που με κάθε τρόπο ήθελαν να φτάσουν στο αρχαίο θέατρο, προσπερνώντας τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Πολλοί, μάλιστα, πέρασαν από το ποτάμι και τα χωράφια για να συντομεύσουν την είσοδό τους στο αρχαίο στάδιο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ