Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Προθέρμανση για διεύρυνση της εμπορευματοποίησης

Δε λειτουργούν 150 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού
Δε λειτουργούν 150 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού
Μέσα στον πονοκέφαλο για την υγειονομική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων η κυβέρνηση της ΝΔ προθερμαίνεται για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επικαλούμενη πραγματικά προβλήματα και παρακάμπτοντας τις αιτίες που τα προκάλεσαν, προετοιμάζεται, όπως αρχίζει να διαφαίνεται απ' τις νύξεις που κάνουν δημοσίως στελέχη τους, για τη συνέχεια των ιδιωτικοποιήσεων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια.

Ετσι χτες ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Πλάνετ 99,5», υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση της παραοικονομίας θα αντιμετωπιστεί με την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων. «Το φακελάκι, είπε ο Θ. Γιαννόπουλος, θα λυθεί μόνο όταν θα κοστολογηθεί η ιατρική πράξη. Δηλαδή, τα ασφαλιστικά ταμεία θα κοστολογήσουμε τις ιατρικές πράξεις, όπως είναι και στην προγραμματική μας δέσμευση, για να ξέρει και ο Ελληνας πολίτης το ασφαλιστικό ταμείο τι δίνει, τι έχει και ο πολίτης θα ενημερωθεί πάνω σε αυτά τα θέματα».

Θυμίζουμε ότι αυτή την «προγραμματική δέσμευση της ΝΔ» δεν πρόκαμε να ολοκληρώσει η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς άφησε υπό μελέτη την κοστολόγηση 2.500 ιατρικών πράξεων απ' το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Στο ίδιο πνεύμα της εκχώρησης υπηρεσιών εντάσσεται και η αντιμετώπιση των ελλείψεων κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με τη σύναψη συμβάσεων με τις επιχειρήσεις υγείας. Αντί, λοιπόν, να τεθούν σε λειτουργία τα κλειστά κρεβάτια με την άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, τα κρεβάτια «θα τα αναζητήσουμε μέσω των συμβάσεων», όπως είπε ο Θ. Γιαννόπουλος. «Οικονομοτεχνικά μπορώ να σας πω ότι το ίδιο και λιγότερο θα στοιχίζει το κάθε κρεβάτι» πρόσθεσε ο Θ. Γιαννόπουλος.

Ο υφυπουργός Υγείας δε διευκρίνισε αν στην οικονομοτεχνική προσέγγιση αναφέρεται στο νοσήλιο των ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές που διαμορφώνεται με όρους αγοράς - και ξεπερνά τα 1.700 ευρώ τη μέρα - ή στο νοσήλιο των ασφαλιστικών ταμείων για τα δημόσια νοσοκομεία που για τις ΜΕΘ είναι 188 ευρώ.

Σήμερα δε χρησιμοποιούνται 150 απ' τα 600 συνολικά κρεβάτια ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα ο Θ. Γιαννόπουλος ανέφερε χτες ότι είναι κλειστά 15-20 κρεβάτια στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στα νοσοκομεία της Ρόδου, των Σερρών, της Ξάνθης...

Και το αντίβαρο

Ως αντίβαρο αυτών των προσανατολισμών, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να παρουσιάσει την άμεση αποκατάσταση της προηγούμενης μορφής των νοσοκομείων ως Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Οσον αφορά την κατάργηση των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) - όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η ΝΔ - το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την υπαγωγή τους ως Διευθύνσεις στις Περιφέρειες. Η ρύθμιση αυτή θα συνδυαστεί με αντίστοιχη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τις περιφέρειες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ