Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κωμική « Ελένη» και άλλες πρεμιέρες

Το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει σήμερα στο θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ» το έργο των Θ. Παπαθανασίου - Μ.Ρέππα «Ποια Ελένη;», σε σκηνοθεσία των ίδιων. Ο Τρωικός Πόλεμος, με αφετηρία την απαγωγή της Ωραίας Ελένης, έδωσε στους συγγραφείς τη βάση γι' αυτή τη μουσική κωμωδία τους. Αναπλάθοντας τα μυθολογικά στοιχεία και τα υλικά της κωμωδίας και της παρωδίας, οι συγγραφείς συνέθεσαν ένα παιχνίδι για τη σχετικότητα της εικόνας και της έννοιας του ωραίου, που επιδρά και στην ιστορία της Ελένης και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Μια δασκάλα δημοτικού σχολείου, αναδιαμορφώνοντας την ιστορία, λέει στους μαθητές πως ο Τρωικός Πόλεμος δεν έγινε ποτέ, χάρη στην ενάρετη Πευκίδα, την εξαδέρφη της Ωραίας Ελένης. Η ιστορία της ξεκινά με τις ολύμπιες θεές Ηρα, Αθηνά και Αφροδίτη που καυγαδίζουν για το ποια είναι η ομορφότερη. Ο Πάρης, ως κριτής δίνει το μήλο στην Αφροδίτη, με αντάλλαγμα την Ωραία Ελένη. Η Ηρα και η Αθηνά, εκδικούμενες τον Πάρη, παρεμβαίνουν στο σχέδιο της Ελένης να το σκάσει μαζί του, και αντί της Ελένης στέλνουν στην Τροία την άσχημη Πευκίδα. Η Πευκίδα, ισχυριζόμενη ότι η ομορφιά είναι απλώς μια «ιδέα», πείθει ότι αυτή είναι η Ωραία Ελένη και προκαλεί τον πόθο όλων των Τρώων, ενώ η Ελένη που βρίσκεται στη Σπάρτη σχεδιάζει να πάει στην Τροία, για να εκδικηθεί την εξαδέρφη της. Ολα είναι έτοιμα για τον πόλεμο. Ο αργείτικος στόλος καταφτάνει στην Τροία, ο Εκτορας και ο Αχιλλέας ετοιμάζουν την αναμέτρησή τους. Απροόπτως, όμως, αλλάζει η έκβαση αυτού του πολέμου...

Στο έργο πρωταγωνιστούν οι: Τζέσυ Παπουτσή, Τάνια Τρύπη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Νατάσα Μανίσαλη, Βασιλική Δέλιου, κ.ά. Τα σκηνικά είναι του Αντώνη Δαγκλίδη, τα κοστούμια της Εβελυν Σιούπη, η μουσική και οι στίχοι της Αφροδίτης Μάνου, η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, η σπαθογραφία του Κωνσταντίνου Μπουμπούκη.

  • Η κεντρική σκηνή του «Θεάτρου του Ηλιου» από τις 12/3 και για ένα μήνα, θα παρουσιάζει το νεανικό έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Λευκές νύχτες». Ο κεντρικός ήρωας του έργου είναι ένας μοναχικός νέος που παρατηρεί τους άλλους ανθρώπους από μακριά, διαβάζει τις σκέψεις τους, παρακολουθεί τις ασχολίες τους, συμμετέχει στις χαρές και λύπες τους, πάντοτε κλεισμένος στον εαυτό του, στα οράματά του, τις ονειροπολήσεις του, τον προσωπικό του κόσμο. Μόνο μια φορά αφέθηκε, τόλμησε, ερωτεύτηκε, έζησε. Και μόνο για τέσσερις νύχτες. Τέσσερις «λευκές νύχτες».

Τα σκηνικά είναι των Αννας Γεωργιάδου - Κένι Μακ Λέλαν, η μουσική επιμέλεια της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, το σκηνικό του Ανδρέα Παπασπύρου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ανδρέας Παπασπύρος, Αγγελική Μυλωνάκου, Δάφνη Βασιλειάδου, Σωτήρης Αντωνίου.

  • Το «Θέατρο Δωματίου» ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του νέου Γερμανού συγγραφέα Αλμπερτ Οστερμάιερ «Ηρθε η ώρα. Τομή» από τις 8/3 στις «Χορορροές». Η μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα, η σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τα κοστούμια και οι φωτισμοί της Αντζελας Μπρούσκου, η μουσική του Νίκου Πατρελάκη, το video - art της Μαρίας Αθανασοπούλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Παρθενόπη Μπουζούρη, Σταύρος Λίτινας, Χρήστος Λύγκας, Αντζελα Μπρούσκου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ