Πέμπτη 18 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Περιφερειακή ρήξη στην Καραϊβική

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.-

Βαθαίνει η περιφερειακή ρήξη στην Καραϊβική, μετά την ανατροπή του Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, καθώς αμφότερες Βενεζουέλα και Τζαμάικα δεν αναγνωρίζουν τη νέα κυβέρνηση.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη στάση της Τζαμάικα, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού ο Αριστίντ βρίσκεται στο Κίνγκστον, ενώ ο πρωθυπουργός Π. Τζ. Πάτερσον δήλωσε ότι η στάση, τόσο της Τζαμάικα, όσο και των άλλων χωρών θα εξαρτηθεί και από τη Συνεδρίαση της Caricom την επόμενη βδομάδα. Κατά το BBC, η απάντηση ήταν η ανακοίνωση εκ μέρους του προσωρινού πρωθυπουργού της Αϊτής περί αναστολής των διπλωματικών δεσμών της χώρας με την Τζαμάικα, λόγω της απόφασής της να φιλοξενήσει τον Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, ενώ και οι ΗΠΑ εκδήλωσαν την έντονη δυσφορία τους και την αντίθεσή τους στην κίνηση αυτή της Τζαμάικα.

«Δεν αναγνωρίζουμε τη νέα κυβέρνηση της Αϊτής. Ο Πρόεδρος της Αϊτής ονομάζεται Ζαν Μπερτράν Αριστίντ και έχει εκλεγεί με συντριπτικό ποσοστό από το λαό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, και πρόσθεσε ότι προτίθεται να παραχωρήσει άσυλο στον Αριστίντ, ο οποίος, για άλλη μια φορά, επανέλαβε ότι έπεσε θύμα απαγωγής από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, που - όπως καταγγέλλει - επέτρεψαν να εκδηλωθεί πραξικόπημα εναντίον του. Ο Ούγο Τσάβες σημείωσε πως στηρίζει τον ισχυρισμό του Ζαν Μπερτράν Αριστίντ ότι παραμένει ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος της Αϊτής και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση υπό τον Ζεράρ Λατορτί.

Στο μεταξύ, στην ίδια την Αϊτή, ο Λατορτί ανακοίνωσε το σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος 13 ατόμων, εκ των οποίων τρεις γυναίκες. Εννοείται ότι έχουν αποκλειστεί όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση Αριστίντ, ενώ στη σύνθεσή της υπάρχουν τεχνοκράτες, αλλά και ο πρώην στρατηγός και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Εράρ Αμπραάμ, 63 ετών, πρώην αρχηγός του Αρχηγείου Στρατού, ο οποίος είχε μετεκπαιδευτεί στις ΗΠΑ. Στο νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών τοποθετήθηκε ο 70χρονος Ανρί Μπαζέν, που ήταν και στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις στην Αϊτή καταγγελίας της κατοχής και απαίτησης επιστροφής του Αριστίντ συνεχίζονται, όπως και οι ταραχές. Εξ ου και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακ Κλέλαν ότι η τάχιστη επιστροφή του στην περιοχή «σίγουρα δε συμβάλλει στην προώθηση της δημοκρατίας και της σταθερότητας στην Αϊτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ