ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-
«Μεγάλους μπελάδες» βρήκε η κυβέρνηση Μπους με όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως και αποδεικνύουν την άμεση σχέση και το σχεδιασμό του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον Πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ.
Κατ' αρχήν καταιγιστικά πυρά δέχεται η αμερικανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των ακροάσεων της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, κυρίως εκ μέρους των Δημοκρατικών βουλευτών, οι οποίοι δράττονται καθώς φαίνεται της χρυσής ευκαιρίας ώστε να προκαλέσουν πλήγμα προεκλογικά. Ομως είναι αξιοσημείωτη η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Αφροαμερικανών (Black Caucus)... Ο βουλευτής Ελάιτζα Κάμινγκς, εκπροσωπώντας τα 43 μέλη του Black Caucus, τόνισε: «Εμείς τα μέλη του Κογκρέσου, όσον αφορά στο τι συνέβη στον Πρόεδρο Αριστίντ, δεν μπορούμε να είμαστε άπρακτοι και να παρακολουθούμε μία δημοκρατία να διαλύεται από την ίδια στη χώρα μας»...
Τέλος, ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα Π. Τζ. Πάτερσον, που είναι επικεφαλής της Caricom, εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας: «Η αποπομπή του Προέδρου Αριστίντ υπό αυτές τις συνθήκες δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο για τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και σε όποια περιοχή του κόσμου, αφού ωθεί στην απομάκρυνση νομίμως και δημοκρατικά εκλεγμένων προσώπων από αυτοαποκαλούμενες "αντάρτικες ομάδες"». Την ίδια στιγμή διαδηλώσεις ξεσπούν σε πόλεις των ΗΠΑ, όπου κυριαρχεί το «Αριστίντ ΝΑΙ, CIA όχι»!
Ενδεικτικό είναι ότι η εφημερίδα «Newsday» ανέφερε ότι η ανατροπή του Αριστίντ ήταν προσωπική νίκη του Ρότζερ Νοριέγκα, του Οτο Ράιχ και άλλων που συνδέονται άμεσα με το κουβανικό λόμπι στο Μαϊάμι... «Η ανατροπή του Αριστίντ επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο τις καταγγελίες και προειδοποιήσεις του Φιντέλ Κάστρο ότι η κυβέρνηση της Αϊτής προετοιμάζει επίθεση ενάντια στην Κούβα».
Εν τω μεταξύ, ο Αριστίντ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για να τον υποχρεώσουν να εγκαταλείψει τη θέση του και τη χώρα. Σε μαγνητοφωνημένη συνομιλία με Γάλλο συγγραφέα, που μεταδόθηκε από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Αριστίντ είπε ότι δεν είχε υποβάλει επίσημα την παραίτησή του και ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στην Αϊτή.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Νότια Αφρική συντάχθηκε με όσους ζητούν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις συνθήκες αναχώρησης του Αριστίντ. Αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απέρριψε το αίτημα, λέγοντας πως δεν υπάρχει τίποτα να διερευνηθεί.