Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Δηλώσεις υποταγής και εμπαιγμού

Τα διαπιστευτήρια της υποταγής τους στην αντεργατική πολιτική έδωσε και σ' αυτή την κυβέρνηση η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) - στη χτεσινή συνάντηση μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου. Οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων δεν αποδοκίμασαν ούτε για μια στιγμή πτυχές της αντεργατικής πολιτικής όπως γενίκευση μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, αντιασφαλιστικοί νόμοι κ.ά.

Από τη μεριά του, ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, έβαλε ξεκάθαρα το ζήτημα της αύξησης των μισθών των εργαζομένων στα 1.100 ευρώ, της κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της άμεσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων στο Δημόσιο, της κατάργησης του νόμου που απαγορεύει την ύπαρξη Συλλογικών Διαπραγματεύσεων για τα οικονομικά αιτήματα των εργαζομένων κ.ά.

Η τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών στα παραπάνω ζητήματα έδειξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παραλαμβάνει «επιτυχώς» τη σκυτάλη της αντεργατικής πολιτικής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για τις οικονομικές διεκδικήσεις παρέπεμψε στο «οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης» ενώ για το ασφαλιστικό δεν άρθρωσε λέξη.

Για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα προωθήσει νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα προσαρμόσει την ελληνική νομοθεσία στην κοινοτική οδηγία 1999/70, η οποία υποτίθεται ότι οδηγεί στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ομως το ίδιο το κείμενο της κοινοτικής οδηγίας όχι μόνο δεν υποχρεώνει στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αλλά επιβάλλει τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας και των δουλεμπορικών γραφείων ενοικίασης εργαζομένων. Την οδηγία αυτή με επιμονή υπερασπίζονται οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις και κυρίως αυτή της Αυτόνομης Παρέμβασης. Η αντεργατική κατεύθυνση της κοινοτικής οδηγίας επιβεβαιώνεται και από το περιεχόμενο του σχεδιαζόμενου Προεδρικού Διατάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει όχι τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων αλλά τη μοριοδότησή τους με βάση το χρόνο προϋπηρεσίας στο Δημόσιο ώστε σε μελλοντικούς διαγωνισμούς να αποκτήσουν κάποιο υποτιθέμενο προβάδισμα. Τέλος, ο υπουργός απέρριψε την ύπαρξη ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων επικαλούμενος διατάξεις του Συντάγματος που το κόμμα του και η πρώην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο(2012-08-29 00:00:00.0)
Μονιμοποίηση και σταθερή εργασία ζητά το ΠΑΜΕ(2010-10-15 00:00:00.0)
Για τους συμβασιούχους(2004-10-16 00:00:00.0)
Την Πέμπτη η απεργία(2004-07-20 00:00:00.0)
Ρεσιτάλ κοροϊδίας και απανθρωπιάς(2004-03-18 00:00:00.0)
Αύριο η έναρξη των 24ωρων απεργιών(2002-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ