ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάρτη 2004
Σελ. /32
Σήμερα ψηφίζουμε

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν πάμε στην κάλπη

Εφτασε η μέρα της κάλπης και όσοι αμετανόητα αναβλητικοί δεν έχουν φροντίσει να μάθουν ή να ενημερωθούν πού ψηφίζουν, θα πρέπει να σπεύσουν στον οικείο δήμο, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ή να τηλεφωνήσουν στο 1564.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι περίπου 545.000 νέοι ψηφοφόροι, ώστε να μάθουν πού ψηφίζουν. Επίσης, οι ετεροδημότες που έκαναν χρήση της δυνατότητας να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, καθώς υπάρχουν 7.427 που θα πρέπει τελικά να μεταβούν στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επειδή δε συμπληρώνεται ο αριθμός των 40 ψηφοφόρων από μια ευρύτερη εκλογική περιφέρεια, ώστε να συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών. Οι δε παραλειφθέντες από τους εκλογικούς καταλόγους - τους οποίους το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά σε περίπου 3.000 - μπορούν και σήμερα να προσέλθουν στον οικείο δήμο, από τον οποίο θα εφοδιαστούν με μια υπεύθυνη δήλωση ότι είναι γραμμένοι στα δημοτολόγιά του και με αυτήν θα ψηφίσουν. Οι περίπου 48.000 διπλοεγγεγραμμένοι ψηφίζουν σε ένα δήμο, μόνο με υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν στο εκλογικό τμήμα. Οσοι διπλοψηφίσουν αντιμετωπίζουν κυρώσεις μέχρι και πέντε χρόνια φυλάκιση.

Πώς ψηφίζουμε

Ψηφίζουμε σήμερα 7 Μάρτη, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Η ψηφοφορία μπορεί να παραταθεί για δύο ώρες το αργότερο και μόνο εφόσον υπάρχουν ψηφοφόροι έξω από το εκλογικό τμήμα. Θυμίζουμε ότι το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί. Ψηφίζουμε μόνο με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Δηλαδή ένας εκλογέας, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Λάρισας, αλλά κατοικεί στην Αθήνα, θα ψηφίσει στην Αθήνα, αλλά τους υποψήφιους των κομμάτων του Νομού Λάρισας.

Θα ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στους οποίους τα ονόματά τους φέρουν την ένδειξη «Ε».

Ο ετεροδημότης που έχει υποβάλει δήλωση, ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι δυνητικά και στον τόπο της βασικής του εγγραφής. Επίσης, ψηφίζουν υποχρεωτικά οι ετεροδημότες που διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο, όπου υποχρεούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Συνεπώς από αυτές τις εκλογές, δε χορηγείται από τις αστυνομικές αρχές βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης.

Σταυροί προτίμησης

Μπορούμε να εκφράσουμε την προτίμησή μας σε υποψήφιους βουλευτές, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομά τους, από έναν έως πέντε σταυρούς, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζουμε. Οσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθώς και ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί υπέρ τους το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του κόμματος, στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται.

Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους επιτρέπεται θεωρείται έγκυρο, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Αν, όμως, υπάρξει ψηφοδέλτιο στο οποίο σημειώνονται δύο (για παράδειγμα) σταυροί και όχι ένας, όπως θα έπρεπε με βάση μια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, και ο ένας σταυρός έχει τεθεί δίπλα στο όνομα πρώην πρωθυπουργού ή αρχηγού κόμματος, τότε ο σταυρός λαμβάνεται υπόψη.

Οσοι ψηφίζουν την εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών, βάζουν μέχρι 5 σταυρούς προτίμησης. Μέχρι και 4 στην Α΄ Αθηνών. Μέχρι και 3 στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Μέχρι και 2 σταυρούς βάζουμε στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από 6 μέχρι και 12 βουλευτές. Ενα σταυρό βάζουμε στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από ένας μέχρι και 5 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, στη Β΄ Αθηνών εκλέγονται 42 βουλευτές. Στην Α΄ Αθηνών, 17. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης 16. Στο υπόλοιπο Αττικής, 12. Στην Αχαΐα, 9. Από 8 βουλευτές εκλέγουν οι εξής περιφέρειες: Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Β΄ Πειραιώς, Ηρακλείου. Από 7 βουλευτές εκλέγουν οι εξής Περιφέρειες: Β΄ Θεσσαλονίκης, Σερρών. Από 6 οι περιφέρειες Ηλείας, Εύβοιας, Α΄ Πειραιά. Από 5 βουλευτές εκλέγουν οι περιφέρειες Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου. Στις περιφέρειες Εβρου, Καβάλας, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Χανίων εκλέγονται από 4 βουλευτές. Από 3 βουλευτές εκλέγουν οι περιφέρειες Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Αρτας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Κυκλάδων. Στις περιφέρειες Φλώρινας, Καστοριάς, Πρέβεζας, Χίου, Ρεθύμνου, Λασηθίου εκλέγονται από 2 βουλευτές. Τέλος, μονοεδρικές, εκλέγουν δηλαδή από ένα βουλευτή, είναι οι περιφέρειες Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Σάμου.

Ειδικές κατηγορίες εκλογέων

Οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ψηφίζουν με υπηρεσιακή ταυτότητα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι είτε στο δήμο όπου υπηρετούν, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Κατά τον ίδιο τρόπο ψηφίζουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δικαστικοί, με την αστυνομική τους όμως ταυτότητα.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ασκούν τα καθήκοντά τους.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου έχουν διοριστεί τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εν λόγω εκλογικό τμήμα.

Οι έφοροι δικαστικών αντιπροσώπων και αναπληρωτές δικαστικοί αντιπρόσωποι, που δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.

Οι κληρικοί ψηφίζουν στον τόπο όπου βρίσκονται σήμερα και ασκούν τα ιερατικά τους καθήκοντα.

Οι Ελληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, ψηφίζουν σε δήμο ή κοινότητα του λιμανιού όπου βρίσκεται το πλοίο, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται από τον πλοίαρχο και θεωρούνται από τον προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του οικείου δήμου. Οι ναυτικοί ψηφίζουν με το ναυτικό τους φυλλάδιο ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

Οι κρατούμενοι θα ψηφίσουν μέσα στις φυλακές. Εχουν συσταθεί 27 εκλογικά τμήματα.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες εξυπηρετούνται με απόλυτη προτεραιότητα.

(Διαβάστε πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες σε Αθήνα - Πειραιά, στη σελίδα 18).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ