Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
«Κοινή εμπορική επιχείρηση»

Παρέμβαση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ

Eurokinissi

Να αλλάξει τώρα η χωροθέτηση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης για να διασωθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Μακρυγιάννη ζητά το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ σε ανακοίνωσή του, μετά τη δήλωση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ ότι το μουσείο θα χτιστεί εκεί.

Το Τμήμα εκτιμά πως η κατάσταση έχει διαμορφωθεί «δραματικά με τρία σημεία που προσβάλλουν την Ακρόπολη και την αθηναϊκή ιστορία». Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «προωθείται η οικοδόμηση ενός υπερμεγέθους όγκου και μάλιστα αμφιβόλου αρχιτεκτονικής αξίας σε αντιπαράθεση με τον Βράχο της Ακρόπολης, ο οποίος (σ.σ κτιριακός όγκος) θα δεσπόζει στη θέαση της Ακρόπολης από την Αθήνα και αντίστροφα». Προσθέτουν ότι η πρόβλεψη στο χώρο μουσείου, εστιατορίων και άλλων καταστημάτων έκτασης 1.000 τ.μ. «δε συνάδουν με τη σοβαρότητα ενός μουσείου τέτοιας παγκόσμιας ακτινοβολίας, αλλά με μια κοινή εμπορική επιχείρηση».

Το δεύτερο σημείο που αναφέρει το Τμήμα είναι η καταστροφή της βυζαντινής συνοικίας των Αθηνών, που αποκαλύφθηκε από τις ανασκαφές με την κατασκευή τριών υπόγειων πάρκινγκ, αλλά και με τα υποστυλώματα διαμέτρου από 3,5-1,20 μ. μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και με τις πλάγιες πασσαλοπήξεις και αντιστηρίξεις. Τέλος, «εξαφανίζεται πίσω από τον όγκο του νέου μουσείου και συνθλίβεται από αυτόν το ιστορικό και κηρυγμένο ως προστατευόμενο μνημείο κτίριο Βάιλερ».

Τμήμα αναφέρεται και στις αντιδράσεις των επιστημονικών φορέων και επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην καταστροφή του Μακρυγιάννη και χαρακτηρίζει «ευτελές ιδεολόγημα» την «απειλή» ότι το σταμάτημα της ανέγερσης του ΝΜΑ θα «σημάνει» τη μη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς. Πρώτον, γιατί ουδέποτε οι Βρετανοί συνέδεσαν αυτά τα δύο, δεύτερον γιατί έτσι κι αλλιώς το μουσείο δε θα είναι έτοιμο στους Αγώνες και τρίτον γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Τέλος, καλεί τους αρμόδιους να μη «συγκαλύπτουν την καταστροφή της ιστορικής Αθήνας για ανεξήγητους λόγους» και να βρεθεί άλλος, σωστός τόπος και το σωστό μέγεθος για το ΝΜΑ και να αποκατασταθεί ο αρχαιολογικός χώρος του Μακρυγιάννη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ