ΗΠΑ και ΕΕ, όπως δηλώνουν - ανοιχτά και ξεδιάντροπα πλέον - θιασώτες της προωθούμενης «επίλυσης»
Μετά τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο, τώρα και ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ, είπε πως είναι δύσκολο οι Ελληνοκύπριοι να πουν «όχι» στο προωθούμενο δημοψήφισμα για επίλυση του Κυπριακού, με βάση το αμερικανόπνευστο σχέδιο Ανάν.
Συγκεκριμένα, μιλώντας ο Χάνεϊ στο «CNN Turk», είπε ότι αν οι Ελληνοκύπριοι πουν «όχι», θα βρουν απέναντί τους την ΕΕ, η οποία θα απαιτεί τη διενέργεια δημοψηφισμάτων μέχρι να προκύψει το «ναι». Η Λευκωσία παρακολουθεί ανήσυχη τις συνεχόμενες αυτές δηλώσεις. Μάλιστα, χτες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, προέβη σε επίσημο διάβημα στη βρετανική κυβέρνηση, για τις πρόσφατες δηλώσεις Στρο (ότι οι Ελληνοκύπριοι δε θα εκπροσωπούν όλο το νησί αν ψηφίσουν «όχι» στο - προβλεπόμενο από το σχέδιο Ανάν - δημοψήφισμα της 21ης του Απρίλη. Οτι ένα «όχι» από τους Ελληνοκυπρίους και ένα «ναι» από τους Τουρκοκυπρίους θα μπορούσε να βλάψει τον αγώνα των Ελληνοκυπρίων. Και ότι «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά καταστεί μέλος της ΕΕ υπό αυτές τις συνθήκες, τότε οι Ελληνοκύπριοι θα εκπροσωπούν μόνο το νότιο τμήμα της νήσου διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εκ των πραγμάτων διχοτόμηση της Κύπρου»).
Ομως, τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολλά. Ετσι, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, υποστήριξε ότι το σχέδιο Ανάν είναι καλό για την Κύπρο και δίνει ελπίδα για το μέλλον σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα είναι εκεί προκειμένου να βοηθήσουν στην εξεύρεση συμφωνίας. Επισήμανε ότι το σχέδιο είναι επίσης αποδεκτό από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας. Δήλωσε ότι ο λόγος της πρόσφατης επίσκεψης του Τόμας Γουέστον (ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό) στην Κύπρο ήταν να υποβοηθήσει τις συνομιλίες. Από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου των προηγούμενων ημερών προέκυψε ότι ο Γουέστον συζήτησε με τους Τούρκους αξιωματούχους ακόμα και την άρση του εμπάργκο που ισχύει για το ψευδοκράτος.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αφόρητης πίεσης που άσκησε η ελληνική κυβέρνηση στην ελληνοκυπριακή, να προχωρήσει σε τούτες τις διαπραγματεύσεις. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χαράς που έκαναν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ όταν πρωτοδημοσιοποιήθηκε το σχέδιο Ανάν, παραπλανώντας Ελληνες και Κυπρίους για το πού οδηγείται το νησί και οι άνθρωποί του.
Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, και ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, είχαν τη δέκατη συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, υπό την επίβλεψη του ειδικού συμβούλου του Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο. Ο επιβλέπων προετοίμασε ένα έγγραφο τεσσάρων παραγράφων, στο οποίο αναγράφονται οι θέσεις των δύο πλευρών και ζήτησε η κάθε πλευρά να το αξιολογήσει μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησής του την Πέμπτη.
Μετά τη συνάντηση, ο Ντενκτάς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων είναι «να πάρουν όλη την Κύπρο». Ομως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η κατοχική ηγεσία υπέβαλε χτες «παράξενες εισηγήσεις, όπως ότι κανένας δεν πρέπει να μετακινηθεί προτού βρεθεί άλλος τόπος για την εγκατάστασή του, προτού βρεθεί άλλη ικανοποιητική απασχόληση και ότι μάλιστα όλοι οι εκτοπισμένοι από το 1963 θα πρέπει να παραμείνουν».
Βέβαια, ο Ντενκτάς, σκληραίνοντας ακόμα περισσότερο τη στάση του, προειδοποίησε πως εάν απορριφθούν οι αξιώσεις του θα αποσυρθεί από τις συνομιλίες και θα καλέσει τους Τουρκοκύπριους να μην αποδεχτούν στο πλαίσιο δημοψηφίσματος τη συμφωνία. Μεταξύ άλλων ζητά την αναγνώριση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος. Μάλιστα, δηλώνει «χαρούμενος και ηθικά ενισχυμένος» από τις «πολύ ικανοποιητικές» - όπως τις χαρακτηρίζει - επαφές που είχε πρόσφατα με την τουρκική κυβέρνηση.
Και πώς να μη νιώθει ενισχυμένος ο κατοχικός ηγέτης; Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι δεν είναι δυνατόν να παραβλεφτούν τα συμφέροντα του ψευδοκράτους και της Τουρκίας στο νησί. Επισήμανε ότι ο Ντενκτάς είναι από την αρχή μέσα στη διαδικασία των συνομιλιών και άρα οπωσδήποτε πρέπει να συνεχιστούν παρουσία του. Ανέφερε ότι τη Βόρεια Κύπρο - όπως αποκάλεσε τα Κατεχόμενα - πρέπει να την αναγνωρίσει όλος ο κόσμος και όχι μόνο η Τουρκία και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η διζωνικότητα και οι εγγυήσεις. Ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει επιδείξει καλή πρόθεση και ότι προσπαθεί να μεταφέρει το θέμα στο μέλλον.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει «προσπάθεια έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία τάξη η οποία θα εξασφαλίζει την από κοινού διαβίωση των δύο κοινοτήτων, λαμβανομένων υπόψη των πραγματικοτήτων στο νησί». Τις θέσεις αυτές αναμένεται να επαναλάβουν και στον Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος βρίσκεται από χτες το απόγευμα στην Αγκυρα, για «προώθηση» των συνομιλιών.