Τετάρτη 24 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει προκλητικά και απειλεί το Ισραήλ
  • Εκρηκτική ηρεμία στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ στην πόλη της Γάζας εκλέχτηκε η νέα ηγεσία της «Χαμάς»
  • Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Ισραήλ, του οποίου η ηγεσία διακηρύττει ότι θα συνεχίσει την «πολιτική εξόντωσης»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εκρηκτική ηρεμία επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη, όπου συνεχίζεται το τριήμερο πένθος για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς» Σέικ Αχμάντ Γιασίν. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν, και χτες, στις κηδείες των υπολοίπων θυμάτων της ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης της Δευτέρας, ενώ ανάλογες διαδηλώσεις καταδίκης της δολοφονίας Γιασίν έγιναν σε αρκετές αραβικές χώρες. Η ισραηλινή ηγεσία, ενθαρρημένη και από την ολόπλευρη κάλυψη που της παρείχε η Ουάσιγκτον, επέμεινε στις προκλήσεις αποφασίζοντας ότι όλα τα ηγετικά στελέχη της «Χαμάς» είναι στόχος των ισραηλινών δυνάμεων, το συντομότερο δυνατό, πριν καν η οργάνωση προχωρήσει σε αντίποινα.

«Η "Χαμάς" είναι στρατηγικός εχθρός του Ισραήλ και κατά συνέπεια θα καταστραφεί ολοσχερώς» δήλωνε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας. Ο Μοφάζ φέρεται να προήδρευσε συνεδρίασης ασφαλείας στην οποία αποφασίστηκε, αργά χτες, να δολοφονηθεί το σύνολο της ηγεσίας της «Χαμάς», πριν καν η οργάνωση αντιδράσει. Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, δήλωνε με νόημα ότι «προφανώς ορισμένοι άλλοι, όπως ο Γιάσερ Αραφάτ και ο Σέικ Νασράλαχ της "Χεζμπολάχ", πήραν το μήνυμα».

Με τις επιλογές αυτές φέρονται να διαφωνούν τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από το κόμμα Σινούι και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Σιμόν Πέρες. Αντίθετα, ο πρώην πρωθυπουργός Μπαράκ επικρότησε τη δολοφονία Γιασίν. Διαφωνίες διατύπωσε και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Σιν Μπετ, Αβι Ντίχτερ, ο οποίος υποστήριξε ότι θα έπρεπε να υπάρξει μια συγχρονισμένη επιχείρηση εξόντωσης όλων των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης και να μην προηγηθεί η δολοφονία Γιασίν! Με τη δολοφονία Γιασίν συμφωνεί και το 60% των Ισραηλινών.

Το σίγουρο είναι ότι σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Φρουρούνται ασφυκτικά στάσεις λεωφορείων και πολυκαταστήματα, ενώ έχει επιβληθεί ασφυκτικός αποκλεισμός στα παλαιστινιακά εδάφη. Τα μέτρα αναμένεται να διατηρηθούν για ημέρες. Ενισχυμένη είναι η ασφάλεια και στις ισραηλινές διπλωματικές αποστολές ανά τον κόσμο.

Οργή, πένθος και απειλές

Χτες, στην πόλη της Γάζας, τα συλλυπητήριά του διατύπωσε στη χήρα του Γιασίν αυτοπροσώπως και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, ενώ τα μέλη της «Χαμάς», με μυστική ψηφοφορία, ανέδειξαν τη νέα ηγεσία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τη διοίκηση της «Χαμάς» στη Γάζα αναλαμβάνει ο, μέχρι πρότινος, πολιτικός εκπρόσωπος, Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι, ενώ τη συνολική πολιτική ηγεσία διατηρεί ο Κχαλέντ Μασχάλ που βρίσκεται εκτός παλαιστινιακών εδαφών. Αναμφιβόλως, κανείς από τους δύο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον Γιασίν ως θρησκευτικό σύμβολο, εξ ου και η διάσπαση των εξουσιών. Ο Ραντίσι, στην πρώτη του ομιλία, τόνισε ότι «θα ενισχυθεί η ενότητα των αντιστασιακών οργανώσεων και δε θα παραδοθούμε ποτέ».

Μιλώντας σε χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν εκδίκηση για το θάνατο του Γιασίν, στην Τρίπολη του Λιβάνου, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς», Μοχάμαντ Ναζάλ, μίλησε για «εκδίκηση εντός και εκτός Ισραήλ». Ολοι, όμως, οι ηγέτες της οργάνωσης απέφυγαν επισταμένα να σχολιάσουν την ανακοίνωση της οργάνωσης «Αμπού Χαφς αλ Μάσρι», που διατείνεται ότι συνδέεται με την «αλ Κάιντα» και ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων στη Μαδρίτη, όπου γίνεται, επίσης, λόγος για εκδίκηση. Διαδηλώσεις οργής για τη δολοφονία Γιασίν έγιναν στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στο Μπαχρέιν, στην Τουρκία και στο Ιράκ.

Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν 300 μέτρα μέσα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τα ξημερώματα, και παραμένουν εκεί μετά από τις αλλεπάλληλες εκτοξεύσεις ρουκετών τύπου «Κασάμ» από εκείνο το σημείο.

Ανησυχίες

«Παράνομη και βλακώδη» χαρακτήρισε τη δολοφονία Γιασίν ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρις Πάτεν, συμπληρώνοντας ότι μοναδική απάντηση στην τρομοκρατία είναι η επίτευξη κάποιας προόδου στην ειρήνη. Ο ευρωπαϊκός Τύπος, στην πλειοψηφία του, εκτιμά ότι ο Γιασίν θα αποδειχθεί πιο επικίνδυνος νεκρός παρά ζωντανός, ενώ αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ήταν ο μοναδικός που μπορούσε αποτελεσματικά να ελέγξει το σύνολο της «Χαμάς».

Από την πλευρά της, η Μόσχα τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας έτσι ώστε να υιοθετηθεί μια «ξεκάθαρα αρνητική στάση απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες». Μια πρώτη απόπειρα, πάντως, που έγινε χτες, με ψήφισμα που κατέθεσε η Αλγερία, απέτυχε καθώς η Ουάσιγκτον διαφώνησε με το «έντονα καταδικαστικό λόγο που εμπεριείχε σε βάρος του Ισραήλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ