Associated Press |
Βρετανός των κατοχικών δυνάμεων έχει δεχτεί μολότοφ στο κεφάλι |
Στόχος αλλεπάλληλων επιθέσεων έγιναν, χτες, ιρακινές αστυνομικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται από τους κατακτητές σε διάφορες πόλεις του Ιράκ. Ο συνολικός απολογισμός είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ημερών για τη «νέα» ιρακινή αστυνομία: 11 νεκροί και αρκετοί τραυματίες. Η κλιμακούμενη ένταση που παρατηρείται στο Ιράκ οδήγησε, χτες, και την αυστραλιανή ηγεσία να διατυπώσει ορισμένες ανησυχίες και να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης των δυνάμεών της από τη δύναμη κατοχής, αμέσως μετά τη διαδικασία «μεταβίβασης» της εξουσίας στους Ιρακινούς.
Τουλάχιστον 9 Ιρακινοί εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν, χτες, από πυρά αγνώστων, ενώ μετέβαιναν με μικρό λεωφορείο σε στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Χίλα. Από την επίθεση επιβίωσαν μόνο 2 αστυνομικοί και αυτοί τραυματίες. Λίγο νωρίτερα, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί (αδέλφια) σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων έξω από το τμήμα τους, στο Κιρκούκ, και άλλοι 2 τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων. Επίθεση με όλμους έγινε και εναντίον ιρακινής στρατιωτικής βάσης στη Μοσούλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άμαχοι Ιρακινοί περαστικοί και να τραυματιστούν άλλοι 6. Στην ίδια πόλη ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκε και 1 Αμερικανός στρατιώτης «εκτός μάχης», χωρίς να διευκρινίζονται οι συνθήκες θανάτου του.
Στο μεταξύ, γενική απεργία πραγματοποιήθηκε, χτες, στη Φαλούτζα στη μνήμη του δολοφονημένου πνευματικού ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Χαμάς», Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν. Καταστήματα, σχολεία και υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Διαδήλωση στη μνήμη του Σεΐκ Γιασίν οργανώθηκε στο Ραμάντι. Οι διαδηλωτές πλησίασαν το κεντρικό κτίριο της ιρακινής αστυνομίας και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, που αναγκάστηκαν να διαλύσουν το πλήθος χρησιμοποιώντας αληθινά πυρά. Οι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες και κατηγόρησαν, εκτός από το Ισραήλ, και τις ΗΠΑ για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς». Από τις συγκρούσεις, στις οποίες απέφυγαν επισταμένα να συμμετάσχουν οι Αμερικανοί στρατιώτες που ήταν παρόντες, τραυματίστηκαν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και 3 διαδηλωτές.
Η κατοχική διοίκηση, από την πλευρά της, αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι απελευθερώθηκαν 494 «κρατούμενοι ασφαλείας», τα τελευταία δύο 24ωρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, υπάρχουν άλλοι 4.500-6.000 κρατούμενοι «ασφαλείας», ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 8.000. Ως «κρατουμένους ασφαλείας», οι κατοχικές δυνάμεις ονομάζουν, κατά τα ισραηλινά πρότυπα, Ιρακινούς που συλλαμβάνονται, χωρίς προφανή λόγο και κρατούνται χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία για αρκετούς μήνες, με την υπόνοια ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αντικατοχικές επιθέσεις.