Τρίτη 2 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
Τηλεόραση
Στην τελική ευθεία με δικομματισμό

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές βρίσκονται τις ημέρες αυτές και οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Η προεκλογική εκστρατεία όμως, είχε ουσιαστικά ξεκινήσει από την 1η Σεπτέμβρη του 2003. Μια πολύμηνη προεκλογική μάχη κατά την οποία όλοι οι μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αλλά και η ΕΡΤ προσέφεραν «γην και ύδωρ» στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ καταλύοντας κάθε έννοια της ισότιμης και πολυφωνικής ενημέρωσης.

Η άτυπη προεκλογική περίοδος άρχισε από τις πρώτες κιόλας μέρες του Σεπτέμβρη του 2003, με τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Στις 2 Σεμπτέμβρη συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα «πακέτα κοινωνικών παροχών» και ακολούθησαν μεταξύ άλλων η «χάρτα σύγκλισης», τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό της Αττικής Οδού Υμηττού, του αθλητικού κέντρου στον Αγιο Κοσμά, οι φιέστες για το γιορτασμό των 29 χρόνων του ΠΑΣΟΚ, τα εγκαίνια της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης από τον Κ. Σημίτη, τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Πακέτα και κορδέλες σε «συσκευασία» των υπεύθυνων των τηλεοπτικών σταθμών ήταν το καθημερινό «δώρο» όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΝΔ, αφού και τα δύο κόμματα «συγκλίνουν» προς την ίδια κατεύθυνση.

Είναι φανερό πως το ΠΑΣΟΚ από τότε είχε ξεκινήσει την προβολή του κυβερνητικού έργου και μάλιστα σε περίοδο που ακόμη δεν είχαν προκηρυχτεί οι πρόωρες εκλογές. Ολους αυτούς του μήνες οι τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν αποκλείσει τα μικρά κόμματα, ενώ λόγο για τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ είχε μόνο η ΝΔ. Ενδεικτικό είναι πως τον αποκλεισμό των υπόλοιπων κομμάτων από τα ΜΜΕ είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί ακόμη και ο πρώην υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος είχε πει πως «ίσως δικαιολογημένα διαμαρτύρονται» τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά φυσικά είχε παραπέμψει το θέμα στο ΕΣΡ.

Το ΕΣΡ όμως «αγρόν ηγόραζε», αφού δεν είχε δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή προκειμένου να ελέγξει το μείζον θέμα το οποίο αφορά την ίδια τη δημοκρατία, όπως είναι η πολιτική πολυφωνία.

Τα έργα και οι ημέρες του ΠΑΣΟΚ έφθασαν στο απόγειό τους, ως γνωστό, στις αρχές Γενάρη με την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και με τα έκτακτα δελτία ειδήσεων. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είχε ήδη αρχίσει έναν, τουλάχιστον, στοιχειώδη έλεγχο για την προβολή των πολιτικών κομμάτων από τα ΜΜΕ, ενώ εξέδωσε και οδηγία για τα έκτακτα δελτία. Ο αποκλεισμός των λεγομένων μικρών κομμάτων ήταν και η αιτία που κλήθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 21 Γενάρη του 2004.

Τα πρώτα πρόστιμα για τις παραβιάσεις που αφορούν την πολιτική πολυφωνία επιβλήθηκαν σε όλους τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και στην ΕΡΤ στις 27 Γενάρη. Οι ιδιοκτήτες όμως των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εξέφρασαν την αντίθεσή τους ακόμη και στα πενιχρά πρόστιμα που επέβαλε το ΕΣΡ, μιλώντας για «ζύγι» και για «μεζούρα».

Στην προσπάθειά τους να ασκήσουν πιέσεις και να επιδείξουν τη δύναμή τους, μετά και από δεύτερα ακόμη πιο ασήμαντα πρόστιμα που επέβαλε το ΕΣΡ σε ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς για το θέμα και πάλι της παραβίασης της πολυφωνίας, δε δίστασαν, ως γνωστό, να διοργανώσουν διακαναλική συζήτηση με θέμα «αστυνόμευση της ενημέρωσης». Τη διακαναλική κατήγγειλε η ΕΣΗΕΑ, ενώ κανένα μέλος του ΕΣΡ δεν ανταποκρίθηκε στο... «κάλεσμα» των ιδιοκτητών. Σε αυτή την προκλητική διακαναλική πήραν μέρος οι τηλεοπτικοί αστέρες των κεντρικών δελτίων ειδήσεων. Ενωμένοι οι ιδιοκτήτες μπροστά στη διεκδίκηση της ασυδοσίας τους, ενωμένοι και οι τηλεοπτικοί αστέρες για να τους... στηρίξουν.

Τα στοιχεία του ΕΣΡ για την περίοδο από 7 Γενάρη μέχρι τις 10 Φλεβάρη του 2004, είναι αποκαλυπτικά για την προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ενδεικτικό είναι ότι συνολικά παρουσιάστηκαν 1.858 εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, 1.537 της ΝΔ και 236 του ΚΚΕ. Στο ΠΑΣΟΚ διατέθηκε συνολικός χρόνος 43,5%, στη ΝΔ 35,8% και στο ΚΚΕ μόλις 5,5%. Ο δικομματισμός και πάλι.. θριάμβευσε αφού το 80% του χρόνου ήταν εξαιρετικά αφιερωμένος σε αυτόν από τους υπεύθυνους των τηλεοπτικών σταθμών.

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξακολουθούν να εξοστρακίζουν τους εκπροσώπους των λεγομένων μικρών κομμάτων σε ώρες εκτός «πρώτης ζώνης». Η συνέντευξη, για παράδειγμα, της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο MEGA μεταδόθηκε την περασμένη Παρασκευή μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Στα δελτία ειδήσεων οι δραστηριότητες των μικρών κομμάτων ξεπετιούνται μέσα σ' ένα λεπτό, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων βγαίνουν δύο - δύο στα παράθυρα. Μοναδική εξαίρεση στο τοπίο αυτό αποτέλεσε το ντιμπέιτ. Μια μικρή παρένθηση ισότιμης παρουσίασης όλων των πολιτικών αρχηγών. Αλλά ένας κούκος δε φέρνει την.. άνοιξη.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ